Senaste bloggspelt som spelades förra veckans söndag och var HJS Akatemia -0.25 AH fick rättas med en grön bock efter att man tagit en klar 4-0 vinst hemma i kvartsfinalen av Kakkosen Cup mot RFA. Nu under dom kommande veckan har vi lite mindre matcher framför oss här i Finland jämfört med vad vi har haft under dom tidigare helgerna. Idag fredag spelas det t.ex. bara en match från Ykkösen Cup och det är den matchen som vi skall ta fokus på i denna blogg.

Utgångsläget

Vi står nu framför den sista omgången av gruppspelen i Ykkösen cup. Från dom två grupperna kommer dom två bästa lagen att ta sig vidare till 16 dels finalen av finska cupen och få möta ett Veikkausliiga lag på hemmaplan.

I gruppen som VPS & FF Jaro håller till har vi följande ställing för den sista omgången:

AC Oulu leder gruppen med 8 poäng och +3 i målskillnad. KPV ligger två i gruppen på 7 poäng och +7 i målskillnad. VPS ligger trea i gruppen på 7 poäng och +2 i målskillnad. AC Kajaani på fjärde plats med 6 poäng och -2 i målskillnad. SJK Akatemia på femte plats med 4 poäng och -6 i målskillnad. FF Jaro på sista plats med 1 poäng och -4 i målskillnad.

I den sista omgången har vi förutom dagens match också följande matcher som spelas under lördagen:

AC Oulu – SJK Akatemia KPV – AC Kajaani

För att visa hur ”välplanerat” hela finska cupen är för tillfället så kommer både AC Oulu & KPV att kunna spela på resultat för att ta sig vidare från gruppspelet, efter VPS spelar sin sista match idag. För VPS del gäller det antingen att ta en storsiffrig vinst idag eller hoppas på att AC Oulu eller KPV tappar poäng i sina matcher under lördagen.

VPS

Vasalaget VPS som efter förra säsongen fick ta steget ner från Veikkausliiga har genomgått en hel del med förändringar i sin spelartrupp jämfört med den truppen som man hade i Veikkausliiga. Från förra säsongens trupp har man tappat följande spelare:

 • Ricardo Morris, Portmore United (Jamaika)
 • Hindrek Ojamaa, KTP
 • Aatu Kujanpää, SJK
 • Timi Lahti, FC Lahti
 • Jesper Engström, FC Inter
 • Jerry Voutilainen, FC Honka
 • Juho Lähde, TPS
 • Martti Haukioja, FC Inter
 • Joonas Häkkinen, FC Haka
 • Tommy Cooney
 • Martin Kompalla, RoPS
 • Richard Alain Ebwelle, IFK Mariehamn

Majoriteten av dessa spelare var spelare som var ordinarie spelare i öppningselvan säsongen 2019. Dom spelarna som man gått miste om har man ersatt med följande nya spelare:

 • Samuel Mahlamäki Camacho, AC Kajaani
 • Tommy Cooney, Skellefteå FF (Sverige)
 • Moses Duckrell, Ytterhogdals IK (Sverige)
 • Eetu Puro, VJS
 • Ville Koskimaa, KPV
 • Arttu Nuutinen, Vasa IFK
 • Tuomas Pöyhönen, Klubi 04
 • Rasmus Lieslahti, FC Honka (lån)
 • Miika Niemi, Vasa IFK
 • Jeff Addai, FC Tulsa (USA)
 • Benjamin Hiekkanen, Parma Calcio (Italien)

Av dessa spelare är Koskimaa en rutinerad försvarare som återvänder till klubben efter sin tvååriga sejour hos KPV. Övriga spelare är unga finländska spelare som tidigare främst spelat i Kakkonen eller utländska förstärkningar med tidigare erfarenhet från mindre klubbar i Sverige.

Ser vi på hur VPS har presterat i årets finska cup så inledde man med ett ordentligt bottennapp när man förlorade i den första omgången med 1-0 hemma mot SJK Akatemia. Den förlusten ser ut att bli ödesdiger för laget som högst sannolikt kommer att stanna på en tredje plats i gruppen och mista slutspelet, har svårt att se att AC Oulu eller KPV skulle bränna sina chanser under lördagens matcher. Efter den första matchen mot SJK har VPS spel utvecklats hela tiden och man har gjort tre bra matcher mot KPV, AC Oulu & AC Kajaani.

FF Jaro

Vad skall man då säga om mitt kära FF Jaro som jag redan tidigare hunnit med att blogga en del om. Årets cupäventyr har inte varit någon större framgång åtminstone resultatmässigt för laget när man lyckats få med sig bara en poäng. Spelmässigt har man gjort rätt så bra matcher i cupen även om man inte fått med sig resultaten. Var på plats i Jakobstad förra helgen och såg matchen mot AC Oulu, i den matchen var FF Jaro spelmässigt bättre laget stundtals både i första och andra halvlek och kunde två gånger hämta upp ett underläge. Tyvärr blev man i slutet av matchen lite för ivriga till att försöka få in ett segermål vilket ledde till att AC Oulu kunde göra 3-2 på en snabb omställning.

Ser vi på FF Jaros trupp som man har haft till sitt förfogande i cupspelet i år så är det en mycket ung och orutinerad trupp, var alla spelare har på ett eller annat sätt anknytning till Jakobstad och dess närregion. Glädjande är att dom unga spelarna har fått bra med erfarenhet och gjort bra ifrån sig, en spelare t.ex. som lyckats bra är Alex Ramsey som gjort 3 av lagens mål i cupspelet. Under veckan gjorde FF Jaro klart med en ny förstärkningen när man hyrde in 33-årige brasilianske mittfältaren Toro från Veikkausliiga laget HIFK. Toro som är tilltänkt för en ledande roll på mittfältet är spelklar till dagens match men kommer högst troligen att inleda på bänken, åtminstone enligt förhandsinformationen.

Speltips och analys

Ser vi på förutsättningarna inför dagens match så har bara ett av lagen något att spela för. VPS är mer eller mindre tvungna att vinna dagens match och gärna med en klar målskillnad, varefter man kan be till högre makter att antingen AC Oulu eller KPV snubblar på målsnöret i sina matcher. För FF Jaros del så har man bara äran att spela för eftersom lagets cupäventyr kommer att ta slut efter denna matchen.

Jämför vi trupperna med varandra så ser VPS trupp förtillfället klarare ut än den trupp som FF Jaro har till sitt förfogande. Även om VPS tappade många viktiga spelare efter förra säsongen så lyckades man även förlänga kontrakten med en del viktiga och rutinerade spelare från förra årets trupp. Spelmässigt har VPS spel sett klart bättre ut i cupen än vad Jaro har visat upp. Ett problem för FF Jaro i år har varit att även om man stundtals spelat bra i sina matcher så har man haft svårigheter att vara på topp i 90 minuter i en match, en annan oroande sak för FF Jaro har varit hur man försvarar vid fasta situationer när man bland annat släppt in 3 mål på hörnor i sina två senaste matcher. Kan VPS visa upp samma spel som man visat i sina matcher mot KPV, AC Oulu & AC Kajaani så anser jag att man skall ha en bra möjlighet till att ta en vinst från dagens match. Mitt spel idag kommer att vara VPS -0.75 AH till oddset 1.96 med 3.5/5 u hos SBObet. Samma spel finns till något lägre odds hos diverse EU-bolag som t.ex. bet365.

Oddsjämförelse och statistik inför matchen finns här

Alla rekar

Vaasa PS -0.75

Vaasa PS - FF Jaro

SBOBet 1.96
3.50 u
 • -3.50 u
  Resultat

Ett inlägg av