Den finländska fotbollssäsongen börjar sakta men säkert lida mot sitt slut nu när vi är inne i oktober månad. Både av Veikkausliiga & Ykkönen återstår det ännu två omgångar, medan Kakkonen under helgen kommer att köra sin sista omgång, Kolmonen i sin tur är slut för dom flesta lagen också efter denna helg. Men vi gråter över det mera sen när säsongen officiellt är över och tar nu istället fokus på dom matcherna som vi har framför oss.

Fredagar brukar normalt sett vara fulla med fotboll från Kolmonen, när det är seriens grundspelsdag, denna fredag har vi dock bara 4 matcher från Kolmonen framför oss. I denna blogg kommer jag dock att skippa Kolmonen och ta fokus på dagens enda match som spelas i Ykkönen, en riktig 6-poängs match för bottenstriden.

MyPa

Anrika Myllykosken Pallo, klubben som tidigare haft spelare som t.ex. Jari Litmanen & Sami Hyypiä i sin trupp, har efter en fin höst gjort så att man har ödet om att hållas kvar i serien i sina egna händer när det återstår två matcher av denna säsong. MyPa som i början av året fick en friplats till årets Ykkönen efter att PS Kemi drog sig ur serien, var antagligen det lag som de flesta experterna hade på en sista plats i förhandsspekulationerna inför årets säsong.

Med två omgångar kvar att spela ligger MyPa på en 9:e plats i tabellen med 10 lag. Eftersom Ykkönen till nästa säsong kommer att utökas till 12 lag kommer i år bara det sista laget att bli nedflyttat till Kakkonen jämfört med dom två sista lagen som fallet varit under dom senaste säsongerna. Efter 25 spelade matcher har MyPa samlat ihop 19 poäng genom 4 vinster, 7 oavgjorda och 14 förluster och målskillnaden 26-58. På hemmaplan har man i år från 12 matcher 2 vinster, 3 oavgjorda och 7 förluster med målskillnaden 13-27.

MyPa var nära en viktig 3 poängare i förra omgången när man åkte upp till Uleåborg och mötte AC Oulu, någon kanske minns att jag i den matchen spelade MyPa att vinna till oddset 8.00. Man ledde matchen fram tills att matchuret visade 90+3 minuter när AC Oulu, tyvärr, kunde kvittera till 1-1 på matchens sista spark. Några minuter före det hade MyPa ett friläge var man kunde/borde ha gjort 2-0 och dödat matchen.

MyPa har stora delar av årets säsong befunnit sig på sista plats i tabellen. Nu under hösten har man dock spelat upp sig och från sina 5 senaste matcher har man 2 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust med målskillnaden 11-10. En stor bidragande orsak till dom goda resultaten nu under hösten är att man äntligen har kommit igång med målskyttet som man tidigare under säsongen haft stora problem med när man från sina första 20 matcher lyckades med att göra bara 15 mål jämfört med 11 mål på dom 5 senaste matcherna. När lagets huvudtränare Jukka Karjalainen skall analysera varför man gått så bra på hösten så säger han att man tidigare under säsongen också gjort bra matcher men inte lyckats med målskyttet, sen när man äntligen lyckades göra några mål så förbättrades självförtroendet hos spelarena vilket har lett till att man kunnat börja vinna dom matcherna som man skall vinna och ta poäng ifrån.

Till fredagens match kommer MyPa att få tillbaka lagets, i mitt tycke, viktigaste spelare anfallaren Jussi-Pekka Rämä (7 mål i år) som var avstängd i föregående match mot AC Oulu. Samtidigt som man får tillbaka Rämä från avstängning så drog andra ordinarie anfallaren Rony Huhtala (8 mål i år) på sig en varning i matchen mot AC Oulu vilket gör att han är avstängd i fredagens match. Utöver Huhtala kommer man också att vara utan skadade mittfältaren Rico Röypäs (13 matcher 0 mål).

