Speltips: Everton-West Bromwich

Senaste gången jag skrev här var för exakt en vecka sedan. Det blir därför bara en kort sammanfattning av den förra matchen jag skrev om (Crystal Palace-Burnley). Mitt spel på den matchen var Burnley +0,5. Spelet fick ingen bra start i och med att Crystal Palace tog ledningen i den 21:a minuten. Burnley höll tätt resten av matchen, men detta var meningslöst för mitt spel eftersom man inte lyckades med att spräcka hemmamålvaktens nolla. 1-0 till Crystal Palace betyder en förlust på det senaste bloggspelet.

Spel: Everton -0,5 @ 2,42

Bookie: Pinnacle

Värdering: 3/5U

Evertons skadelista: Baines, Stekelenburg, Coleman och Funes Mori.

West Bromwichs skadelista: Dawson (kan troligen spela), Hegazi (kan troligen spela), Chadli och Morrison.

Everton har inte plockat särskilt många poäng den senaste tiden. Man ska samtidigt veta att spelschemat har varit väldigt svårt. Chelsea, Manchester United och Tottenham, vilka är tre av ligans fem bästa lag, har Everton ställts emot på sistone. Man kan inte kräva att Everton ska ta poäng mot de lagen. Godkänt mot Chelsea, United och Tottenham är ungefär 1-2 poäng. Everton tog en poäng mot Chelsea och förlorade mot United och Tottenham. Resultaten mot dessa tre lag är därför helt okej sammantaget. Everton har också mött West Bromwich (WBA) och Bournemouth nyligen. Här är det viktigt att poängtera att matcherna mot WBA och Bournemouth är bortamatcher. Därifrån tog Everton totalt en poäng, efter att ha spelat 0-0 mot WBA och 2-1 mot Bournemouth. En förlust mot Bournemouth och ett kryss mot WBA är inte mycket att skryta med, men det är å andra sidan inte heller ett dåligt facit. Evertons fem senaste resultat är med andra ord inte så dåliga som de kanske ser ut utan en djupare analys. På hemmaplan har det sett desto bättre ut. Där har Everton vunnit tre matcher och kryssat respektive förlorat de andra två matcherna. Kryssade gjorde man mot Chelsea och förlusten kom mot Manchester United. De resultaten kan, precis som jag har nämnt ovan, Everton knappast klandras för. Segrarna har man visserligen tagit mot relativt enkelt motstånd, men det är ändå övertygande och klara vinster sett till resultat (4-0 mot West Ham, 2-0 mot Huddersfield och 3-1 mot Swansea) och spel. Det är svårt att få grepp om var Everton står spelmässigt just nu, på grund av att laget har flera tuffa matcher bakom sig. Lagets offensiva spel har inte direkt varit sprudlande den senaste tiden, men jag vet att Everton har ett starkt anfallsspel att plocka fram. Detta gäller i synnerhet på hemmaplan mot de svagaste lagen i ligan (till vilka WBA hör). Försvarsspelet har varit helt okej, med tanke på vilken press det har tvingats utstå mot främst Chelsea, Manchester United och Tottenham.

West Bromwichs spelschema har varit betydligt mycket enklare än Evertons dito. Det närmaste ett topplag som WBA har ställts emot på sistone är ett Arsenal på nedgång. I övrigt har motståndet varit medelsvårt (Everton och West Ham) till lätt (Stoke och Brighton) med PL-mått mätt. WBA har, trots detta, bara mäktat med att vinna en av lagets fem senaste matcher. Segrade gjorde man i en hemmamatch mot nykomlingen och bottenlaget Brighton. Detta är givetvis en trepoängare som alla andra, men det är samtidigt ett av de minst prestigefyllda lagen att besegra i PL. Segerns styrka minskas dessutom av att WBA vann på hemmaplan. I övrigt är WBA:s senaste resultat ganska svaga. Förlusterna mot Stoke (3-1) och West Ham (2-1) imponerar inte på någon. 0-0 hemma mot Everton och 1-1 hemma mot Arsenal är inte heller särskilt imponerande. Resultaten från WBA:s fem senaste matcher, som i sig inte är speciellt bra, är dock bra om man jämför med vad laget har presterat på bortaplan nyligen. Tre förluster och två oavgjorda matcher lyder WBA:s fem senaste bortaresultat. Förlorade gjorde man mot Swansea, Stoke och West Ham. Att förlora mot Swansea och Stoke är under all kritik med tanke på att de är två av ligans absolut sämsta lag. Förlusten mot West Ham har jag kommenterat ovan. 1-1 mot Tottenham och 0-0 mot Liverpool är å andra sidan bra resultat. Slutsatsen blir att WBA:s form lämnar en hel del att önska. Spelet har inte heller varit önskvärt. Anfallsspelet har varit uddlöst och försvarsspelet klarar inte ens av att hålla tätt mot de enklaste motståndarna.

Jag tycker att det mesta, bl.a. följande, talar för att Everton tar tre poäng i eftermiddag:

1. Evertons hemmaplansfördel. Everton brukar allt som oftast utnyttja fördelen av att spela på hemmaplan. Man har visat upp ett starkt spel hemma på Goodison Park den senaste tiden vilket också har resulterat i fina siffror. Fyra raka hemmasegrar innan den oavgjorda matchen mot Chelsea talar sitt tydliga språk. Det är aldrig enkelt att resa till Goodison för att möta Everton. Speciellt inte om man parkerar på den nedre halvan av tabellen. Fråga bara West Ham, Huddersfield och Swansea.

2. WBA:s svaga form. WBA:s form är som sagt inte speciellt bra. Laget har, trots ett relativt enkelt spelschema, plockat alldeles för få poäng. Såväl anfallsspelet som försvarsspelet har dessutom sett ovanligt svagt ut.

3. WBA:s dåliga bortaspel. WBA och bortamatcher är två ting som passar dåligt ihop, vilket har visat sig med all önskvärd tydlighet. WBA klarar inte ens av att ta poäng mot de sämsta lagen i ligan på resande fot. Kryssen mot Tottenham och Liverpool är lite värda i sammanhanget eftersom det lär bli en helt annan matchbild ikväll (se nedan). Ser man till hela säsongen har WBA, efter 11 spelade bortamatcher, förlorat sju (!), kryssat tre och vunnit en på bortaplan. Sanslöst dåligt facit, med andra ord.

4. Den förväntade matchbilden. Jag tror att vi kommer att få se en matchbild som styrs av Everton. Det lär däremot inte bli någon dominans, som t.ex. Liverpool och Tottenham visade upp i sina respektive hemmamatcher mot WBA. WBA kommer, vilket kanske låter konstigt, förmodligen att prestera bättre om Everton dominerar matchbilden. Detta antyder i alla fall WBA:s oavgjorda bortamatcher mot Tottenham och Liverpool. WBA har presterat som sämst i de bortamatcher där hemmalaget har styrt matchbilden utan att dominera den. Everton har, å sin sida, presterat som bäst i hemmamatcher som man har styrt utan att ha dominerat. Matchbilden bör därför gynna Everton samtidigt som den missgynnar WBA.

2,42 gånger pengarna för en Evertonseger är ett odds som jag inte kan låta bli att spela på under de här omständigheterna. Den lite försiktigare kan istället välja Everton -0,25 till runt 2x.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.