Rekar och spelböcker

I spelboken kan du själv enkelt föra bok över dina spel. På så sätt kan du följa dina resultat över tid, hålla koll på vilka ligor du gått bäst i, eller varför inte dela med dig av dina resultat för skrytpoäng? Att lägga till spel är vansinnigt snabbt och enkelt, så skaffa en spelbok direkt!

Spelboken är själva hjärtat här på 1x2.se. Här kan du med hjälp av utförlig statistik se exakt hur det går för dig själv, våra expertrekare, eller andra medlemmar. Verktyget är jätteenkelt att använda och stödjer såväl manuell inmatning som matchsök och automatiska rättningsfunktioner. Matchsök och automatisk rättning erbjuds just nu för fotboll och snart för hockey och tennis, men vi hoppas kunna lägga till fler sporter inom kort. Med vårt vanliga formulär kan du dock mata in vilka sporter och spel du helst vill.

Vad menas med live och hånglås? Hänglåset innebär att en rekare låst sitt spel så att det ej går att ta bort eller editera när det väl har postats, på så sätt vet ni att ingen korrigerar sina spel i efterhand och kan vara trygga med rekarens statistik. Även du som medlem kan låsa dina spel om du vill visa upp dina resultat för andra. Live innebär helt enkelt att rekaren har postat ett spel på livebetting.

Vad är en unit?

När du följer spelböcker, rekar, och bloggar här på sidan så kommer du kontinuerligt stöta på den fiktiva valutan units. Dessa spelenheter används för att vem som helst skall kunna anpassa detta efter egna värden och spelkassa.

Så här gör du själv för att komma igång med att använda units. Det första steget, innan man börjar arbeta med units, är att bestämma vad en eventuell maxinsats är för ett spel. Det vanligaste är att man vid ett maxspel sätter 5% av sin totala spelkassa. Med andra ord, motsvarar isåfall 1 unit -> 0.5% av spelkassan. Vill man arbeta med mer risk, så kan 1 unit motsvara 1%, vilket således resulterar i att ett maxbet är 10% av spelkassans totala värde. För att förenkla det hela: Du har en total spelkassa på 5000kr:

1u - 0.5% av spelkassan (25kr) 2u - 1% av spelkassan (50kr) 3u - 1.5% av spelkassan (75 kr)

Säg att dagens speltips värderar ett spel till 5/10 units, med en spelkassa på 5000kr, är alltså den korrekta insatsen att lägga 125kr. 10/10u blir 250kr, och så vidare.

Resultaten avgör unitsvärdet!

Det vanligaste är att man låter unitsvärdet röra sig i takt med att spelkassan ökar eller minskar. Har man vunnit pengar och, låt säga, helt plötsligt har ökat sin kassa från 5000kr till 6500kr, så blir unitsvärderingen annorlunda nästa gång. Då motsvarar helt plötsligt 2u (1%) istället 65kr. Samma sak gäller åt andra hållet. Vid eventuella förluster, låt säga om spelkassan efter ett par dagar är på 4000kr, så blir 2u (1%) istället 40kr.

Att spela med flatbets

En annan väg att spela är med så kallade "flatbets". Då väljer man en konstant insats, ofta 5/10u, och spelar alltid samma antal procent, på alla spel, oavsett odds och förutsättningar. Allt är en fråga om risk/reward. Väljer man att spela flatbet, så blir avkastningen oftast högre i bra perioder, medan man förlorar mer i sämre perioder. Fördelen med att värdera sina spel i units, är för att det är helt ointressant i sammanhanget vad varje enskild person lägger för exakt summa. Hade en bloggare skrivit att han placerade 1500kr på ett spel, så kan det för en läsare som normalt sett lägger 20kr per spel verka som om spelet i fråga är årets bästa drag. Detta medan det kanske i själva verket är så att 1500kr för bloggaren i inte på något vis är en hög insats. Därmed blir unitssystemet ett perfekt mätinstrument för respektive spelare att själv anpassa insatsen efter sin egna, personliga spelkassa.

Oddstyper

Numera kan det finnas åtskilliga olika saker att spela på - för en enda fotbollsmatch! Bäst odds fotboll behöver inte nödvändigtvis handla om vem som vinner matchen. Vi går igenom vad du behöver veta.

Raka odds

Den enklaste typen av odds är den som rakt upp och ned anger hur mycket du får tillbaka om ditt lag vinner. Så ett hockeyodds på 2.25 innebär att för varje krona du satsar får du 2 kronor och 25 öre tillbaka om du vinner, för en vinst på 1.25 kr - men du förlorar kronan om du förlorar vadet. Det är vanligt att räkna i "units" i stället för kronor, detta för att det ska vara lätt att jämföra olika vad oavsett hur mycket pengar spelaren har eller vilken valuta som används. Ibland förekommer att du får pengarna tillbaka om matchen slutar oavgjort, i så fall står det när du lägger vadet. Detta är vanligast för amerikanska sporter, där det är vanligt att köra tills det finns en segrare.

