Yo!

Eftersom Tigres - Herediano spelas inatt så har jag ingenting riktigt att summera =) Men ytterligare ett inlägg blir det i vilket jag tar sikte på nattens Copa Libertadores. 

Colo Colo - Atletico Nacional - Copa Libertadores

Avspark: Onsdag 28 februari 01:30

Då var det dags för chilenarnas efterlängtade säsongspremiär i Copa Libertadores. Colo Colo, som är ensamma i Chile om att ha vunnit turneringen, drömmer säsong efter säsong efter att nå tillbaka till Sydamerikas finrum. Men detta gäller inte enbart Colo Colo. År efter år har det ena efter det andra chilenska laget misslyckats med att ens ta sig vidare från gruppspelet. Är man lite konspiratorisk så kan man ifrågasätta dem senaste säsongernas lottning. Visst, vill man vinna turneringen så ska man kunna slå alla, men det är sällan lag från andra ligor än just den argentinska och brasilianska har en realistisk chans att gå hela vägen. Men, det är riktigt sjukt att Chiles starkaste lag alltid får svårast tänkbara lottning, medans dem sämre kvalifierade lagen får på pappret en betydligt enklare resa. Chile brukar med andra ord ha två riktigt duktiga lag som gör bra turneringar men som räcker marginellt inte till i tuffa grupper.

Fjolåret är ett perfekt exempel på ovanstående. Chiles dåvarande bästa lag, Colo Colo, åkte ut i kvalet efter ett tight dubbelmöte mot brasilianska storklubben Botafogo där resultaten skrevs till 2-1 borta och 1-1 hemma. Att de var det bättre laget över två möten hjälpte föga. Resterande lag, Universidad Catolica samt Iquique, lottades in i 2 svåra grupper där det fanns åtminstone 2 andra lag av högsta Sydamerikanska kvalité.

I år slipper alltså Colo Colo ett kval då de ifjol vann ligan. Klubben har höga förväntningar på spelarna och hoppas kunna prestera klart bättre än vad de gjort på dem senaste försöken. Man är också positiva till årets lottning vilket trots allt styrker mitt påstående om dem ovanligt svåra lottningarna på sistone. För i Colo Colos grupp hittar vi följande lag:

Bolivar: Den bolivianska storklubben är ett återkommande inslag i Copa Libertadores. Tack vare spel på en otrolig höjd är de ruggigt svårslagna på hemmaplan. Det spelar ingen roll vilket lag det gäller, en bortamatch i La Pas betyder allt som oftast 3 förlorade poäng. Bolivars har ett riktigt bra lag i år där anfallaren/yttern Marcos Riquelme är en personlig favorit. I truppen hittar i även Martin Smedberg-Dalence som testar på spel i hemlandet.

Delfin: Fjolårets chocklag i Sydamerika. Vann ecuatorianska ligans första vända på ett imponerande sätt före storklubbarnna Emelec och Barcelona. Inkasserade endast en förlust på dessa 22 matcher (!). Följde upp det med en fjärdeplats i den andra "vändan" (2 säsonger per kalenderår). Har visserligen tappat ett par spelare men har behållt succétränaren Sanguinetti. Väldigt hög högstanivå, oklart om de kan behålla den igenom hela säsongen.

Och så slutligen nattens motståndare, Atletico Nacional. En ganska svår grupp om du frågar mig.

Colombianska Atletico Nacional dominerade för bara något år sedan den Sydamerikanska fotbollen. De vann Copa Libertadores, den inhemska ligan samt den inhemska cupen och Copa Sudamericanan "gav" man bort till Chapecoense efter att nästan hela det brasilianska laget omkommit i flyplanskraschen på väg till finalen som skulle spelats mellan dessa lag. Har i samband med succén tappat en del spelare till större ligor. De har dock tack vare sin status som landets just nu bästa klubb samt mycket kompetenta tränare kunnat välja och vraka bland valfria colombianska spelare som de varit intresserade av. Kraven på klubben är skyhöga, något spanske tränaren Juanma Lillo fick erfara efter 6 titellösa månader. Lite synd då han är en väldigt smart tränare men han klickade inte riktigt i klubben.

Annars har Atletico Nacional varit bortskämda på just tränarfronten, vilket givetvis har varit väldigt utvecklande för klubbens spelare. Innan Lillo så hade man chilenska landslagets nyblivne tränare Reinaldo Rueda. Idag styrs skutan av den kompetente argentinaren Jorge Almirón. Almirón har dem senaste åren visat stort taktiskt kunnande och gjort argentinska Lanus till ett argentinsk topplag. Den sejouren peakade i fjol när de gick hela vägen till finalen i Copa Libertadores vilken de snöpligt förlorade mot brasilianska Gremio. Almirón hade anbud från Europa och var ytterst nära att gå till Las Palmas innan det körde ihop sig med pappersarbetet. Almirón uppfyllde inte UEFAs erfarenhetskrav och det spanska förbundet valde att gå på deras spår och sätta stopp för den övergången.

Almirón är en något mer defensivt inriktad tränare än sina föregångare samtidigt som han vet vilka instruktioner han skall ge för att riva upp sår i motståndarnas försvar. Det känns som att Atleticos spelare kommer att växa ytterligare med Almirón och laget bör vara väldigt komplett om spelarna tagit till sig sina tre seaste tränares fotbollsideologier. I dagens Atletico finns det många duktiga spelare. Offensivt vill jag gärna lyfta fram 10:an Macnelly Torres, med ett förlutet i Colo Colo, samt skyttekungen Dayro Moreno. Almirón har dessutom plockat med sig målvakten Monetti samt försvararen Braghieri från ex-klubben Lanús, två viktiga pjäser för att få Atletico att spela på det sättet han vill.

Atletico Nacional kommer till nattens möte med full trupp. Det var länge osäkert om skyttekungen Dayro Moreno pga personliga problem men det blev alltså klart igår att han reser till Chile och deltar i matchen. Hos Colo Colo saknas försvarsgeneralen Julio Barroso, vilket får ses som ett tungt tapp.

Jag håller Atletico Nacional som det bättre laget här. Jag vill också sätta ett frågetecken för Colo Colos nuvarande form. Förlust mot Palestino och ett oavgjort resultat mot O'higgins, två lag som i fjol låg långt ner i tabellen, är oroväckande resultat. Det är framförallt defensiven som hackat och det kommer garanterat att se betydligt virrigare ut nu när Barroso saknas. Målvakten Orion har dessutom varit otroligt dålig denna säsong och redan stått för minst 3 rejäla idiotageranden som resulterat i baklängesmål. Dessa tabbar var Orions största problem dem sista säsongerna i Boca Juniors och anledningen till att de valde att ersätta honom. 

Även i tränarkampen har Atletico en stor fördel. Jorge Almiron är en slipad taktiker medans Pablo Guedes känns som en överoptimistisk tränare som ger sina spelare stor kreativ frihet. Det kan kännas ibland som att spelarna bara släpps ut på plan och förväntas lösa det, vilket de oftast gör i den inhemska ligan där försarsspelet är uselt. Jag tror dock att det behövs mer än så för att rubba ett såpass rutinerat och organiserat gäng som Atletico Nacional. Colo Colos darriga försvar bör inte kunna hålla Atletico i schack men om de väl gör det så har jag svårt att se hur de ska lyckas ta sig igenom Atleticos orginasierade spel. Atletico Nacional +0.25 blir således spelet och det ger 1.98 just nu hos Unibet. Skulle det vara så att ni inte kan spela där så kan man få 1.95 hos asiaterna vilket fortfarande är väldigt bra. Väljer att gå in med en flat insats, dvs 3U i spelboken.

Alla rekar
Atlético Nacional +0.25
2018-02-28 01:30
Colo Colo - Atlético Nacional
3.00 u
2.94 u
Ett inlägg av
Gio Gio