Speltips: RoPS - KPV - Löser RoPS en biljett till kvartsfinalen?

Toniboll 2/28

Onsdagens bloggspel slutade in push när Sydafrika och Finland spelade 2-2 i öppningsmatchen av Cyprus Women’s Cup. Såhär i efterhand så får man vara mera än nöjd med push från den matchen är Finland var det klart bättre laget spelmässigt och fick dessutom ett mål som hade betytt 2-0 underkänt på felaktiga grunder. Lämnar nu Cypern tillfälligt bakom mig och återvänder igen till Finland för dagens enda match i Finska Cupen mellan RoPS och KPV.

RoPS

Förra säsongens tvåa från Veikkausliiga Rovaniemilaget RoPS står inför sin fjärde match i gruppspelet av årets Finska Cup. Man inledde sitt cupäventyr med att spela 1-1 borta mot Ilves, efter det så förlorade man 2-1 borta mot VPS för att sedan för drygt två veckor sedan vinna säsongens första match när man vann med 3-2 på bortaplan mot SJK. Man har nu två ”hemmamatcher” kvar i cupen, idag mot KPV och på söndagen mot KuPS. Dessa två matcher kommer dock inte att spelas hemma utan i Rovaniemi eftersom man inte har en fullstor fotbollsplan till sitt förfogande under vintertid där. Matcherna spelas i stället i Kajana var RoPS befinner sig nu på ett träningsläger för resten av veckan. Förutsättningarna inför dessa två matcher är att om man vinner en av dem eller spelare oavgjort mot KuPS så placerar man sig som ett av dom fyra lagen i gruppen som tar sig vidare till kvartsfinalerna som spelas senare under våren.

RoPS var förra säsongens stora utropstecken i Finland när man under Toni Koskela knep en andra plats i Veikkausliiga. Man spelade en underhållande och bra fotboll och lyckades bra med sina värvningar samt vågade ge bra med speltid åt unga finska lovande spelare. Från förra säsongens trupp har man tappat några viktiga spelare när Antti Okkonen slutade, Lassi Järvenpää flyttade till IFK Mariehamn, Juuso Hämäläinen till FC Inter och Lassi Lappalainen återvände till HJK efter att hans lån tog slut. Annars lyckades man bra hålla förra säsongens trupp intakt. Till årets trupp har man värvat in en hel del med intressant spelare också när följande spelare har anslutit sig till truppen:

  • Niklas Jokelainen (Ilves)
  • Henrik Ölander (PS Kemi)
  • Tommi Jäntti (Klubi 04)
  • Matias Tamminen (KTP)
  • Atte Sihvonen (EIF)
  • Kalle Katz (HJK, lån)
  • Damjan Siskovski (FC Lahti)
  • Timo Stavitski (SM Caen, Frankrike, lån)
  • Sergio Llamas (Deportivo Alaves, Spanien)
  • Mohamadou Sissoko (Kardemir Karabükspor, Turkiet)
  • Tarik Kada (Heracles Almelon, Holland)
  • Agnaldo Pinto de Moraes Júnior (Molde FK, Norge)

Man fortsätter i år på samma bana som gav frukt förra säsongen med att ha en trupp som består av unga lovande finska spelare kombinerat med rutinerade utländska förstärkningar. Av årets nyförvärv har bl.a. 18-årige anfallaren Niklas Jokelainen gjort bra ifrån sig i årets finska cup när han har gjort mål i dom två senaste matcherna. RoPS har dragits med en hel del skadebekymmer under vintern och fått spela med en rätt så ung och orutinerad trupp i dom tre första cupmatcherna.

Till träningslägret i Kajana åkte man utan följande spelare som stannade hemma i Rovaniemi p.g.a. skador Aleksandr Kokko, Timo Stavitski, Anotnio Reguero, Tommi Jäntti, Veka Pyyny & Eetu Muinonen, utöver det saknar man ännu en av förra säsongens viktigaste spelare Taye Taiwo som ansluter sig till laget i början av nästa vecka. Sett till dom tidigare matcherna så får man in lite mera bredd i truppen när nyförvärven Kada och Sissoko har nyligen anslutit sig till laget, oklart ännu om båda eller någon av spelarna kommer att finnas med i öppningselvan mot KPV.

KPV

Serienykomlingen KPV från Kokkola står inför sin sista match i årets gruppspel av finska cupen. För tillfället har man spelat in 5 poäng från sina 4 första matcher vilket betyder att ett oavgjort resultat idag tar laget garanterat vidare till kvartsfinalerna. Förra veckans fredag spelade man 1-1 borta mot SJK i en match var man var första laget det spelförande laget för att sedan under andra halvlek få mera sikta in sig på att försvara till sig ett oavgjort resultat.

För att vara serienykomlingar har KPV åtminstone på papret sett ett rätt så bra och starkt Veikkausliiga lag. Man har lyckats med att värva in en hel del med intressanta spelare, framförallt till det offensiva spelet. Den lagdel som man ännu behöver förstärka är defensiven vart man ännu söker efter 2-3 nya spelare. KPV har under tränare Jarmo Korhonens ledning blivit känt för att spela en defensivt stark fotboll och har fortsatt i årets cupspel med en stark defensiv. Det som har varit kännetecknande för KPV i årets cupmatcher är att man har ofta varit det bättre laget i första halvlek för att sedan i andra halvlek vara det lag som blivit tillbaka pressat av motståndarna.

Till matchen mot RoPS kan KPV ställa upp med en nästan fulltalig trupp, man saknar långtidsskadade Timo Rauhla & Patrick Poutiainen, båda har saknats under hela gruppspelet för laget. Dessutom kommer man att vara utan Noa Mäkinen & Santeri Mäkinen dessa två är dock inga spelare som normalt sett är bland dom första namnen som hittas från lagets öppningselva.

Speltips och analys

Som matchbild idag förväntar jag mig att RoPS kommer att vara det spelförande laget som håller i bollen. Har svårt att se att KPV skulle gå ut med en alltför offensiv taktik här när man normalt sett är ett defensivt fotbollslag som har förlitat sig på kontringar och med tanke på att 1 poäng räcker för laget för att man skall ta sig vidare från gruppspelet. Såhär långt har båda lagen gett en bra bild av sig i årets cupspel. RoPS har fått till bra resultat även om man har dragits med skador och saknat en del spelare som normalt sett skall vara med i öppningselvan. KPV har i sin tur visat att man som serienykomlingar klarar bra av att stå upp emot etablerade Veikkausliiga lag. För mig skall RoPS ändå vara en lite större favorit här idag av dessa två lag. Mitt spel i dagens match kommer att vara RoPS -0.25 AH till oddset 1.96 med 3/5 u hos Unibet






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.