Speltips: Grupp F: Slovakisk slagpåse och schweiziskt avancemang att vänta från Grupp F?

Killian Mottet
Grupp F är näst på tur att avhandlas av de åtta grupperna i CHL:s gruppspel och Grupp F innehåller bland annat de tjeckiska mästarna Trinec och svenska succélaget från i fjol, Leksand.
Slovan Bratislava att ta sig till slutspel: Nej (Spelstopp 2021-08-26 17:00) @ 1.41



Grupp F

Grupp F består av följande lag:

Siffran bakom snabel-a:t indikerar det odds som Unibet ger på respektive lag som vinnare av gruppen

  • Ocelári Trinec @ 2.75
  • Leksand @ 3.25
  • Fribourg-Gottéron @ 3.25
  • Slovan Bratislava @ 6.50

Ocelári Trinec

Från staden Trinec kommer det tjeckiska storlaget Ocelári Trinec som vunnit guldet hemma i Tjeckien två säsonger i följd. I Champions Hockey League har man varit fem gånger tidigare där man som längst tagit sig till semifinal, säsongen 17/18 då man blev utslagna av finska JYP. Nu har man enligt spelbolagen goda chanser att ta sig vidare från gruppen och ta sig till slutspel. Men precis som med de finska lagen som jag tidigare gått igenom, leder framgångar och guld i en relativt liten liga, som tjeckiska ligan är, till att man tappar sina bästa spelare till större ligor och klubbar. Så är fallet även för Ocelári Trinec, även om truppen inte blivit länsad. Man har tappat två av sina absolut bästa spelare i offensiven då Matej Stransky lämnat för Davos i Schweiz och Michael Spacek lämnat för Frölunda i Sverige. Dessutom har den slovakiske VM-backen Martin Gernát som i fjol svarade för 41 poäng på 50 matcher och därigenom vann backarnas poängliga i överlägsen stil.

För att kompensera för dessa spelarförluster har man värvat den landslagsmeriterade och tjeckiske forwarden Andrej Nestrasil från Metallurg Magnitogorsk i KHL och den slovakiske försvarsspelaren Martin Marincin från Toronto Maple Leafs organisation. Marincin har över 200 NHL-matcher i bagaget och har spelat tre VM-turneringar och ett OS för Slovakien. Utöver dessa två tunga nyförvärv har man även värvat Bartosz Ciura och Filip Komorski från polska Tychy samt Jakub Matyas från den tjeckiska andraligan.

Tycker Trinec kompenserat för de relativt tuffa förlusterna av Stransky, Spacek och Gernát med ett par intressanta namn.

Leksand

Efter att ha slutat näst sist i SHL säsongen 19/20 studsade Leksand sannerligen tillbaka i fjol då man slutade så högt upp som trea i grundserien innan man åkte ut i kvartsfinal mot Örebro med 4-0 i matcher. Nyckeln till succén låg i den oerhört starka förstakedjan med Peter Cehlárik, Marek Hrivík och Carter Camper som fick stort förtroende och mängder med istid av tränare Björn Hellkvist. Nu är förstakedjan splittrad, då både Hrivík och Cehlárik lämnat för spel i KHL för Torpedo Novgorod respektive Avangard Omsk.

Det är tunga tapp för dalmasarna, som har försökt att ersätta dessa två med Mikael Ruohomaa från Sibir Novosibirsk, Justin Kloos från Torpedo Novgorod och Max Veronneau från Oskarshamn. Vi vet från våren att Max Veronneau håller hög SHL-standard då han i ett bottenförankrat Oskarshamn svarade för 18 poäng på 25 matcher. Borta i Ryssland har Mikael Ruohomaa fina säsonger bakom sig med stor poängproduktion tre säsonger i följd.

Tungt spelartapp för Leksand även på målvaktssidan då Janne Juvonen, som i fjol växte fram till en av seriens absolut bästa målvakter, lämnat för det finska KHL-laget Jokerit. Ny finsk in mellan stolparna då Kasimir Kaskisuo, med 95 AHL-matcher på meritlistan, anslutit från Nashville Predators organisation.

Gällande backbesättningen har det hittills bara varit spelare ut i form av att Lucas Nordsäter lämnat för Södertälje, Daniel Gunnarsson för Västerås och Mattias Göransson för Färjestad, samt att Mirco Müller som var inlånad i slutet av säsongen lämnat för schweiziska Lugano. Notera att det tidigare nämnda ”hittills” är kursiverat - och det är med anledning att GM Thomas Johansson febrilt jobbar på att förstärka backsidan och i den jakten har de kanadensiska försvarsspelarna Joe Morrow och Ben Thomas på kroken. Återstår att se huruvida någon av dem landas, men vi kan med relativt stor säkerhet slå fast att Leksands backbesättning i skrivande stund inte är fullbordad.

Tycker sammanfattningsvis att Leksand ersatt de tunga tappen på forwardsidan på ett fullgott sätt och när man har intressanta försvarsspelare på kroken ska man återigen kunna vara med högt upp i SHL och kunna ta sig vidare från denna jämna grupp.

Fribourg-Gottéron

I Schweiz och staden Fribourg hittas Fribourg-Gottéron som i schweiziska ligan i fjol slutade på tredjeplats innan det blev respass så pass tidigt som i kvartsfinal mot det Servette som sedan tog sig hela vägen till final.

På spelarfronten har det inte hänt särskilt mycket under sommaren. Försvarsspelaren Marc Abplanalp har lämnat för tredjedivisionen och till Rapperswil i högstaligan har man trejdat sin back David Aebischer i utbyte mot en annan back i form av Mauro Dufner. Dessutom har fjolårets femma i den interuapoäg ligan, Viktor Stålberg, med förflutet i Frölunda och en rad NHL-klubbar, lagt skridskorna på hyllan. Man har i Fribourg sedan tidigare ett lag fyllt av kvalité med bland annat Killian Mottet och Christopher DiDomenico som slutade sexa respektive åtta i den schweiziska ligans poängliga i fjol. Dessutom besitter man fjolårets vinnare av backarnas poängliga, Ryan Gunderson, och man knöt under vintern till sig Zugs lagkapten och försvarsgeneral Raphael Diaz med över 200 NHL-matcher på meritlistan vars kontrakt börjar gälla från och med den här säsongen.

Ett intressant lag på pappret och kontinuitet, med få spelare ut och in, kan visa sig vara en framgångsfaktor för det schweiziska storlaget.

Slovan Bratislava

Gruppens stora underdog hittar vi i den slovakiska huvudstaden Bratislava. Man slutade i fjol fyra i den inhemska ligan, nio poäng bakom segrande Zvolen som sedan även bärgade guldet i slutspelet och på vägen skickades Bratislava ut med 4-1 i matcher i semifinalserien. Det före detta KHL-laget har hamnat i CHL tack vare att belarusiska Yunost Minsk blivit uteslutna ur turneringen efter att de övriga lagen i gruppen menat att resor och vistelse i Belarus skulle bojkottas på grund av det politiska läget. Nu är istället Bratislava denna grupps fjärde och sista lag.

Det är ingen lätt grupp man kastats in i här, med tre starka lag som är i toppskiktet i sina respektive ligor inrikes. Bratislava, som inte var bättre än fjärde bästa lag hemma i beskedliga slovakiska ligan, har inför denna säsong tappat sin bästa och tredje bästa poänggörare från i fjol då Brendan O’Donnell och Brendan Ranford lämnat klubben. Tilltänkta ersättare till den kanadensiska duon är en helamerikansk sådan då William Rapuzzi och Andrew Yogan ansluter från österrikiska Dornbirner där de båda i fjol svarade för ett stort antal poäng i den centraleuropeiska ligan.

Slutsats och speltips

Tufft utgångsläge för ett Slovan Bratislava som kommit in här på ett bananskal. Slovakerna besitter långt ifrån den kvalité som de övriga tre lagen i denna grupp gör och jag är ganska övertygad om att det blir tidigt respass för slovakerna här. Vi får i skrivande stund 1.41 på att Slovan Bratislava inte tar sig vidare från denna grupp och det är ett spel som gillas. Gällande vilka som ska gå vidare från gruppen tycker jag att Fribourg är lite väl stora underdogs till att gå vidare gentemot Trinec och Leksand. Att Schweizerostarna går vidare från gruppen hittas till 2.10, och jag tycker att möjligheterna till att lugga något av antingen Trinec eller Leksand är mycket godare än så med tanke på vilken kvalité som finns i detta gäng.

Två spel i Grupp F:

Slovan Bratislava att ta sig till slutspel: Nej till oddset 1.41

Fribourg-Gottéron att ta sig till slutspel: Ja till oddset 2.10

Båda spelen hittas hos Betsson






Slovan Bratislava att ta sig till slutspel: Nej (Spelstopp 2021-08-26 17:00) @ 1.41



Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.