Speltips: IFK Mariehamn - HIFK - Formsvagt IFK mot formstarkt IFK

Toniboll

Söndagens två bloggspel slutade i 1 vinst (MuSa +1.0 AH) och två förluster (TiPS Damer & Musa att vinna & BLGM). Av dom bloggspelen var framförallt TiPS Damer en felvärdering från min sida när man förlorade matchen med 1-0, lite oturligt för dem så fick man ett mål underkänt i mitten av andra halvlek för offside som hade betytt 1-1.

Nu under veckan har vi bara ett fåtal matcher som skall spelas här i Finland när vi har framför oss playoff matcher om den sista Europa League platsen som inleds på onsdag samt Veikkausliiga-kvalet som inleds under torsdagen. Kommer i denna blogg att ta fokus på en av onsdagens matcher och förflyttar mig därför till min födelsestad Mariehamn.

Europa League playoff

Veikkausliiga fick inför i år ett nytt spelschema, under dom tidigare säsongerna spelade man en serie var lagen mötte varandra totalt 3 gånger och segraren blev klara för nästa års Champions League-kval medan tvåan och trean samt laget som vann finska cupen fick en plats till nästa års Europa League-kval.

Inför i år så spelade man först en serie på 22 matcher var varje lag mötte varandra hemma och borta en gång. Efter det så delades serien upp i en övre och nedre slutserie var lagen mötte varandra 1 gång. Europa platserna fördelas i år enligt följande modell:

  • Vinnaren blir klar för Champoions League-kvalet
  • Tvåan samt laget som vinner Finska cupen blev klara för Europa League-kvalet.

Om den sista Europa League platsen spelar man en utslagsserie var laget som slutade 3:a i Veikkausliiga automatiskt blev klara för finalen, i år FC Honka. Lagen på platserna 4-6 i den övre slutserien samt laget som vann den nedre slutserien möter varandra i ett enkelt möte på det högre placerade lagets hemmaplan. Eftersom Ilves som slutade 4:a i årets Veikkausliiga vann tidigare under sommaren finska cupen, kom också laget som slutade på en andra plats i den nedre slutserien med till kvalet om den sista Europa League platsen. Med andra ord så har vi nu följande lag som gör upp om platsen, FC Honka (klara för finalen), HJK, IFK Mariehamn, HIFK & FC Lahti

IFK Mariehamn

Hela Ålands lag IFK Mariehamn slutade i årets Veikkausliiga på en sjätte plats, vilket får ses som ett godkänt resultat för laget, man tog sig också till finalen i årets finska cup men fick se sig där besegrade med 2-0 på hemmaplan av Ilves. Nu får laget ännu en chans att spela till sig en plats i nästa års Europa League-kval.

Från sina 27 spelade matcher i årets Veikkausliiga vann IFK Mariehamn 9 matcher, spelade 5 oavgjorda och förlorade 13 med målskillnaden 31-34. Hemma på Wiklöf Holding Arena vann man 4 av sina 13 matcher, spelade 2 oavgjorda och förlorade 7 med målskillnaden 16-18. Något överraskande så var man i år ett starkare lag på bortaplan än vad man var hemma på Åland, under tidigare säsonger har man haft problem framförallt på bortaplan.

IFK Mariehamn tog sig som sista lag i årets Veikkausliiga till den över slutserien eller Championship Group när man avslutade grundserien stark med att vinna 3 av sina 4 sista matcher och kunde gå förbi både SJK & FC Lahti. I den övre slutserien fick man dock inte spelet att stämma alls och från sina 5 spelade matcher fick man bara med sig 1 poäng efter 2-2 hemma mot Ilves, en match som man förövrigt ledde med 2-0 ännu i den 90:e minuten. I dom 4 övriga matcherna lyckades man inte göra ett enda mål så målskillnaden för lagets del blev 2-11 på 5 matcher.

Inför onsdagens match lär IFK Mariehamn högst sannolikt få tillbaka både Daniel Sjölund & Keaton Isacsson som båda missade lördagens 3-0 förlustmatch borta mot FC Honka medan Robin Sid & Simon Silverholt fortsättningsvis ser ut att vara skadade och missa även denna match.

HIFK

Helsingfors IFK som jag bloggade om senaste i lördags inför deras hemmamatch mot RoPS, en match som man vann med 2-0, har en fin säsong bakom sig såhär långt. Som jag också tidigare nämnt vid ett flertal gånger under säsongen så var HIFK det lag som nästan alla förväntade sig att sluta på en sista plats i Veikkausliiga och få ta steget ner till Ykkönen. HIFK och dess spelare vill dock annat och slutade på en fin 7:e plats i serien.

Från sina 27 spelade matcher i år har HIFK vunnit 10, spelat 9 oavgjorda och förlorat 8 med målskillnaden 37-34. På bortaplan har man från sina 13 spelade matcher 2 vinster, 5 oavgjorda och 6 förluster med målskillnaden 16-22. Just bortaspelet var lagets stora problem i år när man var det tredje sämsta laget i årets serie på bortaplan, hemma tog man däremot lika många poäng som FC Inter vilket gjorde att man var seriens starkaste hemmalag.

Om IFK Mariehamn hade en tung period i Champions Group kan inte det samma sägas om HIFK och dess vandring i utmanarserien var man var det klart starkaste laget. Från sina 5 matcher tog man 4 vinster och 1 oavgjord med målskillnaden 12-5. Så med andra ord ser HIFK ut att hittat formen till dom rätta matcherna nu när säsongen lider mot sitt slut. Inför matchen mot IFK Mariehamn har man inte heller några större skadeproblem i sin trupp och får tillbaka bland annat viktige anfallaren Luis Henrique som gjort 8 mål och spelat fram till 6 på sina 13 matcher, efter sin avstängning mot RoPS i den sista omgången av grundserien.

Speltips och analys

Inför denna viktiga vinna eller försvinna match pekar båda lagens formkurvor åt helt olika håll. IFK Mariehamn har haft en tung höst bakom sig när man lyckades med att ta bara 1 poäng från sina 5 matcher i den övre slutserien, oroväckande för laget är också att man inte såg alltför bra ut spelmässigt i sina matcher. HIFK i sin tur har gått från klarhet till klarhet i den nedre slutserien och är för tillfället ett av Veikkausliigas formstarkaste lag. Vågar säga att HIFK hade gjort bättre ifrån sig i den övre slutserien än vad IFK Mariehamn gjorde i år.

Intressant i matchen är att vi har ett av Veikkausliigas svagare hemmalag mot ett av Veikkausliigas svagare bortalag emot varandra. Lagen möttes två gånger under året i grundserien, i den första matchen som spelades i Helsingfors delade man på poängen efter att matchen slutat 1-1. I den andra matchen som spelades i Mariehamn under sommaren tog HIFK sin första bortavinst för säsongen när man vann med 3-1.

Ser vi på oddsen i matchen så tycker jag att spelbolagen har IFK Mariehamn som för stora favoriter här. Enligt mig så har HIFK en bättre trupp till sitt förfogande och formen hos laget är också klart bättre. Tycker vi skall ha här en rätt så 50/60 match på förhand sett och mitt spel kommer att vara HIFK +0.25 AH till oddset 1.93 med 4/5 u hos SBObet. Samma spel finns till oddset 1.90 hos SBTech bolagen (Bethard, ComeOn osv).

Oddsjämförelse och statistik inför matchen hittas här






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.