Handikapp

Europeiska handikapp: Om två ojämna lag skulle mötas kan matchen göras mer spännande genom att låtsas att det ena laget har ett handikapp. Då får det ena laget ett antal låtsasmål. Så om Sevilla spelar borta mot Barcelona kanske de får 2 måls handikapp. Spelar du då på Sevilla och matchen slutar 2-1 till Barcelona har ju Sevilla 2 måls handikapp, så det räknas som att Sevilla i stället vunnit med 3-2, och du vinner vadet. Ibland händer det att något lag har till exempel +1.5 i handikapp, i så fall kan vadet helt enkelt inte sluta på kryss, så det finns alltid en segrare i vadet. Asiatiska handikapp: För den asiatiska varianten gäller samma princip, men krysset - alltså möjligheten till oavgjort - tas bort helt. För handikapp som är hel- eller halvtal (t.ex. +1 eller -2.5) funkar det som med europiska handikapp: vinner ditt lag matchen med hjälp av (eller trots) handikappet så vinner du. Förlorar de så förlorar du. Och skulle det sluta lika efter handikapp så får du pengarna tillbaka. Men utöver det finns även kvartsodds, alltså +0.25, -0.75, och så vidare. De betyder helt enkelt att du satsar halva summan på oddset en kvart ovanför, och halva på oddset en kvart under. Ett exempel: om oddset är +1.25 och du satsar 100 kr, då är det samma sak som att du satsat 50 kr på +1.00 och 50 kr på +1.50 - inte så krångligt som det låter alltså!

Konvertera odds

Ibland kan du hitta odds som inte står med våra i Sverige vanliga decimalkomman. Amerikaner har - förstås - sitt eget system, och så även britterna. Utöver dessa system finns även några till som används i några exempelvis Hong Kong och Indonesien, men de brukar inte dyka upp för svenskar på internet. USA-varianten kallas även för "moneyline" och representerar hur många units du behöver riskera för att vinna 100 units. Så ett odds på +200 innebär att du riskerar 100 för att vinna 200, alltså samma sak som 2.00 i svenska odds. Negativa tal förekommer också, då funkar det tvärtom, så att -200 betyder att du riskerar 200 för att vinna 100 - eller 1.50 som vi ser det. Britternas system är det mest klassiska, och bygger på bråktal snarare än decimaler. Det är lätt att förstå men stundtals osmidigt att räkna på i huvudet. Täljaren anger hur mycket du tjänar om du vinner, och nämnaren hur mycket du riskerar. Säg att du jämför odds tennis. Ett odds på 5/3 innebär att du får tillbaka 8 units för varje satsade 3, dels 5 i vinst och dels 3 eftersom du får tillbaka insatsen med. Det är jämförbart med 2.67 mätt med våra mått, eller egentligen 2.66...7 - det går nämligen inte alltid att konvertera från bråktalsodds till decimaler exakt.

Hantera din spelkassa

Det finns mängder av fantastiska sports bettare som fått slut på pengar enbart för att de varit bra på sport, men inte på att ta hand om sina pengar. Bli inte en av dem! Hantera din spelkassa effektivt - gärna med hjälp av en riktigt bra odds bonus.

Risk vs reward

För att bedöma om ett odds är spelbart måste du kunna avgöra hur sannolikt det är att utgången för oddset inträffar. Säg att du kastar en tärning och varje kast kostar dig 1 krona. Om du då får tillbaka 5 kr varje gång du gissar rätt på tärningskastet kommer du förstås att gå back i längden. Får du däremot 500 kr tillbaka varje gång du gissar rätt blir du snabbt rik. En viktig term här är "väntevärde", som helt enkelt betyder hur mycket pengar du vinner eller förlorar i snitt per gång i fall du kör ett vad ett oändligt antal gånger. Singlar du slant för 10 kr singlingen och får 11 kr tillbaka varje gång du vinner så förväntar du dig att förlora 10 kr varje gång du förlorar och vinna 11 kr varje gång du vinner. I snitt går du alltså (11 - 10) / 2 = 0.50 kr plus varje gång du singlar - detta är väntevärdet.

Vi vet att väntevärdet för ett bet anger hur bra det kommer att gå i snitt över tid. Men det innebär förstås inte att det är särskilt klokt att satsa hela sin spelkassa på varje bra odds. I så fall dröjer det inte länge innan spelaren förlorat allt, även om det skulle vara matcher med 1.10 i odds. Så var går gränsen? Många spelare sätter en låg procentandel av sin totala spelkassa, runt 1-2 %, varje gång de spelar. Andra föredrar att variera sig lite så att de stoppar in mer pengar på lägre odds eftersom dessa kommer att betala tillbaka oftare, så att smällen om några stycken på raken skulle gå fel inte blir så stor.

Kellys kriterium

En annan variant kallas för Kellys kriterium, efter John Larry Kelly, och går ut på att det alltid finns en optimal summa att spela för givet sannolikheten att du ska vinna samt oddset du får. Du stoppar in de siffrorna och får tillbaka hur mycket av din spelkassa du bör satsa i procent. Krånglet ligger förstå i att det inte alltid är så lätt att uppskatta sannolikheten för något - hade det varit lätt hade alla varit proffsbettare! För en genomgång av formeln rekommenderar vi engelska Wikipedia.

Bokföring

Slutligen är det väl värt den extra minuten det tar att logga sina vad någonstans för att kunna bedöma över tid hur bra money management du haft, och för att se var du har en fördel - en edge - och kanske specialisera dig där. Vi rekommenderar förstås vår gratis spelbok för ändamålet, men oavsett om du skriver upp spelen här, i Excel, med tuschpenna på kylskåpet eller någon annanstans så är det viktiga att du kan redovisa för dig själv bakåt i tiden.

» Läs mer

Spelböcker
1 856
Spel
176 104
Snittodds
2.74
Skapa spelbok
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Registrera dig
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Glömt lösenord