Speltips: Grupp B: Kan de regerande mästarna ta sig vidare från tuffa grupp B?

Ryan Lasch
Grupp A avhandlades under gårdagen och vi tar oss vidare till grupp B där vi bland annat har de regerande mästarna Frölunda att tita närmare på!
Frölunda att ta sig till slutspel: Ja (Spelstopp 2021-08-26 17:00) @ 1.60



Grupp B

Grupp B består av följande lag:

Siffran bakom snabel-a:t indikerar det odds som Unibet ger på respektive lag som vinnare av gruppen

  • Frölunda @ 2.15
  • HIFK @ 3.50
  • Zürich @ 3.50
  • Mladá Boleslav @ 12.00

Frölunda

De regerande CHL-mästarna från säsongen 2019/2020 var i fjol en besvikelse hemma i SHL där man på förhand var en av de starkaste guldfavoriterna. Man såg under hösten starka ut, i synnerhet i defensiven då man var i princip omöjliga att göra mål på fram till årsskiftet där Frölunda gick från att vara ett av seriens bästa lag till ett av de sämre, och föll ned till en sjundeplats i grundserien och sedan uttåg i kvartsfinalspelet mot Rögle med klara 4-0 i matcher.

Inför säsongen har man rustat på ett bra sätt. Det är inte ett stort antal värvningar, men det är hög kvalité på samtliga man plockat in. Man tappade förvisso målvakten Erik Källgren till Toronto Maple Leafs bara någon vecka efter att han skrivit på från Växjö. Istället blir det kanadensaren Matt Tomkins som kommer vakta Frölundas mål och Niklas Rubin, som i fjol gjorde en stark höst, är kvar och kommer kriga om förstaspaden med Tomkins.

Det är bland utespelarna jag tycker att man värvat bäst. På backsidan har man plockat in Christian Folin, som i fjol värvades av Växjö och var en viktig beståndsdel i deras guldbärgning. Nu har försvarsgeneralen flyttat hem till Göteborg och skrev i våras på ett fyraårskontrakt med Frölunda. Bland forwards har man värvat tre nya spelare, och där sticker givetvis Ryan Lasch ut. Vunnit SHL:s poängliga tre gånger och vunnit CHL:s poängliga de två senaste åren. En passningsläggare av rang, precis som ett annat nyförvärv, Michael Spacek, som värvats från Trinec i tjeckiska ligan. 25 poäng där på lika många matcher, och representerade Tjeckien i VM i Riga under våren där han svarade för fem poäng (1+4) på sju matcher. Det tredje nyförvärvet på forwardsidan har man hämtat från seriekonkurrenten Färjestad då Jacob Nilsson värvats. Nilsson kom hem till Sverige efter två säsonger i Chicago Blackhawks organisation och hade relativt stora förväntningar på sig efter att ha gjort avtryck hos Mora i både Hockeyallsvenskan och i SHL tidigare. Motsvarade inte förväntningarna i ett Färjestad som var svagare än väntat och som åkte ut i kvartsfinal. När nu Färjestad fyllt på truppen nämnvärt med en rad starka hemvändare fanns det inte plats för Jacob Nilsson som fick se sig efter andra alternativ och där Frölunda var tidiga med att nappa och det ska bli intressant att se om Nilsson kan få ett lyft hos Frölunda.

Den mest talangfulle Frölundaspelaren från i fjol, Lucas Raymond, har inte Roger Rönnberg till sitt förfogande då denne lämnat Sverige för spel hos Detroit Red Wings som han draftades av i fjol. Tycker sammanfattningsvis att Frölunda ser klart intressantare ut i år jämfört med fjolåret. Mycket med tanke på starka nyförvärv, i synnerhet på forwardsidan, men också med tanke på att talangfulla och unga spelare som Mattias Norlinder, Filip Johansson och Elmer Söderblom nu är ett år äldre, mognare och bättre. Roger Rönnberg har skördat framgångar både i SHL och CHL med detta Frölunda tidigare och är en trygg pjäs i båset.

HIFK

Från den finska huvudstaden kommer Idrottsföreningen Kamraterna i Helsingfors, HIFK, som gör sin sjätte raka säsong i Champions Hockey League. Man har som bäst blivit utslagna i kvartsfinal, säsongen 2014/2015, då man föll mot Frölunda.

I den inhemska ligan i fjol slutade man tvåa i grundserien bakom ett överlägset Lukko, och blev sedan i slutspelet utslagna i semifinal av TPS Turku. Vann sedan bronsmatchen mot Tappara överlägset med 7-1 och kunde knipa bronset. Inget som en storklubb som IFK är nöjda med och det är nu tio år sedan man vann guldet hemma i Finland. Inte ser det ut att bli lättare varken där eller i CHL då man tappat flera tunga pjäser, i synnerhet på forwardsidan. Interna poängligavinnaren Jere Salinen har lämnat för spel i schweiziska Biel och både Anton Lundell och Henrik Borgström lämnar för NHL-spel. Från mästarlaget Lukko har man plockat in den poängproducerande forwarden Eetu Koivistoinen som slutade tia i grundseriens poängliga och sedan vann slutspelets poängliga överlägset. Sannerligen ett starkt nyförvärv som behöver spela på en hög nivå för att kompensera för de spelarförluster som skett under vårens och sommarens silly season. Man har tappat sin förstemålvakt Frans Tuohimaa till KHL och ersatt denne med Michael Garteig som närmast kommer från spel i tyska Ingolstadt men som under säsongen 18/19 gjorde en riktigt stark säsong i Tappara och var en av finska ligans absolut bästa målvakter.