TPV

Tammerforslaget Tampereen Pallo-Veikot som tillsammans med MyPa & MuSa är en av säsongens 3 nykomlingar parkerar för tillfället på sista plats i årets Ykkönen. TPV tog efter förra säsongen steget upp till Ykkönen efter att man i kvalet vunnit just mot fredagens motståndare MyPa, som senare fick en friplats till Ykkönen. Så vid slutet av säsongen 2018 spelade man mot MyPa om avancemang till Ykkönen när man nu i slutet av säsongen 2019 kommer att spela återigen mot MyPa denna gång om att hållas kvar i Ykkönen.

Från sina 25 spelade matcher ligger laget 1 poäng efter MyPa i tabllen när man vunnit 4 matcher, spelat 6 oavgjorda och förlorat 15 med målskillnaden 27-51. En stor bidragande orsak till varför man ligger där var man ligger i tabellen är det svaga bortafacit som man visat upp under årets säsong när man från sina 13 bortamatcher har 0 vinster, 3 oavgjorda och 10 förluster med målskillnaden 12-31.

Om MyPa under den senaste månaden visat upp en fin form så kan man tyvärr inte säga samma sak om TPV som från sina 5 senaste matcher har 8 senaste matcher har 1 vinst, 1 oavgjord och 6 förluster med målskillnaden 12-22. I den senaste omgången åkte man på en 3-4 förlust mot AC Kajaani även om man under matchens sista 10 minuter hämtade upp ett 1-3 underläge till 3-3 när Paavo Näykki kunde göra två starffmål i den 80:e & 84:e minuten.

Inför fredagens match säger TPV:s huvudtränare Anssi Ylinen att han hoppas/förväntar sig att laget kan visa upp ett modigt spel eftersom ett fegt spel inte get ett sådant resultat som man kommer att behöva få med sig från matchen. Enligt Ylinen kommer det lag som kommer att komma upp till sin normala nivå att vara det lag som ligger närmaste tillhands för en vinst i denna match. Inför matchen är Ylinen förtegen om läget i truppen men säger att laget åker till matchen med en del skadebekymmer.

Speltips och analys

Vi har under fredagen framför oss en riktig 6-poängs match när MyPa vid en eventuell vinst är klara för nästa års Ykkönen medan TPV får söka ny fart i Kakkonen. Ett oavgjort resultat skulle i sin tur ge en liten möjlighet ännu åt TPV när man i sista omgången kommer att möta KTP hemma medan MyPa i den sista omgången kommer att spela borta mot årets lag i Ykkönen nämligen FC HAKA. En vinst i sin tur för TPV skulle i sin tur betyda en stor fördel inför den sista omgången när jag har svårt att se att MyPa skulle lyckas ta med sig poäng från den sista omgången.

Ser vi på lagets formkurvor för tillfället så är det i mitt tycke en klar fördel för MyPa som under hösten visat upp ett klart bättre spel än vad TPV kunnat göra. Det att MyPa till denna match kommer att tvingas vara utan avstängde Huhtala är ett avbräck i lagets offensiva spel, men samtidigt så får man tillbaka Rämä från avstängning vilket jämnar upp avbräcket. TPV i sin tur kommer att komma till matchen, åtminstone enligt tränaren Ylinen, med en del skadebekymmer vilket bör ha en negativ inverkan på deras trupp om det nu stämmer. Ser vi på hur svårt TPV har haft på bortaplan i år så tycker jag att det är fördel för MyPa i denna match. Tror att matchen i sig kan bli en rätt så avvaktande tillställning var båda lagen försöker vänta ut misstagen från det andra laget vilket man kan straffa på. Det betyder att jag från denna kommer att köra en Bet Builder hos bet365 som är MyPa 1X & Under 4 mål totalt i matchen till oddset 2.20 med 3/5 u. Samma odds finns även hos Unibet om man föredrar att spela där.

Alla rekar

Bet Builder: MyPa 1X & Under 4 goals total

MYPA - TPV Tampere

bet365 2.20
3.00 u
  • -3.00 u
    Resultat

Ett inlägg av