Speltips: Riga FC - HJK - Europa League kvalet fortsätter

Fotboll 8/4

Veckan fick en dålig start när måndagens bloggspel SC KuFu 98 HT/FT fick rättas som en förlust efter att man förlorade med 4-2 borta mot VIFK i dagens enda Kakkonen match. Nu under tisdagen är det fortfarande rätt så skralt utbud med matcher från Finland när vi har 2 matcher i Kolmonen, 1 match i Damernas Ettan och dessutom några matcher i U20-serien. Utöver dessa matcher spelas det också idag en kvalmatch till Europa League var vi har ett finländsk lag med och har i denna blogg valt att ta fokus på just den matchen.

Riga FC

Riga FC är en rätt så ny fotbollsklubb från Lettland. Laget bildades år 2015 när FC Caramba Riga & Dinamo Riga slog ihop sig till ett lag. Den första säsongen som man tillbringade i Lettlands Division 1 spelade man under namnet FC Caramba/Dinamo. Efter att man tog steget upp till den högsta ligan i Lettland, Optibet Virsliga, bytte man namn till Riga FC. Även om det är fråga om en rätt så ugn klubb så har man redan hunnit med att uppnå en del med framgång hemma i Lettland. Säsongen 2016 slutade man på 5:e plats i högsta serien, säsongen 2017 slutade man på en tredje plats och säsongen 2018 blev man för första gången mästare och passade samtidigt på att också vinna den inhemska cupen för första gången.

Laget spelar nu andra året i rad ute i Europa. Förra året åkte man ut i den första kvalomgången efter att ha förlorat på straffar mot CSKA Sofia. I år inledde man sitt Europa spel i Champions League kvalet när man mötte irländska Dundalk i den första kvalomgången, ett match par som man återigen förlorade på straffar. På grund av förlusten fick man söka ny fart från Europa League kvalet och där stod man för en rätt så stor överraskning när man slog ut polska mästarna Piast Gliwice med bortamål, efter en 3-2 förlust borta och 2-1 vinst hemma.

I den inhemska ligan ligger Riga FC för tillfället på första plats, med samma poäng som tvåan RFS man har dock spelat två matcher mindre så det mesta tyder på att man kommer att ha bra möjligheter att ta sitt andra mästerskap på raken. Från sina 20 spelade matcher har man 13 vinster, 2 oavgjorda och 5 förluster med målskillnaden 36-12. På hemmaplan har man från sina 10 spelade matcher 6 vinster, 2 oavgjorda och 2 förluster med målskillnaden 18-5. Man var spellediga i helgen så man har fått vila och återhämta sig efter förra veckans hemmamatch mot Piast.

Ser vi på truppen som Riga FC har till sitt förfogande så är det en rätt så stark främlingslegion som man använder sig av. I senaste matchen hemma mot Piast startade man med 7 utlänningar i sin öppningselva. Till dagens match har man några skador i sin trupp när man saknar mittfältarna Minori Sato, Arturs Karauskas och polske anfallaren Kamil Bilinski.

HJK

Finska mästarna HJK spelade dom två första omgångarna i Champions League kvalet. Man inledde årets Europa äventyr med att slå ut färöiska storheten HB Torshavn efter 3-0 hemma och 2-2 borta. I den andra omgången ställdes man mot aningen svårare motstånd när man mötte serbiska Crvena Zvezda och blev utslagna med 3-2 efter en 2-0 förlust på bortaplan och 2-1 vinst på hemmaplan.

En intressant poäng i årets kvalspel är att vinnaren från detta match par kommer att ställas mot förlorarna från matchparet FC Köpenhamn – Crvena Zvezda, så med andra ord finns det en möjlighet att HJK kommer i år att spela 4 kvalmatcher mot just Crvena Zvezda.

Som jag skrivit i mina tidigare bloggar har HJK i år haft en rätt så tung säsong bakom sig i inhemska Veikkausliiga var man för tillfället ligger på en 5:e plats när det är 4 matcher kvar att spela av grundserien. För tillfället finns det en klar möjlighet till att laget inte lyckas ta sig till övre slutserien, vilket minst sagt skulle vara ett ordentligt fiasko. I Europa spelet har det dock överlag gått bättre i år än vad det gjort i den inhemska serien.

HJK har under den senaste tiden förstärk sitt lag rätt så friskt när man värvat in finske anfallaren Tim Väyrynen och guineanske anfallaren Sekou Camara, colombianska defensiva mittfältaren William Parra, brasilianske ytterbacken Victor Luiz . Av dessa spelare är det Parra som såhär långt har gjort största intryck när han tillfört ett lugn och säkert spel till HJK:s mittfält. Utöver dessa nyförvärv så stod man igår för en rätt så stor bomb när det blev klart att finländske landslagsmittfältaren Petteri Forsell hyrs in för resten av säsongen med option till köp från polska Miedź Legnica. Med Forsell, som är spelklar till dagens match får HJK en helt ny dimension i sitt offensiva spel. Forsell inleder dock föga överraskande idag på bänken.

Liksom Riga FC har HJK varit spellediga sedan förra veckans kvalmatch och kan komma till denna match med mer eller mindre den bästa truppen. Dom spelarna som saknas idag är långtidsskadade Harmeet Singh & Joonas Vahtera.

Speltips och analys

Även om man inte på något sätt skall underskatta Riga FC så måste man säga att HJK hade denna gång tur med ”lottningen” i kvalet när man är i detta matchpar, med all respekt åt Riga FC men det fanns klart starkare lag också som man kunde ha ställts emot. Tror dock inte att det blir någon ”Walk in the park” för HJK men man skall ha en klart godkänd chans att ta sig vidare från detta matchpar. Spelbolagen håller HJK också som rätt så klara favoriter när man får odds runt 1.40 - 1.50 på HJK to qualify. Öppningsoddsen i denna match var rätt så jämna när en vinst för Riga FC gav runt 2.60 medan HJK stod i ca. 2.70. Under dagen har dock HJK:s odds gått upp en del när man för tillfället står runt 3.00 i att vinna matchen. Inför matchen säger HJK:s huvudtränare Toni Koskela att han förväntar sig en rätt så jämna match och lagets målsättning är att få med sig ett bra resultat idag och minst ett bortamål. Tycker personligen också att HJK idag skall ha goda chanser till att lösa ett bra resultat till returen och mitt spel i dagens match kommer att vara HJK +0.25 AH till oddset 1.819 med 3/5 u hos Pinnacle och utöver det spelet spelar jag också HJK över 1.0 lagmål till oddset 2.38 med 2/5 u hos Pinnacle

Lagens öppningselvor hittas här

Oddsjämförelse och statistik inför matchen finns här






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt