Speltips: Ilves - KuPS - Äntligen dags för finska cupen

Ilves 1/18

Äntligen har vi kommit till mitten av januari och den tidpunkten när fotbollen börjar rulla på mer och mer här i Finland. Nu under fredagen kommer både finska cupen och U20-kvalet att dra igång och sen under helgen startar också damernas finska cup och vi har en hel del mera träningsmatcher framför oss i väntan på att seriespelet börjar senare på våren. Kommer i denna blogg att ta fokus på fredagens match i finska cupen från en av dom två Veikkausliiga grupperna. Årets finska cup har fått ett nytt format som jag först tänkte gå in lite närmare på.

Suomen Cup

Suomen Cup eller finska cupen har, så länge som jag minns, inte varit någon större succé här i Finland. Man har vid olika tillfällen försökt komma fram till vad som skulle vara det bästa spelformatet för att få lagen intresserade av tävlingen. Inför denna upplaga har finska bollförbundet tagit fram ett nytt format som kort och gått går till på följande sätt:

Veikkausliiga lagen delas in i två grupper med sex lag per grupp. Man spelar en enkel serie var varje lag får 5 matcher. Dom fyra bästa lagen från båda grupperna går sen vidare till 8-dels final. Ykkönen lagen delas också in i två grupper med fem lag per grupp och från båda grupperna går dom två bästa lagen vidare till 8-dels finalerna.

Gruppindelningen för lagen från Veikkausliiga och Ykkönen är följande:

De resterande fyra platserna tas av VJS och FC Kiisto - som spelade final i 2018 års Regions Cup - samt de två finallagen i Kakkosen cup som också är nytt för i år. I Kakkosen cup deltar totalt 25 lag som är indelade i 8 regionsindelade grupper. Från varje grupp går sen gruppsegraren vidare till kvartsfinal osv.

Efter att gruppspelen är avklarade kommer dom fyra lagen från Ykkösen Cup, två final lagen från Kakkosen cup samt VJS & FC Kiisto att lottas som hemmalag i 8-dels finalen var varje lag möter ett lag från Veikkausliiga.

FC Ilves

Tammerforslaget FC Ilves har jag redan hunnit blogga om i början av året när man spelade en träningsmatch mot TPV. Ilves har startat januari månad och förberedelserna inför årets finska cup och Veikkausliiga rätt så hårt. Man har redan nu hunnit med att spela totalt tre stycken träningsmatcher under januari månad. Den första helgen i januari spelade man mot TPV som håller till i Ykkönen och vann den matchen med 3-2 efter två sena mål i slutet av matchen. Förra lördagen spelade man en träningsmatch mot Veikkausliiga nykomlingarna HIFK och vann den matchen med 4-0. Nu i tisdags var man till Eerikkilä och mötte Finlands U21-landslag som var där på träningsläger i en match som man vann med 2-1.

Ser vi på dom tre matcherna som man har spelat så är det positiva där att man för det första inte har åkt på några skador och har samtidigt haft möjlighet att ge bra med speltid åt alla sina spelare när man i princip i alla 3 matcherna har spelat med 22 spelare.

Inför matchen mot KuPS så har man det rätt så bra ställt i truppen. Man kommer att sakna Iiro Järvinen, Emile Paul Tendeng, Timeoko Fofana & Santeri Haarala. Av dessa spelare har alla utan Haarala varit borta hela försäsongen. Nye anfallaren Samuel Afum är ännu ett frågetecken eftersom man ännu inte fått gjort klart hans speltillstånd.

KuPS

Kuopio laget KuPS hade en fin säsong 2018 när under dramatiska former i slutskedet av säsongens sista match borta mot IFK Mariehamn kunde göra 2-1 vilket innebär att man slutade på en tredje plats och kommer säsongen 2019 att delta i kvalet till Europa League.

KuPS har lyckats bra med att hålla sin trupp från förra säsongen intakt och man har för tillfället kontrakt med 28 spelare. En del av spelarna kommer att tillbringa säsongen antingen hos farmalaget SC KuFU-98 eller U20-laget. Från förra årets trupp har man tappat två viktiga pjäser i defensiven när Juha Pirttijoki återvände tillbaka till GIF Sundsvall efter att hans lån tog slut och Henri Toivomäki flyttade till HJK. På plussidan har man värvat in följande spelare:

  • Issa Thiaw (Ilves)
  • Tommi Jyry (HIFK)
  • Cem Felek (FCI Levadia Tallinn)

Alla dessa spelare är Thiaw en defensiv mittfältare medan både Jyry och Felek är offensiva mittfältare. Ser vi på truppen i det stora hela så ser mittfältet och framförallt anfallet bra ut. I anfallet har man tre duktiga anfaller i Rasmus Karjalainen, Lucas Rangel & Ats Purje. Till försvaret behöver man enligt mig ännu få in någon förstärkning, på målvaktssidan har man en av Veikkausliigas bättre målvakter i Otso Virtanen.

KuPS inledde sina förberedelser inför årets finska cup och Veikkausliiga den andra veckan i januari och spelade i söndags säsongens första träningsmatch när man vann med 2-0 borta mot Jippo som spelar i Kakkonen. I den matchen så spelade man första halvlek med ett rätt så ordinarie Veikkausliiga lag medan man i andra halvlek hade ett mera junior betonat lag på planen. Ett problem för KuPS nu under försäsongen har varit att man saknar tillgång till en fullstor fotbollsplan, när det i Kupio för tillfället inte finns någon fotbollshall med en fullstor plan.

Speltips och analys

Sedan tidigare har jag redan ett levande spel i matchen, som är ett maxbet på Ilves +0.5 till 1.82 hos Unibet. Tyvärr så stängdes AH marknaden nästan genast efter att jag tweetade ut mitt spel. Hoppas dock att någon hade möjlighet att göra en egen +0.5 till samma odds hos Betfair som jag också tweetade om.

Av denna match förväntar jag mig en jämn och bra match mellan två bra Veikkasuliiga lag. Det som i matchen talar för Ilves är att man har varit igång med sin försäsong en vecka längre än vad KuPS har hunnit vara. Man har hunnit samla på sig mera matchträning när man redan har spelat tre träningsmatcher mot KuPS en. En annan sak som talar för Ilves är att man har hela försäsongen haft tillgång till en fullstor fotbollsplan. Intressant i denna match är att matchen egentligen är KuPS hemmamatch men p.g.a. bristen på en fullstor fotbollsplan i Kuopio så blev den flyttad till Tammerfors.

Ilves har i sina träningsmatcher såhär långt spelat en bra offensiv fotboll var man skapat bra med målchanser och fått fördelat målfördelningen på flera olika spelare i laget. KuPS styrkor ligger som jag redan tidigare skrev om i det offensiva spelet var man har tillgång till ett bra mittfält och tre bra anfaller. Förväntar mig att matchen kommer att bli rätt så fartfylld och att vi kommer att få se en del mål i matchen. Mitt spel kommer således att vara Båda lagen gör mål till oddset 1.80 med 3/5 u hos bet365.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.