Speltips: Friidrotts-EM 2018 - Långtidsspel

Friidrot 6/8

Hej!

Varit en lång skrivsemester för min del efter att Ski Classics och den svenska ishockeysäsongen avslutades.

Nu är jag tillbaka och med fokus på Friidrotts-EM i Berlin som drar igång idag!

Kommer komma inlägg om de olika grenarna under veckans gång. Men börjar med ett ”långtidsspel” som får rättas när denna EM-vecka är över.

Sverige Över 2.5 Medaljer - 3.00 hos Unibet - 3/10 units.

I detta europamästerskap kliver Sverige in med två solklara medaljfavoriter, där guld inte alls är en omöjlighet.

Herrarnas stavhopp med Armand Duplantis där Renaud Lavillenie är den stora favoriten nu när världsettan och amerikanen Sam Kendricks såklart inte får tävla.

Duplantis är tvåa i Europa i år bakom just fransmannen Lavillenie. Därbakom har vi ryssen Timor Morgunov samt polackerna Piotr Lisek och Pawel Wojciechowski.

Att Armand Duplantis ska få stryk av tre stycken här ser jag som i princip omöjligt. I sådana fall ska Duplantis ha en riktigt dålig dag samtidigt som flera i det övriga fältet måste överprestera. Medalj ska det bli, frågan är bara vilken valör.

Herrarnas diskus med Daniel Ståhl där svensken, precis som Duplantis, är tvåa i Europa i år. Slog till med ett fint kast i Karlstad GP för ett par veckor sedan där det blev säsongsbästa med 69.11. Etta i Europa är litauern Andrius Gudzius med 69.59. Lukas Weisshaidinger från Österrike är trea i Europa i år med ett kast relativt tidigt in i säsongen som mätte 68.98.

Gudzius och Ståhl är två stabila kastare som kan göra flera långa kast i en tävling medan de som är sämre rankade i Europa måste få till ett superkast för att kunna mäta sig med Europas två bästa. Precis som med Duplantis, det här blir medalj, men vilken valör blir det?

Det var de två ”säkra” medaljerna i mina ögon, och för att det här spelet ska rättas grönt, så behövs en medalj till. Vem ska ta den då? Det finns några tänkbara i min mening.

Andreas Kramer - 800m

Nia i Europa i år med sitt svenska rekord med 1.45.03. De tre bästa tiderna i Europa i år slogs den 20:e juli på den så omdiskuterade banan i Monaco där det år efter år blir bra tider och där bland annat Beatrice Chepkoech slog världsrekordet på damernas 3000m hinder med hela 8 (!) sekunder.

Så kanske inte kommer att gå lika snabbt här. Loppen i mästerskap har tendenser till att gå lite långsammare än i Diamond League. Mer passivt på mästerskap där det endast är medaljer som räknas och tiderna kommer istället i skymundan. Förutom när David Rudisha gjorde allt på egen hand direkt från startskottet på OS i London 2012 och slog världsrekordet.

Tror det kan passa Andreas Kramer som gjorde sista 150 metrarna i Karlstad GP otroligt bra och spurtade ned världsnamn såsom Alfred Kipketer och Cornelius Tuwei. Kramer svarade ”nej” på frågan om det var det perfekta loppet, så förmodligen och förhoppningvis finns det mer att plocka ut i det här mästerskapet. Jag är hoppfull, och tror absolut att det kan sluta i en medalj det här.

Angelica Bengtsson - Stavhopp

Svenskt rekord i Karlstad GP med sina 4.73 och det gör att hon är Europa-femma i år. Ett mycket bra formbesked och hon säger även själv nu inför mästerskapet att hon är i sitt livs form. Det är jämnt i damernas stavhopp där Anzhelika Sidorova och Ekaterini Stefanifi får ses som ganska klara favoriter vilket även oddsen visar (2.25 på bägge).

Men därefter är det en jämn kamp och jag tror mycket väl Bengtsson kan få till det i detta EM. Haft en bra formkurva över hela säsongen och kan mycket väl knipa en medalj här. Även här är jag hoppfull. Tog EM-brons för två år sedan och inte helt omöjligt att det blir en ny peng det här mästerskapet.

Napoleon Solomon - 3000m hinder

Medaljchans för ”Nappe”? Goda chanser nu när det är europamästerskap i mitt tycke. Har svårt att hänga med där allra längst framme när han ställs emot afrikanerna och amerikanen Evan Jager. Här kommer det bli skillnad och är ju också rankad fyra i Europa i år med sitt personliga rekord på 8.23.54.

Ställs här emot Mahiedine Mekhissi-Benabbad som får ses som favorit. Men efter honom är det jämnt. Fransmännen Yoann Kowal och Djilali Bedran, spanjoren Fernando Carro, samt Turkiets ”värvning” från Kenya, Tarik Langat Akdag. Det är de här ”Nappe” nog kommer att få kriga emot om medaljerna. Varken Tarik eller Kowal har visat någon kanonform i år, så finns goda möjligheter till en topplacering för Napoleon Solomon i det här loppet. Medalj? Inte omöjligt.

Mera Bahta - 5000m och 10 000m

Omdiskuterad på förhand i och med sina missar av dopningskontroller. Skyldig eller inte? Det visar sig, och det är inte det som ska skrivas om här.

Utan här är det fokus på om Bahta är medaljhopp eller inte på de långa löpdistanserna i det här mästerskapet.

På 5000m är hon i år trea i Europa, långt efter den dominante holländskan Sifan Hassan och också en bit efter brittiskan Eilish McColgan.

Kan hon skaka av sig dopingsdiskussionerna tror jag hon kommer att kunna vara med i den absoluta toppen här.

Samma sak gäller även på 10 000m. Men största möjligheten till medalj finns i min mening på 5000m. Distansen som hon slog det Svenska rekordet på för två år sedan.

Det där är mina fyra medaljhopp utöver Armand Duplantis och Daniel Ståhl, där jag i princip redan räknat hem två medaljer.

Utöver dessa sex finns det ju flera svenska idrottare som ska bli intressanta att följa under mästerskapet, men som jag inte riktigt tror vad som krävs för att nå en medalj.

1500m - Kalle Berglund jagar svensk rekord på 1500m. Längdhopp - Kan Michél Tornéus hitta tillbaka till sin högstanivå? Vem är bäst av honom och Thobias Nilsson Montler? Kula - Fanny Roos, sexa i Europa i år, mot ännu bättre resultat i EM?

Finns en hel del svenska friidrottare på plats så ska bli intressant att se det här mästerskapet. Tror som sagt på minst tre svenska medaljer, och spelet hittas hos unibet till 3.00 i odds.

Nu kör vi! Heja Sverige!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.