Speltips: Inför: Liverpool - Chelsea

När dessa bägge möttes på Stamford Bridge i höstas, så gick Liverpool vinnande ur striden. Man hade bra koll på hela den matchen och även om Chelsea lyckades reducera till 1-2 mot slutet, så var den röda segern aldrig riktigt hotad. Sedan dess har Chelsea som bekant gått osannolikt starkt, medan Liverpool slarvat bort poäng mot betydligt mindre namnstarka lag. Kan Liverpool återigen sätta Chelsea på plats, eller ska de blå från London lyckas befästa sin serieledning ytterligare?


Liverpool

Liverpool fortsätter vara laget man inte riktigt kan bli klok på. Klopps ankomst har helt klart gett laget en spark i rätt riktning, men man har fortsatt väldigt, väldigt svårt att behålla kontinuiteten match in och match ut. Laget blandar bländande segrar mot Chelsea och Manchester City, för att sedan kryssa mot Sunderland och som senast i ligan, förlora hemma mot urusla Swansea.

Liverpool halkade under förra omgången ner till fjärde plats i tabellen och även om det fortfarande är väldigt få poäng som skiljer lagen åt, bakom Chelsea, så är det verkligen dags för Liverpool att stoppa läckan som börjat bli allt större. Faktum är att laget bara har en stackars seger på sina åtta senaste matcher. Den segern kom mot Plymouth i cup-spelet, dessutom. I ligan har man inte vunnit sedan man slog Manchester City på "boxing day".

På den ljusa sidan så börjar det dock se allt bättre ut på skadefronten för Liverpool. Hendersons befarade skada sägs vara återställd, även om han har spelat klart sämre sedan återkomsten och frågan är om han kanske går på sparlågan just nu i ren desperation från Liverpools sida. Matip är även han tillbaka i spel! Han gjorde sin första match från start, på mycket länge, när Liverpool förvisso förlorade mot Southampton i cup-spelet för ett par dagar sedan. Matip såg väl inte helt skarp ut i alla lägen, men det är oavsett ett ordentligt uppköp att kunna spela honom istället för Klavan från start. Matip kommer in extra lägligt nu, när det är Costa som står för det största hotet i motståndarlaget.

Det är framåt som Liverpool befarar att sakna spelare. Eller rättare sagt, en spelare. Mané sköt bort sitt Senegal från Afrikanska Mästerskapen i Lördags då han var den som missade den avgörande straffen mot Kamerun. Således kan han, om han satt sig på ett plan omgående, spela matchen imorgon mot Chelsea. Frågan är väl dock vilket mentalt tillstånd Mané befinner sig i just nu, såhär kort efter att ha råkat bli den stora syndabocken för sitt eget hemland.

På det stora hela känns Liverpool dock allt annat än välmående, inte sedan nyårsskiftet i varje fall. Inför matchen mot Chelsea imorgon så hade man nog gärna vänt sin dystra trend mot Wolverhampton i Lördags, på hemmaplan. Verkligheten blev den totalt motsatta och Liverpool nådde nästan års-sämsta i den matchen. Man vilade förvisso en del spelare, men det var ändå en bedrövlig insats från de röda som fick Helder Costa i Wolves att se ut som Lionel Messi.

Bakåt har det sett allt annat än bra ut, även då Matip spelat, de senaste matcherna. Således känns det som om det offensiva verkligen måste nå nya höjder i veckans match mot Chelsea för att väga upp. Om Mané kommer tillbaka så har man trots allt ett riktigt vasst anfall att mönstra.

Sist men inte minst, så får man inte glömma att Liverpool sin usla form till trots faktiskt haft en mycket stark förmåga av att höja sig ett par snäpp i toppmatcherna. De enda två matcherna där man spelat riktigt bra på över en månad nu, är mot just Manchester City och Manchester United. Man slog City, och hade länge ledningen mot United också. Liverpool känns i år som ett lag som hanterar stormatcherna betydligt bättre än matcherna man förväntas vinna. Det är en egenskap som kommer in, minst sagt, användbar i mötet mot Chelsea under Tisdagen.

Chelsea

Om det upplevs att Liverpool är ganska skakiga just nu, där det regnar in dåliga resultat mot lag de verkligen borde slå, så är Chelsea den raka motpolen. När man möter mindre namnstarka lag, så gör man korvfärs av dessa gång efter gång. Medan Liverpool floppade mot Wolves, så hade Chelsea lekstuga mot Brentford i en match som hade kunnat sluta 10-0. 4-0 fick dock räcka, vilket givetvis är mer än godkänt i en cupmatch där flera nyckelspelare vilades.

Chelsea var som bekant på vippen att tangera Arsenals rekord när man för ett par veckor sedan gick upp emot Tottenham, i en match man sedermera förlorade. Många trodde nog där och då, att Chelsea skulle börja gå lite sämre. Verkligheten har dock blivit en annan och efter förlusten mot Tottenham så har Chelsea vunnit ytterligare fyra matcher i rad. Laget trummar på med en oerhörd målmedvetenhet och segrarna är ofta med utklassningssiffror.

Det stora frågetecknet kring Chelsea är dock huruvida man ska göra för att börja prestera även mot de bättre lagen. Hittills under året har man varit vrålstarka mot alla lag utanför top 5, men bedrövliga mot lagen innanför. Man har åkt på dyngspö av både Arsenal & Tottenham, samt redan förlorat mot Liverpool tidigare den här säsongen. Man var totalt utspelade mot Manchester City i 60 minuter och borde vid det laget legat under med 4-0. Man vann förvisso till slut, men det hade som sagt mer med City´s avslutande 30 minuter att göra än att Chelsea sett över 90 minuter gjorde en bra match.

Conte spelar i princip hela tiden samma elva och tycks vara helt inne på att skapa en segermaskin. Det har han lyckats med, men frågan är om Conte har svårt att anpassa sig taktiskt inför toppmatcherna. I flera av de tidigare stordrabbningarna i år har Chelsea sett oerhört bleka ut och väldigt statiska. Har motståndarlaget lyckats stoppa maskinen, så har det inte funnits någon plan-B över huvud taget.

Den ständiga frågan kring Fabregas kvarstår också. Det är inget tvivel om att Matic+Kanté är förstavalet hos Conte. Detta trots att Fabregas mer eller mindre alltid presterar fantastiskt bra så fort han får chansen från bänken via inhopp eller cup-spelet. Fabregas har fortfarande ett av ligans absolut bästa spelsinnen och kanske till och med top-3 när det kommer till avgörande passningar. Hans stora problem är givetvis det defensiva arbetet, men med en spelare som Kanté jämte sig borde man nog kunna kosta på sig att spela Fabregas oftare. Speciellt i matcher där maskinen stött på patrull och en plan-b helt och hållet saknats.

På skadelistan ser det väldigt bra ut för Chelsea, som förväntas ha precis varenda spelare i speldugligt skick. I cup-matchen mot Brentford i Lördags spelade man exempelvis både Terry & Zouma från start. Terry lär väl troligen få problem att slå sig in i elvan igen, men Zouma kan definitivt bli en tillgång då Cahill med jämna mellanrum gör totalt huvudlösa prestationer.

Chelsea har under flera månaders tid varit en ostoppbar maskin, mot lag nedanför top 5. Nu gäller det dock att visa sig från sin bästa sida mot ett av de bättre lagen också. Frågan är bara om laget har en plan-b redo, utifall att man återigen kör fast i första halvlek?

Slutsats:
Liverpool måste vinna den här matchen om man ska ha chans på titeln i år, så enkelt är det. Laget är redan nu 10 poäng bakom Chelsea och skulle man förlora är det givetvis godnatt. Dessutom innebär en förlust att man med stor sannolikhet också är placerade utanför Champions-League-platserna efter omgångens slut. Således spelar de röda med oerhört mycket press på sig, under en tid då ingenting tycks fungera.

Till Liverpools pluskonto så kan man nog dock med ganska stor säkerhet addera att Klopp tycks vara bättre på den taktiska biten inför stormatcher i Premier League, än Conte. Det är givetvis inte bara tränarens fel när ett lag har det tufft i stormatcher, men trenden som Chelsea haft i den här typen av matcher genom hela säsongen har inte varit bra på något vis, samtidigt som Liverpool haft en totalt motsatt trend, där man höjt sig ju bättre motståndet blivit.

Ska man se helt svartvitt på saken, så kan man dock inte förbise att Chelsea bör få axla ansvaret som favoriter inför den här drabbningen. Liverpool har haft ofantligt svårt att få med sig poäng över huvud taget den senaste månaden medan de blå mer eller mindre avfärdar sina motståndare med tennissiffror.

Det finns vissa frågetecknen kring spelare i Liverpool, huruvida om de är spelklara eller ej. Matip har sakta men säkert börjat göra ett par framträdanden men det är ännu oklart huruvida om han är redo för 90 minuter mo Chelsea eller ej. På samma vis är det oklart om den superviktiga Mané är tillbaka. Sedan den sistnämnda försvann har det ju faktiskt gått riktigt illa för Liverpool. Även Manés resa till Afrika kanske inte står i direkt samband med Liverpools taskiga resultat, så är han tveklöst en av de viktigaste spelarna för Klopp.

Sedan är det också frågetecknen kring Henderson som hägrar. Han sägs vara tillbaka i fullt slag, men efter det att han återvänt från sina skadebekymmer så har han varit klart sämre än tidigare under säsongen. Det känns som om väldigt mycket på Liverpools mittfält står och faller med hur Henderson spelar för dagen. Ska liverpool vinna matchen mot Chelsea så krävs det nog att minst 2 av 3 bitar, kring spelarna ovan, faller på plats inför imorgon.

Ett extremt välmående Chelsea med fullt manskap och fyra raka segrar i ryggen gästar alltså i Anfield i en match som bör kunna sätta prägeln för resten av den här säsongen. Vinner Chelsea så tar man ett STORT kliv mot titeln då ännu ett lag avfärdas totalt, samtidigt som man behåller sitt försprång mot Arsenal, som man möter senare i veckan. Förlorar Chelsea här, då bjuder man in samtliga lag i kampen igen, och öppnar dessutom upp för Arsenal att nästan ta in hela försprånget när lagen möts till helgen.

Formen, spelarmaterialet och det allmänna välmåendet talar helt klart i Chelseas favör. De bägge klubbarnas förmåga av att hantera den här typen av matcher tidigare i år, talar helt klart i Liverpools favör. Vi har en extremt viktig match framför oss, där Chelsea antingen sätter en stor spik i kistan i kampen om PL-titeln, eller tvärt om, bjuder in i princip alla lag som i nuläget är top 5 till striden om förstaplatsen igen.

1-1?






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.