Världens bästa Veikkausliiga bjuder oss idag på två matcher som är

  • FC Honka – IFK Mariehamn
  • HIFK – FC Lahti Har från igår ute en blogg till matchen mellan HIFK och FC Lahti och tänkte nu i dagens blogg ta fokus på den andra matchen som spelas i Esbo mellan FC Honka och hela Ålands lag IFK Mariehamn.

FC Honka

Esbolaget FC Honka som förra säsongen placerad sig på en fjärde plats i Veikkausliiga, vilket får ses som ett fullt godkänt resultat av en nykomling, räknas i år som den största utmanaren till HJK och ett eventuellt Veikkausliiga guld. Ser vi på truppen som FC Honka inleder säsongen med så har GM Hexi Arteva, huvudtränaren Vesa Vasara & analytikern Lauri Nuuman en stark trupp med en bra bredd och balans. Möjligen kunde man ta värvat in en ytterback till, men valde istället att skriva kontrakt med en av förra säsongens profilspelare mittfältaren Javi Hervas.

FC Honka inledde sin säsong med att för drygt en vecka sedan göra en bra match borta mot RoPS i Rovaniemi och vinna med 2-1. Spelmässigt gjorde FC Honka en bra match mot RoPS var man hela tiden hade spelövertaget, man hade dock problem i den matchen och framförallt i första halvlek att komma till farliga målchanser. I den andra halvleken fick man dock igång målskyttet när Borjas Martin efter en fin passningskombination gjorde 1-0 och Gideon Baah en stund senare utökade till 2-0. Ett minus för Honka i den matchen är målet man släppte in i slutet, var man spelade alltför nonchalant på en egen hörna och gav RoPS tillfälle att kontra in 2-1 målet.

Till dagens match mot IFK Mariehamn kan FC Honka ställa upp med en närapå intakt trupp, man saknar bara långtidsskadade Jonas Levänen.

IFK Mariehamn

Hela Ålands lag IFK Mariehamn står inför sin andra match i årets Veikkausliiga, vilket samtidigt är lagets andra bortamatch till huvudstadsregionen. Man fick kanske inte den lättaste inledningen till årets Veikkausliiga när man inleder med borta matcher mot HJK och nu FC Honka.

IFK Mariehamn inledde sin Veikkausliiga säsong med att åka på en minst sagt snöplig förlust med 2-1 borta mot HJK. Man ledde matchen ännu med 1-0 i den 89:e minuten men HJK kunde avgöra i slutet av matchen och återigen ta en vinst mot sin favoritmotståndare. I matchen mot HJK spelade IFK Mariehamn en rätt så kontrollerad fotboll var man helt förståeligt hade fokus på försvarsspelet.

IFK:s trupp har genomgått rätt så stora förändringar från säsongen 2018 som slutade i mer eller mindre fiasko för laget när man in i det sista fick fightas för att klara nytt kontrakt i Veikkausliiga. Från laget som blev finska mästare har nu majoriteten av spelarna dragit vidare eller slutat, efter förra säsongen slutade Kristian Kojala, Aleksei Kangaskolkka & Gabriel Petrovic medan ett flertal av förra säsongens stötes spelare flyttade till nya klubbar. Inför denna säsong har IFK Mariehamn satt stor fokus på att förstärka försvaret och nedre delen av mittfältet, dom områden var man har haft problem senaste säsongerna när man har släppt in en mängd med mål. Man har bl.a. värvat in en ny målvakt i Oskari Forsman, ett holländskt mittbackspar i Robin Buwalda & Rick Ketting och till mittfältet skotten Robbie Crawford som på försäsongen varit lagets stora utropstecken. Den största värvningen är dock Daniel Sjölund som en längre tid i Allsvenskan äntligen återvände till Åland och spelar nu i Veikkausliiga med IFK Mariehamn.

Till dagens match mot FC Honka kommer IFK Mariehamn att sakna tre offensiva spelare när Petter Hemming, Keaton Isaksson & Simon Silverholt är skadade. Övrigt så är lagets trupp i bra skick och man reste under söndag kväll/natt med nattbåten till Helsingfors.

Speltips och analys

FC Honka är enligt bookies rätt så klara favoriter i dagens match när man står i odds runt 1.50 medan en vinst för IFK Mariehamn ger odds runt 6.50 – 7.00. Håller helt klart med om att FC Honka skall vara rätt så klara favoriter i dagens match och om man vill vara med och strida om ett mästerskap så är det matcher som denna som man måste vinna på hemmaplan.

Som matchbild så förväntar jag mig rätt så liknande matchbilder som båda lagen hade i sina öppningsmatcher, FC Honka lär vara det bollförande laget på samma sätt som man var mot RoPS medan jag har svårt att se att IFK Mariehamn skulle gå ut med en alltför offensiv speltaktik i dagens match utan mera fortsätter på samma spår som i matchen mot HJK som var så nära att räcka till 3 poäng.

Ser vi på resultaten från förra säsongen och årets finska cup mellan lagen så har matcherna överlag varit resultatmässigt rätt så jämna och målsnåla matcher. Säsongen 2018 spelade man 3 gånger mot varandra, två av matcherna slutade oavgjort, 1-1 i Esbo och 0-0 i Mariehamn och den tredje matchen slutade i en 2-1 vinst för FC Honka på bortaplan. Lagen möttes också under vintern i finska cupens gruppspel och den matchen slutade i Esbo 0-0. Har svårt att på förhand se att vi skulle få en alltför målrik tillställning i dagens match som spelas på gräs och var underlaget inte ännu är i bästa möjliga skick, med det sagt kommer mitt spel i denna match att vara under 2.5 mål till oddset 1.90 med 3/5 u hos Unibet.

Oddsjämförelse och statistik till matchen finns här

Alla rekar
Under 2.50 mål
2019-04-15 17:30
FC Honka - IFK Mariehamn
3.00 u
-3.00 u
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Ett inlägg av
TWistbacka TWistbacka