Speltips: TPS - HIFK - Fördel för bortalaget

Toniboll

Nytt veckoslut närmar oss vilket betyder att vi återigen har en del med matcher från Finland och främst den finska cupen framför oss. Under fredagen kommer det att spelas två gruppspelsmatcher i cupen, en från gruppen med lag från Veikkausliiga och en från gruppen med lag från Ykkönen. Kommer i denna blogg att ta fokus på matchen mellan två Veikkausliiga lag som spelas under fredag eftermiddag och förflyttar mig därför till Åbo.

TPS

Åbolaget TPS som i år gör återkomst i Veikkausliiga efter ett år i Ykkönen spelare sin första hemmamatch för säsongen när vi är framme i den tredje omgången av gruppspelet av årets finska cup. Såhär långt har man samlat ihop 1 poäng när man inledde sitt cupspel med att förlora 3-0 borta mot HJK och i förra omgången fick man med sig ett 1-1 resultat från Åland var man mötte IFK Mariehamn.

Ser vi på dom två första matcherna som TPS har spelat så inledde man med en svag match borta mot HJK. I den matchen lyckades man inte skapa direkt något framåt och fick mer eller mindre försvara sig igenom matchen. Det att matchen slutade ”bara” 3-0 beror mera på att HJK slog av på takten efter att man gjorde 3-0 i början av andra halvlek än att TPS skulle ha lyckats alltför bra i sitt defensiva spel. I den andra matchen var man under första halvlek rätt så tillbaka pressade av IFK Mariehamn som också kunde gå till en 1-0 ledning i halvtid. I början av den andra halvleken fick TPS en straff som Sami Rähmönen kunde kvittera på till 1-1. Spelmässigt så gjorde man en bättre match mot IFK Mariehamn än vad man gjorde mot HJK även om man inte imponerade alltför mycket även då.

Inför fredagens match i cupen dras TPS med en hel del skador när man saknar följande spelare från sin trupp:

  • Juho Lähde
  • Santeri Aaltonen
  • Eliécer Espinosa
  • Joni Peräaho

Av dessa spelare är alla förutom Aaltonen spelare som normalt skadefria skall mer eller mindre vara med i lagets öppningselva. Enligt lagets huvudtränare Tommi Pikkarainen kommer laget att ställa upp med mer eller mindre samma manskap som man gjorde mot IFK Mariehamn.

HIFK

Helsingforslaget HIFK var en av dom positiva överraskningar i Veikkausliiga säsongen 2019. Före säsongen startade förväntade sig dom flesta att man kommer att sluta sist i tabellen och göra endast en fransk visit i Veikkausliiga. En stor orsak till dom lågt ställda förväntningarna var att laget såg mer eller mindre ut i gruppspelet av förra säsongens finska cup och hade haft en stor turbulens på spelarfronten. Norske tränaren Tor Thodesen lyckades dock efter det svaga cupspelet få lagets spel att stämma i Veikkausliiga och ledde laget till en 7:e plats i tabellen. Från sina 27 spelade matcher hade man saldot 10 vinster, 9 oavgjorda och 8 förluster med målskillnaden 37-34. Man tog sig också till Europa League playoff men blev där utslagna i den första omgången efter straffar mot IFK Mariehamn.

En sak som HIFK blev känd för förra säsongen var att man fick en ny huvudägare när laget övergick mitt under säsongen i kinesisk ägo och Lucs Jin Chang blev HIFK:s nya huvudägare. Jin Chang är också en av huvudägrna i danska Velje Boldklubb. Efter att Chang tog över som ny huvudägare fick laget in en hel del med nya spelare när en av Changs målsättningar är att göra vinst genom att utveckla och sälja spelare. Ser vi på truppen som man har till sitt förfogande i år så har man för det första lyckats med att förlänga kontrakten med majoriteten av förra säsongens nyckelspelare samtidigt som man värvat in en del intressant nya spelare i:

  • Sakari Mattila, Fredrikstad FK (Norge)
  • Joel Mero, SJK
  • Otto Huuhtanen, Newcastle United FC (England)
  • Moshtagh Yaghoubi, SJK
  • Adama Fofana, Vejle BK (Danmark, lån)
  • Joao Souza, Vejle BK (Danmark, lån)
  • Sydney Lokale, FC Kariobangi Sharks (Kenya, lån)

Av dom utländska spelarna har jag svårt att uttala mig om för tillfället om hur pass bra förstärkningar dom är. I Mattila, Mero och Yaghoubi har man dock fått in tre spelare som skall vara klara förstärkningar i Veikkausliiga, låt säga att Yaghoubi är en typisk High risk – High reward värvning eftersom han inte gjort sig känd för att vara den lättaste personen att ha i ett omklädningsrum. Från förra säsongens trupp har man i princip bara tappat en nyckelspelare när försvararen Tero Mäntylä valde att flytta till SJK.

HIFK har liksom TPS hunnit med att spela två matcher av gruppspelet i årets finska cup. Man inledde sitt cupäventyr med att spela 1-1 borta mot FC Honka. I den matchen gjorde man en bra första halvlek och kunde gå till en 1-0 ledning i halvtid. I början av andra halvlek blev dock Nikolas Saira utvisad efter att ha förorsakat en straff som FC Honka kunde kvittera på och HIFK fick ställa in sig främst på att försvara 1-1 under matchen sista 35 minuter. I den andra matchen som spelades förra helgen förlorade man hemma mot HJK med 2-1, efter att ha gjort en svag första halvlek. Även den matchen fick man avsluta med 10 spelare efter att Jani Bäckman blivit utvisad i den 78:e minuten.

Speltips och analys

Båda lagen har efter 2 omgångar av årets gruppspel lyckats skrapa ihop 1 poäng, samma poängantal som även FC Honka & IFK Mariehamn har. Från gruppen som består av 6 lag kommer dom 4 bästa lagen att ta sig vidare till ”den riktiga cupen”. En vinst idag för något av lagen skulle ge dem en bra position till att ta en av dom 4 första platserna.

Jämför vi båda lagens trupper med varandra så har HIFK i mitt tycke en klart starkare trupp än vad TPS har till sitt förfogande. Förväntar mig att TPS denna säsong kommer att vara ett av lagen som är inblandat i bottenstriden medan HIFK i sin tur bör ha en realistisk chans att vara med och spela om en topp 6 placering vilket samtidigt skulle betyda att man tar sig till den övre slutserien.

Om vi ser på båda lagens öppningselva så tycker jag att TPS har en XI som påminner rätt så mycket om en XI för Ykkönen, framförallt så ser jag det som ett stort minus att man saknar Lähde & Espinosa idag på grund av skador. HIFK:s öppningselva i sin tur har en försvagning på målvaktsposten när man idag väljer att starta med Martti Puolakinen istället för ordinarie och en av Veikkausliigas bästa målvakter säsongen 2019 Arnold Origi i övrigt så tycker jag att XI ser klart godkänd ut, framförallt offensivt när man startar med både Luis Henrique & Carlos Erikson vilka bör kunna göra livet surt för TPS försvar idag. Efter att lagens öppningselvor kom ut gick HIFK odds upp som en raket, vilket jag inte själv tycker finns så mycket befog för. Mitt spel idag kommer att vara HIFK +0.0 AH till oddset 1.833 med 4/5 u hos Pinnacle Samma spel finns till oddset 1.80 hos Unibet & bet365 om man inte kan spela hos Pinnacle.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.