Tisdagens båda bloggspel slutade i en vinst när JyPK tog revansch efter förra fredagens förlust i Naisten Liiga hemma mot Ilves och vann sin match med 2-0. HJK i sin tur löste vinst på maxspelet när man vann med 3-0 hemma mot HB Tórshavn i första omgången av Champions League kvalet. HJK gjorde en klart godkänd match när man tar i beaktande att man spelade 60 minuter med en spelare mindre efter att Faith Friday Obilor blev utvisad efter två gula kort och vid ställningen 1-0.

Under torsdagen är det tur för FC Inter (borta mot danska Bröndby), RoPS (borta mot skotska Aberdeen) och KuPS (hemma mot vitryska FC Vitebsk) att inleda deras europaäventyr. Har i denna blogg valt att ta fokus på matchen som spelas i Kuopio.

KuPS

Veikkausliigalaget KuPS som för tillfället ligger på en andra plats i den inhemska serien deltar nu för andra året i rad i Europa League kvalet. Förra säsongen lottades man emot danska FC Köpenhamn, i det matchparet förlorade man öppningsmatchen med 1-0 hemma och borta i Köpenhamn slutade matchen 1-1 vilket gjorde att lagets äventyr tog slut i den första kvalomgången. I år har man, åtminstone på förhand sett, haft bättre tur med lottningen när man ställs emot vitryska FC Vitebsk. Av dom 3 finländska lagen som deltar i kvalet skall KuPS var det laget som bör ha bästa möjligheter till avancemang.

KuPS har från sina 15 spelade Veikkausliiga matcher denna säsong 7 vinster, 5 oavgjorda och 3 förluster med målskillnaden 25-19. På hemmaplan har man från 7 spelade matcher 3 vinster, 2 oavgjorda och 2 förluster med målskillnaden 11-8. Den senaste tiden har man haft en klart godkänd för i Veikkausliiga när man från sina 4 spelade matcher har 3 vinster och 1 oavgjord, på hemmaplan har man i sin tur vunnit 3 av dom 4 senaste matcherna. En bidragande orsak till varför lagets form har förbättrats den senaste tiden är att man äntligen har fått tillbaka viktiga defensiva mittfältaren Issa Thiaw från skada. Laget kommer till morgondagens match efter en viktig vinst i förra omgången i Veikkausliiga när man på bortaplan vann med 2-1 mot FC Honka.

Under den gågna veckan har KuPS haft fokus på att förberade sig inför kvalmatchen och försökt få fram vad som är FC Vitebsks styrkor och svagheter. Även om FC Vitebsk är ett okänt lag för KuPS del så har man viss erfarenhet av att möta vitryska lag när man under försäsongen spelade en vänskapsmatch mot vitryska laget FC Shahktar Soligorsk som man förlorade med 1-0 under lagets träningsläger i Turkiet.

FC Vitebsk

Vitryska FC Vitebsk är kanske inte direkt ett lag som jag har följt på daglig basis under min levnadstid om vi nu skall vara helt ärliga. Har dock lyckats gräva fram en del med information om laget och var dom befinner sig formmässigt för tillfället. FC Vitebsk tog sig till Europa League kvalet när man säsongen 2018 slutade på en 4:e plats i inhemska Vyssjaja Liga. Från sina 30 spelade matcher vann man 19, spelade 5 oavgjorda och förlorade 6 med målskillnaden 47-20. Förra säsongen var lagets bästa under 2010-talet.

Årets säsong har gått närapå lika bra för laget som i skrivande stund ligger på en 10 plats i serien, hela 20 poäng efter ledande BATE Borisov. Från sina 4 spelade matcher denna säsong har man 4 vinster, 4 oavgjorda och 6 förluster med målskillnaden 13-18. På bortaplan har man efter 7 spelad matcher 1 vinst, 2 oavgjorda och 4 förluster med målskillnaden 3-10. Formen hos laget är kanske inte den bästa heller för tillfället när man från sina 6 senaste seriematcher förlorat 5 och vunnit 1, vinster var en 2-1 vinst hemma mot 14:e placerade Dnyapro.

En orsak till varför det har gått så svagt för Vitebsk i årets serie är att man har en rätt så gammal trupp till sitt förfogande, majoriteten av spelarena börjar vara närmare den ålder som @Abay_Anzali har än en åldern som @OskarHansson2 (19 år) har. En av lagets nyckelspelare är 37 årige Artem Stargorodsky som spelar i en fri roll på mittfältet. Enligt KuPS huvudtränare Jani Honkavaara försöker Vitebsk spela en offensiv fotboll med två offensiva ytterbackar och två olika anfallare varav den ena är en target-spelare medan den andra springer på varje boll som rör sig i anfallszonen.

Speltips och analys

Ser vi på lagets respektive form i den inhemska serien så har KuPS för tillfället klart bättre form än vad Vitebsk har. Som jag tidigare sa så anser jag att KuPS skall vara det fiska lag som har bästa möjligheter att lösa avancemang till nästa omgång. Enligt mig så skall KuPS med en skadefri trupp till sitt förfogande har goda möjlighet att vinna öppningsmatchen hemma och ge sig själv goda möjligheter till avancemang inför returmatchen i Vitryssland om en vecka. Mitt spel i denna match kommer att vara KuPS -0.5 AH till oddset 1.86 med 3/5 u hos Unibet.

Oddsjämförelse och statistik inför matchen hittas här

Alla rekar

Kuopion Palloseura -0.50

Kuopion Palloseura - FC Vitebsk

Unibet 1.87
3.00 u
  • 2.61 u
    Resultat

Ett inlägg av