Speltips: Grupp A: TPS får det jobbigt i Grupp A efter en tuff silly season?

Elmer Eronen
Om två veckor är det dags att släppa pucken i Champions Hockey League som i fjol ställdes in på grund av coronaviruspandemin. Frölunda är regerande mästare från säsongen 19/20 då man besegrade tjeckiska Mountfield i finalen. Ny upplaga av CHL står för dörren, och jag ska gå igenom samtliga lag och grupper - med start idag och med Grupp A!
TPS Turku att ta sig till slutspel: Nej (Spelstopp 2021-08-26 17:00) @ 1.74



Grupp A

Grupp A består av följande lag:

Siffran bakom snabel-a:t indikerar det odds som Unibet ger på respektive lag som vinnare av gruppen

  • Växjö Lakers (Sverige) @ 2.00
  • TPS Turku (Finland) @ 3.75
  • Sparta Prag (Tjeckien) @ 4.50
  • Bremerhaven (Tyskland) @ 7.50

Växjö Lakers

De svenska mästarna Växjö Lakers är tillbaka i CHL där man inte varit senan säsongen 2017/2018 då man förlorade i finalen mot finska JYP. Smålänningarna är favoriter till att vinna Grupp A och jag får nog hålla med om att det är korrekt. Man har från guldsäsongen kunnat behålla en stor del av den viktiga stommen, med en stark backbesättning och med spets framåt i form av Gynge, Rosén, Calof och poängmaskinen Julius Nättinen som är ny från schweiziska Ambri-Piotta där han svarade för 25 poäng på 32 matcher.

De största tappen har skett bakåt och i synnerhet på målvaktssidan då Viktor Fasth avslutat en framgångsrik karriär och Erik Källgren har lämnat för Frölunda, men senare fått kontrakt med Toronto Maple Leafs i NHL. Christian Folin har flyttat hem till Göteborgs-trakten och kommer representera Frölunda de kommande säsongerna. Folin värvades av Växjö under den gångna säsongen och var en nyckel i Växjös defensiv, precis som Tim Erixon som värvats av nykomlingen Timrå. Ilari Melart som varit en viktig kugge såväl offensivt som defensivt har värvats av tyska Adler Mannheim. På målvaktssidan har firma Fasth/Källgren ersatts med Jokerits lettiske burväktare Janis Kalnins och med Tingsryds Adam Åhman och backuppsättningen har kompletterats med Tingsryds Ludvig Claesson och den landslagsmeriterade Arvid Lundberg som är tillbaka i Växjö där han var med och vann guld säsongen 17/18.

Summa summarum gällande Växjö tycker jag att man återigen ser starka ut på samtliga positioner och med den så skicklige och rutinerade Sam Hallam i båset ska man kunna skörda nya framgångar.

TPS Turku

TPS Turku förlorade det finska mästerskapet i finalserien mot det Lukko som var överlägsna i grundserien. TPS slutade trea i grundserien hemma i Liiga, och tog sig sedan hela vägen till final och på vägen dit slog man ut serietvåan IFK Helsingfors med 3-1 i matcher.

Efter en stark säsong finns risken att de viktigaste och bästa spelarna lämnar för större äventyr, ligor och lag. Man har bland annat tappat Lauri Pajuniemi till New York Rangers och Josh Kestner till KHL. Det var de två spelare, tillsammans med Jussi Pärssinen, som gjorde flest poäng för TPS både under grundserien och i slutspelet. Utöver dessa två spelare så har även den ryske forwarden Ruslan Iskhakov lämnat för tyska Adler Mannheim. Iskhakov slutade fyra i den interna poängligan och från grundseriens interna poängliga är det alltså ettan, trean och fyran som inte has till förfogande när säsongen inleds. Givetvis har dessa spelare ersatts, med bland annat Filip Sandberg från HV71 och Mitch Hults från Bratislava Capitals, men jag är tveksam om man kommer nå upp till den dignitet man hade i fjol då det är väldigt tunga spelartapp som sportchefen Rauli Urama försökt ersatt med spelare från både den inhemska ligan och även från andra delar av Europa.

Ser vi till oddsmarknaden på finska Liiga är TPS värderade som sjätte bästa lag och alltså relativt långt ifrån den fjolårssäsong då man tog silver. Mycket är på grund av att laget under våren och sommaren förlorat viktiga spelare i både offensiv och defensiv, och med tanke på vilka övriga lag som finns i gruppen tror jag de finska silvermedaljörerna får det tufft att gå vidare härifrån.

Sparta Prag

Det tjeckiska storlaget Sparta Prag vann grundserien i Extraliga, men åkte slutspelet ut i semifinalen efter en sju matcher lång matchserie mot Liberec. Efter finalförlusten i CHL för drygt fyra år sedan, säsongen 16/17, har man haft ett par tunga inrikes där man slutade på tionde plats i grundserien två år i rad och inte tog sig vidare längre än till åttondelsfinal i slutspelet. Trea för två år sedan innan slutspelet ställdes in och i år slutade man alltså som seriesegrare men lyckades inte skörda samma framgångar i slutspelet.

Gällande truppen har man från fjolåret tappat tvåan i interna poängligan, David Tomasek, som tagit klivet till KHL och Amur Khabarovsk, samt Lukas Rousek som blev fyra i den interna poängligan. Den sistnämnde har fått kontrakt hos Buffalo Sabres. I övrigt fått behållt många av de mest framträdande spelarna från i fjol och har kompletterat en stark trupp med de NHL-meriterade forwradsspelarna Filip Chlapik och David Kase, och efter ett par tuffa år har laget från den tjeckiska huvudstaden chans att skörda nya framgångar både i den inhemska ligan och i Europa. Utöver de två NHL-meriterade spelarna har man plockat in försvarsspelaren Michal Moravcik från finska Tappara. I Moravcik får man in en klassback med mängder av landskamper för det tjeckiska landslaget och en spelare som har provat på spel på andra sidan Atlanten.

Bremerhaven

Från den tyska hamnstaden Bremerhaven kommer Fischtown Pinguins som i år gör debut i Champions Hockey League efter att man var det fjärde bästa laget i grundserien av tyska DEL föregående säsong, innan man åkte ut redan i kvartsfinal mot ett lägre rankat Wolfsburg. De tyska pingvinerna har tagit små steg varje säsong, med tabellplaceringarna 10 9, 7 och 6 de fyra senaste säsongerna innan man alltså blev tvåa i den norra serien bakom Eisbären Berlin men räknar man med den södra serien var man det lag som tog fjärde mest poäng av samtliga lag i den tyska ligan.

Får behålla de poängproducerande och slovenska trion med Jan Urbas, Ziga Jeglic och Mina Verlic som var etta, tvåa och trea i den interna poängligan i fjol. Gällande Bremerhavens värvningar och spelartapp finns det inte mycket som sticker ut. Man har kvar stommen från i fjol och i princip bara tappat spelare som varit lite längre ned i hierarkin, och detsamma gäller spelare som värvats in. Inte något som sticker ut nämnvärt utan mestadels spelare som levererat i andra och lite sämre ligor som ska få testa vingarna här. Alla tre poängproducerande slovener finns kvar i truppen och på backsidan förlängde den rutinerade och 36-årige lagkaptenen Mike Moore sitt kontrakt efter fjolårssäsongen och går nu in på sin sjätte säsong hos Bremerhaven. Med tanke på lagets framfart de senaste säsongerna och att man kontinuerligt och sakta men säkert blivit bättre tror jag kontinuiteten och behållandet av stommen är det absolut viktigaste för pingvinerna, snarare än att presentera flashiga stjärnförvärv.

Slutsats och speltips

TPS Turku är favoriter bakom Växjö Lakers att vinna gruppen och att gå vidare från den. Jag tycker att laget från vårt östra grannland blivit lite för upphaussade efter fjolårets silver hemma i Finland och är enligt spelbolagen det lag som bakom Växjö har störst chans till avancemang. Jag tycker att man gentemot Sparta Prag och Bremerhaven blivit lite för stora favoriter. Bremerhaven och Sparta Prag har kunnat behålla flertalet av nyckelspelarna från i fjol och Sparta Prag har dessutom kunnat fylla på truppen med ett par starka namn med NHL-rutin. För TPS Turku är det snarare tvärtom, då man tappat tre av sina absolut bästa spelare i offensiven som låg bakom framgångarna i fjol. Jag tycker att Sparta Prag ser klart intressantast ut bakom Växjö i denna grupp och tycker att tjeckerna har bättre möjligheter att gå vidare från gruppen än vad TPS har och är tveksam till TPS möjligheter att gå vidare från Grupp A. Då ska vi heller inte glömma bort att Bremerhaven simmar där i bakvattnet som ett möjligtvis alltför nedvärderat lag. Ett långsiktigt bygge som blir bättre och bättre för varje säsong och som hemma i Eisarena är oerhört svåra att nöta med vilket samtliga lag i denna grupp kommer få erfara.

För TPS har de senaste två säsongerna i CHL slutat med respass efter gruppspelet, och med tanke på att det är tufft gruppmotstånd man ställs mot i år samt att man tappat betydande spelare från i fjol tror jag att det återigen blir uttåg i gruppspelet för TPS.

TPS Turku att ta sig till slutspel: Nej till oddset 1.74 hos Betsson.






TPS Turku att ta sig till slutspel: Nej (Spelstopp 2021-08-26 17:00) @ 1.74



Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt