Speltips: IFK Mariehamn - HIFK - IFK vs IFK på Åland

IFK vs IFK på Åland

I lördagens andra finska cup match som samtidigt är den sista gruppspelsmatchen har vi framför oss en match mellan två IFK lag och som vi skall ta en närmre blick på med en kort blogg och beger oss därför till Åland.

IFK Mariehamn

IFK Mariehamn som säsongen 2019 tog sig hela vägen till finalen av finska cupen och fick se sig där besegrade med 2-0 av Ilves på hemmaplan har minst sagt haft en mindre lyckad cup i år. Efter 4 spelade matcher står det redan klart att laget inte kommer att ta sig vidare från gruppspelet när man lyckats med att skrapa ihop endast 1 poäng efter ett oavgjort resultat hemma mot TPS. I dom övriga matcherna har man åkt på förluster mot HJK, FC Honka & FC Inter.

Efter säsongen 2019 har IFK Mariehamn genomgått en hel del med förändringar. Mångåriga tränaren Peter Lundberg tackade för sig när han tog över som tränare för Finlands U19-landslag. Som ny tränare anställdes Lukas Syberyjski med ett förflutet i bland annat IK Frej. På spelarsidan tappade man efter säsongen mång tongivande spelare när bland annat Daniel Sjölund, Rick Ketting, Keaton Isaksson, Robin Sid & Robbie Crawford inte längre finns kvar i truppen. Som nya spelare har man värvat in bland annat Niko Mäenpää, Maximo Tolonen, Albion Ademi, Richard Ebwelle, Peter Makrillos, Yanga Baliso & Yvan Yagan. Av nyförvärven är Tolonen en spelare som under en längre tid blivit rankad som en av Finlands största talanger, nu börjar det också bli dags för honom att leva upp till dom förväntningarna om han vill lyckas med att ta nästa steg i karriären.

Ser vi på hur IFK Mariehamn har sett ut i sina cupmatcher såhär långt så har man inte direkt imponerat i sitt spel i någon match. Syberyjski har en hel del kvar att jobba med om man vill förnya förra säsongens 6:e plats i Veikkusliiga. Inför dagens match mot HIFK har man också en hel del med skadeproblem i sin trupp när man saknar följande spelare: Aapo Mäenpää, Marc Nordqvist, Aristote Mboma, Yanga Baliso, Albion Ademi & Peter Makrillos. Av dessa spelare är alla förutom Nordqvist spelare som normalt sett skall vara mer eller mindre givna i öppningselvan.

HIFK

Helsingfors IFK har ännu när jag skriver denna möjlighet till avancemang från gruppspelet i årets finska cup. När matchen drar igång på Åland kan det mycket väl hända att förutsättningarna för avancemang har ändrats för lagets del. För tillfället ligger HIFK på en 5:e plats i cupen, 3 poäng efter TPS som tidigare under dagen möter FC Inter i cupen. Om TPS tar poäng i den matchen har HIFK inte längre möjligheter till avancemang men vid en eventuell förlust för TPS skulle HIFK ta sig vidare som sista lag om man lyckas med att vinna dagens match.

Finska cupen för HIFK:s del har såhär långt gått under förväntningarna när man lyckats med att skrapa ihop endast 2 poäng efter två oavgjorda matcher mot FC Honka & FC Inter. I dom två övriga matcherna har man åkt på förluster mot HIFK & TPS. Framförallt förlusten mot TPS kan visa sig att bli dyrköpt när man missade en straff i den 70:e minuten som samtidigt hade betytt 1-1. Det som såhär långt har framförallt varit oroväckande för HIFK:s del är att man har haft problem med sitt målskytte när man gjort endast 3 mål, varav 2 har kommit på straff. Spelmässigt har man dock i mitt tycke och det som jag sett av laget sett bättre ut än vad IFK Mariehamn har gjort i år.

Ser vi på läget i HIFK:s trupp idag jämfört med IFK Mariehamns så har man det mycket bättre ställt för tillfället. Man har till sitt förfogande en stor trupp när man för tillfället har kontrakt med 26 spelare. Ser vi på öppningselvan som man tagit ut till dagens match så är det i det stora hela en elva som man kunde inleda en Veikkausliiga match med. Sen finns det såklart några spelare som bland annat Sakari Mattila som saknas i dagens trupp som bör vara mer given i en ordinarie öppningselva än till exempel Tuukka Andberg.

Speltips och analys

Det som kännetecknar dessa två lag förutom att bägge har IFK i lagnamnet är att man har underpresterat i årets gruppspel av finska cupen. I skrivande stund står det redan klart att cupäventyret kommer att ta slut för IFK Mariehamn efter denna match medan HIFK:s chanser står och väger till vad resultatet blir i FC Inter – TPS matchen. En annan sak som kännetecknat dessa två lag är att båda lagen har haft problem i sitt offensiva spel när bägge lyckats med att göra bara 3 mål på sina 4 spelade matcher.

Ser vi på lagens öppningselvor idag så tycker jag att HIFK har en starkare XI till sitt förfogande än vad IFK Mariehamn har som saknar en hel del med spelare som normalt åtminstone enligt mig skall finnas med i öppningen. Om vi utgår från att mitt andra bloggspel som var FC Inter att vinna hittar hem idag så har vi motivationen idag på HIFK:s sida som behöver 3 poäng för att ta sig vidare. Oberoende av om man kan ta sig vidare eller inte så tycker jag att man skall vara favoriter i dagens match och ha bättre chanser till en vinst än vad oddsen visar för tillfället. Mitt spel från denna match kommer därför att vara HIFK -0.25 AH till oddset 2.12 med 3/5 u hos Pinnacle. Samma spel finns till något lägre odds hos diverse EU-bookies. Vill man spela lite mera safe kan man istället ta HIFK +0.0 AH till odds runt 1.80 i skrivande stund.

Oddsjämförelse och statistik inför matchen hittas här


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+ Endast nya kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se Spelpaus
100% riskfritt upp till 500 kr
9.6
+18 Min insättning 200kr | Regler & villkor gäller | Vinster från Free Bet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se
100% upp till 500 kr
9.5
+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på min. 100kr, max. 500kr | Omsätt första insättning 1 gång till min. odds 2,00 för att erhålla Freebet | Bonus-Regler och Villkor gäller | stodlinjen.se | spelpaus.se | Ev. vinster från Freebet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | Giltigt i 60 dagar.
200% upp till 1000 kr
7.9
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Snabbare

100% upp till 2500 kr

+200 spinn i casinot

Hämta bonus
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
MrGreen

100% upp till 500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på min. 100kr, max. 500kr | Omsätt första insättning 1 gång till min. odds 2,00 för att erhålla Freebet | Bonus-Regler och Villkor gäller | stodlinjen.se | spelpaus.se | Ev. vinster från Freebet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | Giltigt i 60 dagar.