Senaste blogginlägget som spelades förra veckans onsdag slutade i en vinst när Jussi Aalto gjorde två mål för FC Jazz i derbyt mot Pallo-Iirot och FC Jazz över 1.5 mål hittade hem. Nu under midsommarhelgen hade vi ett kortare uppehåll med matcher från Finland när det inte spelades alls någon fotboll under fredag – söndag. Idag startar serierna igen sakta men säkert och under måndagen har vi en match som skall spelas i Ykkönen och en match i Kolmonen. Har valt att i dagens blogg ta fokus på matchen som spelas i Ykkönen och förflyttar mig till Kotka.

KTP

Kotkalaget KTP som inför säsongen var ett av lagen som gick ut och sa att man har som målsättning att ta steget upp till Veikkausliiga denna säsong har såhär långt blandat och gett i seriespelet. Efter att 10 omgångar har spelats av årets Ykkönen ligger man på en 5:e plats i tabellen med samma poäng som FF Jaro & MuSa. Såhär långt i på säsongen har man 4 vinster, 2 oavgjorda och 4 förluster med målskillnaden 15-17. På hemmaplan har man saldot 2 vinster, 1 oavgjord och 2 förluster med målskillnaden 8-8.

Det stora problemet för KTP såhär långt in på säsongen är att man har varit alltför ojämna i sitt spel. Man har stått för en del fina matcher som t.ex. förra veckans torsdag när man vann med 1-0 borta mot en av seriefavoriterna AC Oulu, den vinsten ledde också till att AC Oulu valde att byta tränare nu under midsommaren, samtidigt som man vunnit mot AC Oulu så åkte man i omgången före det på en 1-0 förlust borta mot TPV och några omgångar före det så spelade man 1-1 borta mot MyPa. Dessa två är lag som man bör klara av att vinna emot om man vill ta sig upp till Veikkausliiga.

Ser vi på truppen som KTP har till sitt förfogande så ligger lagets styrkor i det offensiva spelet när man har ett av seriens bästa anfallspar i Kalle Multanen (6 mål) och Aleksei Pahkasalo (3 mål). På mittfältet har man också två offensivt bra spelare i Kasperi Liikonen & Antti Mäkijärvi. Till dagens match mot FC HAKA så har KTP inte några nämnvärda avbräck och förväntas ställa upp med en mer eller mindre ordinarie trupp.

FC HAKA

Anrika och legendariska FC HAKA från Valkeakoski firar i år 85 år som förening och är en av klubbarna som inför seriestarten gick ut med målsättningen att ta sig upp till Veikkausliiga. Tillskillnad från dagens motståndare KTP så ser FC HAKAs målsättning klart bättre ut när man efter 10 spelade omgångar leder serien med 7 poäng före TPS på andra plats. Från sina 10 spelade matcher har man 8 vinster och 2 oavgjorda med målskillnaden 24-6. På bortaplan har man 3 vinster och 2 oavgjorda med målskillnaden 7-2.

Såhär långt in på säsongen har allt varit frid och fröjd resultatmässigt för nye huvudtränaren Teemu Tainio. FC HAKA spelar för tillfället med ett stort självförtroende och man har lyckats med att vinna dom jämna matcherna. Som enda missräckningen såhär långt får man räkna med 0-0 resultatet borta mot AC Kajaani för några omgångar sedan.

Ser vi på FC HAKAs styrkor så har man en bra och stark defensiv och spelar ihop bra som ett lag. Ser vi på gjorda målen som är 24 efter 10 matcher så får man bilden av att HAKA är ett offensivt lag, tycker dock denna bild är lite missvisande när man har gjort hälften av dessa 24 mål i två matcher, 6-1 hemma mot MuSa den 16 maj och 6-3 hemma mot FC KTP den 2 maj. Till dagens match så kommer FC HAKA med några rätt så tunga avbräck när viktige mittfältaren Jacob Bushue är avstängd. Utöver honom så saknas långtidsskadade Samuel Mansour och Jean Fridolin Nganbe Nganbe som skadade sig i senaste matchen borta mot TPV.

Speltips och analys

För tillfället håller spelbolagen FC HAKA som favoriter i matchen när oddset på en bortavinst ligger runt ca. 2.20. Ser vi på hur FC HAKA har spelat såhär långt in på säsongen så är det svårt att motivera ett spel emot dem, framförallt också med tanke på att FC KTP har själva varit rätt så ojämna i sitt spel när man blandat friskt mellan bra och dåliga matcher. Det som talar för FC KTP idag är att FC HAKA saknar två viktiga spelare i Bushue och Nganbe Nganbe. Handikapp oddsen på FC KTP droppade dock en del under den tiden som jag sov min skönhetssömn i natt och väljer i stället att ta fokus på ett underspel i matchen. FC HAKA har haft problem med målskyttet mot lag som försöker dra ner tempot i matchen vilket gör att FC HAKA inte får möjligheter att spela ett snabbt anfallsspel. Av dom matcherna som jag har sett FC KTP hemma i år så har det passat bra för deras del att dra ner på tempot i matchen. Matchen i sig är viktig för KTP:s del om man vill vara med i striden om en plats till Veikkausliiga vilket betyder att man måste åtminstone undvika en förlust idag, samtidigt så tror jag att FC HAKA i sin tur är nöjda om man kommer iväg med en poäng från dagens match och har därför svårt att se att vi skulle få se en alltför offensiv fotboll idag från något av lagen. Mitt spel i dagens match kommer att vara under 3.00 mål till oddset 1.70 med 3/5 u hos bet365. Vill man ha lite högre odds kan man också ta under 2.75 mål som i skrivande stund finns till oddset 1.95 hos bet365.

Alla rekar

Under 3.0 mål

FC KTP - FC Haka

bet365 1.70
3.00 u
  • 2.10 u
    Resultat

Ett inlägg av