Speltips: TPS - KPV - Kvalmatch nr 1 till Veikkausliiga

TPS - KPV

Onsdagen blev en helt trevlig dag för bloggspelen när FC Lahti +0.5 AH till oddset 3.05 fick rättas som en vinst efter att man lyckades hämta upp ett 2-0 underläge efter första halvlek till 2-2 i andra halvlek. Däremot fick långskottet FC Lahti att vinna till 10.02 i odds rättas som en förlust, så frågan är nu om man är geni eller idiot eller fortfarande något däremellan. Andra bloggspelet som var HIFK +0.25 AH till oddset 1.93 fick rättas som en halvvinst efter att matchen mot IFK Mariehamn slutade 0-0.

Under torsdagen har vi bara en match till utbud från den finska marknaden när det har blivit dags att inleda kvalet om den sista Veikkausliiga platsen inför nästa säsong. Med det sagt så förflyttar vi oss för sista gången denna säsongen till Åbo & Veritas Stadion.

TPS

Åbolaget Turun Palloseura som efter förra årets Veikkausliiga-kval fick ta steget ner till årets Ykkönen är ute efter revansch nu när man återigen möter KPV i kvalet. Denna gång har vi dock ombytta roller när det är KPV som försöker försvara sin Veikkausliiga plats och TPS som försöker ta steget upp till Veikkausliiga. Förra säsongens kvalmatcher slutade 0-0 och 1-1 och KPV kunde ta steget upp till Veikkausliiga tack vare bortamålsregeln.

Säsongen 2019 har såhär långt för TPS del varit en bra säsong, men som lagets huvudtränare Tommi Pikkarainen säger inför kvalmatcherna, så är det dess två matcher som man nu har framför sig som bestämmer om säsongen i helhet har varit lyckad eller ett misslyckande. Lagets uttalade målsättning från januari i år har varit att man skall spela i Veikkausliiga återigen säsongen 2020. Ser vi på lagets säsong i årets Ykkönen så hade man under normala omständigheter vunnit serien med dom 55 poängen som man lyckades samla ihop, tyvärr för TPS del så var FC HAKA i en klass för sig själva denna säsong och vann serien med 19 poängs marginal.

Från sina 27 spelade matcher i årets serie vann TPS 16 stycken, spelade 7 oavgjorda och förlorade 4 med målskillnaden 45-23. På hemmaplan tog man från sina 14 matcher 8 vinster, 3 oavgjorda och 3 förluster med målskillnaden 25-14. TPS har i lugn och ro fått förbereda sig inför det stundande kvalet när deras andra plats i serien blev klar redan i mitten av september med fyra omgångar kvar att spela. Formen hos laget har för tillfället varit bra när man kommer till matchen med 12 raka matcher utan förlust, låt säga att dom 3 senaste matcherna i Ykkönen slutade oavgjort vilket dock förklaras av att man experimenterad en del med sitt spelsätt och roterade i truppen för att komma i bästa möjliga form till kvalmatcherna.

KPV

Karlebylaget Kokkolan Pallo-Veikot som inför i år gjorde comeback i Veikkausliiga efter ett 28 årigt långt frånvaro skall nu försöka göra det som man inte lyckades med säsongen 1990 dvs hållas kvar i serien längre än en säsong. 1990 åkte man ute i kvalet mot lokalkonkurrenten FF Jaro i en av dom bästa matcherna som spelats i Jakobstad, åtminstone om man är FF Jaro supporter, när FF Jaro under 6 magiska minuter i andra halvlek vände ett 2-0 underläge till en 4-2 vinst. Och vad passar då bättre än att vid detta tillfälle bifoga med en video med dom sista 20 minuterna från denna magiska match.

Ser vi på säsongen 2019 för KPV:s del så har den åtminstone varit turbulent på tränarposten när man hunnit med att ha tre olika huvudtränare i Jarmo Korhonen, Niko Kallioski och nu Jani Uotinen. Under försäsongen såg man spelmässigt bra ut och gjorde bra ifrån sig i den finska cupen var man tog sig till semi-final för att bli utslagna av Ilves. Årets Veikkausliiga inledde man dock rätt så tungt och första huvudtränaren Korhonen fick lov att stiga åt sidan efter 9 omgångar när man ännu var utan vinst och sist i serien. Efter Korhonen tog andre tränaren Kallioski över och ledde laget i 7 matcher och under den perioden tog man bland annat sin första vinst i årets Veikkausliiga. I mitten av juli anställde man Jani Uotinen som ny huvudtränare när han flyttade över från SJK Akatemia. Under Uotinens ledning har KPV nu börjat visa upp en klart bättre form under höstkanten.

Från sina 27 spelade matcher i årets Veikkausliiga vann KPV 7 stycken, spelade 4 oavgjorda och förlorade 16 matcher med målskillnaden 32-47. Vilket gjorde att man säkrade kvalplatsen med 6 poängs marginal till VPS som får nästa säsong söka ny fart i Ykkönen. Från sina 14 bortamatcher i år tog man 3 vinster, 2 oavgjorda och 9 förluster med målskillnaden 17-26. Som jag nämnde så har KPV under hösten börjat visa upp en bättre form och ser vi på lagets spel i utmanarserien så har man spelat sin klart bästa fotboll i år. Man inledde utmanarserien med en 3-1 förluster borta mot HIFK, men efter det så tog man 3 raka vinster när man vann med 4-1 hemma mot RoPS, 2-0 borta mot SJK och 4-1 borta mot FC Lahti.

I den senaste omgången som spelades förra veckans lördag roterade man rätt så friskt i sin trupp, som jag också lyckades förutspå i min blogg som jag skrev inför den matchen, och åkte på en 3-2 förlust hemma mot VPS. Ser vi på den matchen i det stora hela så skapade man tillräckligt med chanser för att lösa minst en poäng eller kanske rent av ta sin fjärde raka vinst. Matchen i sig saknade dock betydelse så KPV & Uotinen valde att göra det enda rätta och flytta över fokus till kvalmatcherna.

Speltips och analys

Båda lagen har haft en viss tid på sig att förbereda sig inför dessa kvalmatcherna när det redan före dom avslutande omgångarna i respektive serie stod klart att man i år igen kommer att möta varandra i kvalet. Tack vare detta har man haft möjlighet att rotera i respektive lag och kan ställa upp med skadefria trupper till åtminstone torsdagens match.

Jämför vi årets lag med dom lagen som man hade förra säsongen så är truppen som KPV har till sitt förfogande klart starkare nu och man skall enligt mig vara rätt så klara favoriter också i detta kval. Förra säsongen var det mera 50/60 mycket också beroende på att TPS då hade skador på majoriteten av sina forwards inför kvalet. Av lagen i år så är det TPS som har allt att vinna när man slår från underläge medan KPV i sin tur har allt att förlora när man spelar för sin existens i årets Veikkausliiga.

TPS styrkor i årets serie har varit att man har varit defensivt ett starkt lag och släppte in bara 23 mål under sina 27 matcher i seriespelet. Ser vi på dom styrkorna som KPV har visat upp framförallt under hösten så är det i det offensiva spelet när man gjorde hela 13 mål på sina 5 matcher i utmanarserien och målen fördelades på flera spelare. Lyckas KPV visa upp det spel som man visat upp under hösten så tycker jag att man skall lyckas med att ge sig ett bra utgångsläge till den andra kvalmatchen som kommer att spelas under söndagen. För mig skall KPV vara rätt så klara favoriter i denna första kvalmatch och mitt spel från den kommer att vara KPV -0.25 AH till oddset 2.17 med 4/5 u hos Unibet.

Oddsjämförelse och statistik inför matchen hittas här






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.