Speltips: HJK - FC Lahti - Geni eller idiot spel?

HJK - FC Lahti

Onsdagen bjuder på två matcher från världens bästa Veikkausliiga när Playoff om den sista Europa League platsen drar igång. Totalt 5 lag har möjligheten att lösa den platsen. FC Honka är redan klara för finalen som spelas som ett dubbelmöte i månadsskiftet. Skrev tidigare redan en blogg till ett av onsdagens matchpar IFK Mariehamn – HIFK som finnas att läsas härr Kommer nu i denna blogg att ta fokus på den andra matchen och förflyttar mig därför till HELLsinki.

HJK

Vad kan man säga om HJK:s säsong såhär långt som inte redan blivit sagt? Säsongen 2019 har mer eller mindre varit ett fullständigt fiasko för Finlands största klubblag och nu har man ännu en chans att rädda ens lite av äran och spela sig till en viktig Europa League plats. Framförallt för HJK är det viktigt att ta sig ut till spel i Europa om man vill fortsätta att utvecklas som klubb och behålla dom UEFA poängen som man spelat in under åren.

Årets säsong var den första gången sedan säsongen 2008 när HJK slutade utanför top 3. Lagets slutliga placering i den övre slutserien var 5:a, hela 16 poäng efter nya finländska mästarna KuPS och 10 poäng efter tredje placerade FC Honka. Från sina 27 spelade matcher i årets Veikkausliiga vann HJK bara 9 stycken, spelade 10 oavgjorda och förlorade hela 8 med målskillnaden 33-29. På hemmaplan hade man under hela säsongen svårt att vinna sina matcher när man från sina 13 matcher vann 5, spelade 6 ovagjorda och förlorade 2 med målskillnaden 21-12.

Dom 5 matcherna som HJK spelade i Champions Group eller övre slutserien lämnade en hel del att önska från lagets prestationer när man lyckades med att endast vinna en av matcherna, hemma med 3-0 mot IFK Mariehamn. I dom övriga matcherna åkte man på förluster, 1-0 borta mot KuPS, 3-1 borta mot FC Honka, 1-0 hemma mot FC Inter och 2-1 borta mot Ilves i den avslutande matchen som spelades förra veckans lördag.

I den senaste matchen mot Ilves roterade HJK:s huvudtränare Toni Koskela rätt så kraftigt i truppen när han hade redan onsdagens match i baktankarna. Inför matchen mot Ilves bytte man ut 5 spelare från den öppningselva som inledde föregående match hemma mot FC Inter, bland annat fick 2002 födde Matti Peltola göra debut i Veikkausliiga och spelade hela matchen. Inför onsdagens match är skadeläget i HJK:s trupp relativt bra, man har inga nya skador och saknar bara långtidsskadade Henri Toivomäki, Joonas Vahtera & Santeri Väänänen som alla är borta resten av säsongen.

FC Lahti

FC Lahti som slutade på en åttonde plats i årets Veikkausliiga får tacka Ilves för att man är med i detta playoff om den sista Europa League platsen. Normalt sett skall detta playoff avgöras mellan lagen som slutar på plats 3 – 7 i Veikkausliiga, men eftersom Ilves som slutade 4:a i årets serie vann tidigare under säsongen finska cupen och är klara för spel ute i Europa så gick deras plats till det åttonde placerade laget i serien.

FC Lahtis säsong 2019 har blandat och gett en hel del, stundtals spelade man en bra fotboll medan man stundtals lämnade en hel del att önska. Man var nära att ta den sista platsen till Champions Group men förlorade den sista matchen i grundserien med 1-0 hemma mot IFK Mariehamn vilket gjorde att lagen bytte plats i tabellen. Från sina 27 spelade matcher i år har FC Lahti 9 vinster, 9 oavgjorda och 9 förluster med målskillnaden 29-36. På bortaplan har man från sina 13 spelade matcher 4 vinster, 3 oavgjorda och 6 förluster med målskillnaden 8-19.

I utmanarserien så tog man från sina 5 spelade matcher 2 vinster, 3-0 hemma mot RoPS och 2-1 borta mot VPS, 2 oavgjorda genom 2-2 hemma mot HIFK och 0-0 borta mot SJK samt en förlust med 4-1 hemma mot KPV. Spelmässigt så gjorde man i det stora hela bra ifrån sig i utmanarserien, bara i förlustmatchen hemma mot KPV stod man för en rejäl genomklappning i andra halvlek som man förlorade med 4-0. I den senaste matchen som spelades i lördags så roterade FC Lahti också rätt så kraftigt i sin trupp med tanke på onsdagens match, bland annat fick egna produkterna Joona Tiainen & Lassi Forss göra debut i Veikkausliiga. Trots att man roterade en hel del i truppen var man det lag som låg närmare en vinst i matchen mot SJK, bland annat missade man en straff i slutet av första halvlek.

Inför onsdagens match har inte FC Lahti några större skadeproblem i sin trupp, dom enda spelarna som med säkerhet är borta är långtidsskadade Drilon Shala & Jean-Christophe Coubronne i övrigt har efter säsongen avgående tränaren Sami Ristilä en fulltalig trupp till sitt förfogande.

Speltips och analys

HJK och FC Lahti har genom tiderna mötts totalt 33 gångar i Veikkausliiga genom åren. Av dessa matcher har HJK vunnit 14 gånger, 12 matcher har slutat oavgjort och FC Lahti har vunnit 7 gånger, målskillnaden från dessa matcher är 47-28 i HJK:s favör. I Helsingfors har lagen mötts 18 gånger, 7 av dessa har vunnits av HJK, 7 slutat oavgjort och 4 gånger har FC Lahti stått som segrare vid slutsignalen, målskillnaden från dessa är 24-15.

Lagen har mötts två gånger i årets Veikkausliiga och båda gångerna har matcherna slutat i en vinst för hemmalaget, FC Lahti vann med 3-0 hemma medan HJK vann med 4-0 hemma. Den hemmamatchen var förövrigt för HJK:s del den överlägset bästa match som man gjorde under säsongen, framförallt under första halvlek spelade man helt och hållet ut FC Lahti och Petteri Forssell hade stor show på planen.

&t=51s

Jämför vi båda lagens trupper med varandra så har HJK en klart starkare trupp till sitt förfogande. Jämför vi igen vilket av lagen som har underpresterat mera under säsongen så ligger HJK ljusår före FC Lahti. Stora frågan inför denna match är om HJK kan rycka upp sig och rädda det som går att räddas av säsongen, eller är det FC Lahti som får minst en match till när vinnaren från detta matchpar kommer att möta vinnaren från IFK Mariehamn – HIFK matchen. Frågar vi spelbolagen så anser dom att HJK skall vara rätt så klara favoriter i matchen när en hemmavinst står runt 1.4 i odds medan en vinst för FC Lahti ger runt 10 i odds.

Truppmässigt skall HJK vara favoriter i denna match och i själva verket skall man inte ens tvingas till att spela dessa matcher med den trupp som man har, utan man borde redan ha hunnit lösa en plats till Europa. Även om jag själv tycke att HJK skall vara favoriter i matchen så har jag svårt att motivera ett spel på dem sett till det odds som man står i. Det att FC Lahti står i hela 10.00 i odds tycker jag själv är för högt på dem, enligt mig skall man lyckas med att vinna minst 1 match av 10 mot det HJK som vi har sett i år. Lyckas FC Lahti komma upp i det spel som man stundtals har visat upp under säsongen så skall man ha goda chanser att utmana HJK i denna match. Kommer att ta två spel från denna match, var båda lätt kan gå in i kategorin idiotspel, men som vi alla vet så är skillnaden mellan geni och idiot hårfin.

  • Spel 1: FC Lahti +0.5 AH 3.05 2/5 u Pinnacle. Samma spel finns bland annat hos Kambi bolagen till samma odds.
  • Spel 2: FC Lahti att vinna 10.02 1/5 u Pinnacle. Samma spel finns till 9.50 i odds bland annat hos Coolbet.

Oddsjämförelse och statistik inför matchen hittas här






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.