Speltips: GIF Sundsvall - Brommapojkarna

Tjena!

En kombination av marginaler emot och dåliga analyser av mig har lett till en minst sagt dålig start på denna säsong. Jag tror och hoppas dock att den dåliga trenden kan vändas med start på lördagseftermiddagen när Sundsvall och Brommapojkarna gör upp på NP3 Arena, eller Norrporten Arena/Idrottsparken som är namnen många inklusive mig tänker på när man syftar på den vackra arenan som är belägen mitt i centrala Sundsvall.

Om man inför denna säsong skulle se ett möte mellan dessa två lag framför sig är nog en av de första tankarna man skulle få upp att de är ett förväntat bottenmöte. Såhär snart en tredjedel in i säsongen har dock lagen motbevisat kritikerna lite iaf, även fast det fortfarande är tidigt. Kollar vi deras tabellpositioner hittills ser de ut som följande.

9 GIF Sundsvall 6 2 3 1 10-9 9

12 Brommapojkarna 7 2 0 5 5-15 6

Sundsvall har alltså en match mindre spelad pga att deras bortapremiär mot Sirius blev uppskjuten till efter uppehållet eftersom inte gräset på Studenternas i Uppsala höll måttet. Trots att man bara hunnit med sex matcher ligger alltså Giffarna 9:a vilket får ses som en väldigt bra start. Efter tappen av Lars Krogh Gerson, Eric Larsson och Marcus Danielsson som alla lämnade gratis under vintern och Giffarnas erkänt kritiska ekonomiska situation trodde nog de flesta att Giffarna skulle parkera i botten inför säsongen. Lägg också till att båda nyförvärven Chidi Omeje och Maic Semas allvarliga skador här under inledningen så förstår man att läget är tufft i Medelpad. Som tur är för Cedergren och co verkar i alla fall Sema kunna komma tillbaka relativt snabbt, Omeje verkar dock missa hela säsongen. Som om det inte vore slut på eländet har publiktillströmningen i Sundsvall sviktat ordentligt här under inledningen med ett snitt på 3 253 personer under de fyra första hemmamatcherna. Det har varit lite av en nedåtgående trend på senare år och man tycker ju att folket borde kunna sluta upp bättre bakom sitt allsvenska lag, speciellt nu efter denna spännande start. Jämför man tex med Östersund, grannarna i väst (ja är det bara två timmar via E14 är man praktiskt taget grannar i Norrland). Där nästan hela staden lever och andas ÖFK.

Giffarna är en förening som knappt håller sig över ytan, man har under 2000-talet varit lite av ett jojo lag där man pendlat mycket upp och ner från allsvenskan. Denna säsong är dock den fjärde raka säsongen i högsta serien vilket är bra gjort. Under de senaste dagarna har SvFF godkänt Giffarnas handlingsplan för beviljad elitlicens 2019 som Giffarna enligt uppgifter har löst genom lån. Ska Giffarna sluta ligga på gränsen och etablera sig som ett lag att räkna med i allsvenskan gäller det för det första att lösa denna kris. Kris är väl kanske ett rätt överanvänt ord men när senaste årsredovisningen visade att föreningen hade ett negativt kapital på 6.3 miljoner kronor är det inget annat. Sedan tror jag det är viktigt att få behålla kontinuiteten och kompetensen i Joel Cedergren som tränare tillsammans med Urban Hagblom som sportchef. Sen gäller det också att man lyckas ta betalt för sina spelare och inte släpper sina bästa spelare gratis som man gjorde i vintras, som också hänger ihop med att få stabilitet på ekonomin såklart.

De är inte bara resultatraden hos Giffarna som imponerar utan det är också spelet, trots tappen har man spelat bra fotboll efter sina resurser och mer därtill här i inledningen, Cedergren verkar ha mycket bra idéer och spelarna verkar köpa och följa dem fullt ut. Många har fortfarande Halmstads spanienprojekt på näthinnan och är därför häpna att de spanska influenserna man tagit in verkar funka bra där främst registan David Batanero imponerar. Lägg därtill den frejdige amerikanen Romain Gall som haft en superstart på denna säsong och Linus Hallenius som man kan säga vad man vill om, men som alltid ger allt och verkar trivas.

BP kommer ifrån en seger senast mot Djurgården hemma på Grimsta. Det är just på Grimsta man har tagit sina skalper hittills mot nyss nämnda DIF och Häcken. På bortaplan har man tagit 0 poäng vilket inte är speciellt förvånande då man mött Norrköping, Hammarby och Malmö hittills. BP har haft ett svårt schema hittills och 6 poäng är bra utdelning på dessa matcher och framförallt har man fyra lag bakom sig, och det är just det jag tror BP kommer behöva fokusera på, hur många lag man har bakom sig. För spelmässigt tycker jag det haltar rätt betänkligt, man känns väldigt ihåliga trots att man får lägga stora delar av matcher att försvara sig. Man sätter mycket hopp offensivt till Bajram Ajeti och han kan säkert komma att göra ett gäng mål innan säsongen är över. Men trots det tycker jag att de rent generellt är ett för svagt lag man ställer på banan. Känslan är att det skulle behövts ett par högklassiga allsvenska spelare för att klara sig undan bottenstrid. Jag har svårt att se att BP inte är en av tre lag i botten när vi summerar tabellen i höst, men det hade varit väldigt intressant om tränare Luis Pimenta motbevisar mig och håller kvar BP utan kval.

Sundsvalls senaste match mot Hammarby var en riktigt knepig match där man nästan hämtade upp ett fyramålsunderläge sista halvtimmen. I den matchen fick vi se ett ganska slarvigt Sundsvallsförsvar, det var dock på bortaplan mot Hammarby där man blir satt under helt annan press än mot BP hemma. Cedergren är inte dum och har säkerligen försökt göra sitt yttersta att åtgärda det dessutom. I samma match fick vi se ett väldigt imponerande press och återerövringsspel från Giffarna där man flera gånger vann boll högt upp i planen vilket gjorde att man kunde ställa om snabbt. Det tillsammans med Giffarnas fina grundspel tror jag kommer kunna ställa till stora problem för BP. Jag ser Giffarna som ett bättre och framförallt stabilare lag än BP och jag tror att det kommer skilja ett par placeringar mellan dessa lag denna säsong. Sundsvall har ett fint facit hemma och jag ser inte varför man inte ska fortsätta på den inslagna vägen i denna match mot ett svagare BP och spelar därför Sundsvall -0.75 @2.05 hos Bethard






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.