HIFK har som ovan nämnt inte tagit guld på tio år. Då var Ville Peltonen med i truppen och det är nu han som ska leda laget. Den forne storspelaren har en bit över 300 NHL-matcher på kontot och har vunnit både mästerskapsmedaljer och klubblagstitlar. Varit assisterande tränare i Bern samt i det finska och tyska landslaget, och HIFK är Peltonens andra huvudtränaruppdrag efter en och en halv säsong i Lausanne.

Mycket nytt för huvudstadslaget både på isen och i båset. Tappat några tongivande spelare, men har också ersatt dessa på ett bra sätt. Peltonen har i båset lyckats tidigare som assisterande tränare med schweiziskt guld med Bern år 2017. Intressant att se hur han lyckas med uppdraget som huvudtränare i sin moderklubb där han gjort över 350 matcher som spelare och var med när laget senast vann guld för drygt tio år sedan.

Zürich

Vinnarna av Champions Hockey Leagues debutssong 2008/2009, Zürich, slutade femma i den schweiziska ligan i fjol och blev utslagna i semifinalserien mot Servette som vann med klara 3-0 i matcher. Den helsvenska tränartrion med Rikard Grönborg i spetsen jagar sin första trofé med schweizarna som på pappret har ett intressant lag.

Grönborg, Andersson och Popovic förfogar som ovan nämnt över ett intressant och starkt lag och men får nog säga att det är Sven Andrighetto som är den klart lysande stjärnan här. Vann den interna poängligan i fjol och var trea i hela den schweiziska ligans poängliga som toppades av Zugs Jan Kovar följt av Servettes Linus Omark. Utöver Andrighetto har man starka namn Denis Hollenstein och Garrett Roe på forwardsidan och de poängstarka försvarsspelarna Maxime Noreau och Patrick Geering på backsidan. Ryan Lasch värvades relativt sent på säsongen och svarade för totalt 22 poäng på 32 matcher, och valde efter säsongen att skriva på för Frölunda. Utöver Lasch har även Teemu Rautiainen lämnat för finska KooKoo och Fredrik Pettersson har lagt skridskorna på hyllan. Man har således inte tappat ett stort antal spelare och detsamma gäller nyförvärven där man bara värvat två spelare. Men det är spelare av rang som plockats in då man från NHL hämtat den schweiziska försvarsspelaren Yannick Weber som har elva raka NHL-säsonger i bagaget när han nu vänder hem till Schweiz. Även John Quenneville, med drygt fyrtio NHL-matcher på kontot, har förstärkt det schweiziska storlaget, Ett annat välrutinerad namn som plockats in på forwardsidan är den 33-årige Justin Azevedo som närmast kommer från Ak Bars Kazan i KHL där han spenderat de sju senaste säsongerna och varit en bärande spelare i offensiven.

För Zürich del handlar det om att nå samma nivå som säsongen 2019/2020 då man vann grundserien men då slutspelet blev inställt på grund av pandemin. Lyckades inte vara lika framgångsrika i fjol då man alltså blev femma i grundserien och blev utslagna i semifinal. I Rikard Grönborgs stab har Tommy Samuelsson ersatts av Peter Popovic och det är fortsatt en helsvensk tränartrio som ska leda de schweiziska lejonen till nya framgångar. Tuff grupp men avancemang är ingen omöjlighet.

Mladá Boleslav

Tjeckiska Mladá Boleslav är det svagaste laget i denna grupp. Man slutade trea i den inhemska ligan i fjolårets grundserie och åkte sedan ut i en lång semifinalserie mot Trinec som senare blev tjeckiska mästare. Boleslav har kunnat behålla stora delar av den trupp man hade till förfogande under fjolåret.

Det har inte skett några alltför stora förändringar gällande Mladá Boleslavs trupp där det tyngsta tappet är forwarden Joona Jääskeläinen, som blev fyra i den interna poängligan, som lämnat för slovakiska Slovan Bratislava. Bland nyförvärven hopppas man att forwarden Pavel Pyscha ska bli en positiv injektion, då tjecken för två säsonger sedan gjorde 60 poäng på 57 matcher i andraligan och i fjol svarade för 26 poäng på 37 matcher i ett svagt Ceske Budejovice som slutade sist i den tjeckiska ligan. Att den 25-årige tjecken få ett lyft hos Mladá Boleslav är nog vad laget behöver för att kunna avancera från denna tuffa grupp där man är stora underdogs.

Slutsats och speltips

Oddsmässigt ser det ut som att det kommer handla om tre lag som ska slåss om två platser. Mladá Boleslav kan man nog med stor säkerhet räkna bort med tanke på vilka tre lag det är man ställs emot här. Frölunda är favoriter att vinna både gruppen men också att vinna hela turneringen, som man är regerande mästare i. Jag tycker att Frölunda förstärkt truppen på ett intressant sätt där det snarare är kvalitet än kvantitet i värvningarna med Folin, Spacek, Lasch och Nilsson som nyförvärv bland utespelarna. Både Zürich och Helsingfors har värvat intressant och satsar relativt hårt efter att ha misslyckats i de inhemska mästerskapen flera år i rad. Frölunda har visat sig starka i CHL tidigare upplagor, och med tanke på hur man spetsat truppen i år tror jag att man kommer vara slagkraftiga både i SHL och ute i Europa. Trots att det är tufft gruppmotstånd skulle ett uttåg i gruppspelet vara lite av ett fiasko, men jag tycker att man har goda chanser att ta sig vidare och det är på Frölunda jag väljer att placera mitt spel:

Frölunda att ta sig till slutspel: Ja till oddset 1.60 hos Betsson






Frölunda att ta sig till slutspel: Ja (Spelstopp 2021-08-26 17:00) @ 1.60



Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.