NFL Betting Sveriges medlemsblogg

Alla vägar bär till Rom- Preview inför Patriots-Chiefs 2017

De senaste tusentals åren har ingen dominerat världen som de gamla romarna gjorde. Under flera sekel under Antiken hade Romarriket tentakler som sträckte sig över hela världen och det mäktiga imperiet som då regerade anses vara bland det mest inflytelserika som hänt världshistorien. Ser man på NFL de senaste 15 åren går det snabbt att skåda ett lag vars dominans på många sätt påminner om hur romarnas erövringståg en gång i tiden gick kors och tvärs över kontinenter. New England Patriots har sedan år 2000 spelat i sju Super Bowls, vunnit fem av dessa, plockat hem 14 av de senaste 16 divisionstitlarna samt lyckats gå en hel regular season och vunnit 16 matcher av lika många spelade. "Alla vägar bär till Rom" är ett uttryck som sägs ha myntats på medeltiden och även om dess betydelse inte är helt klarlagd så är det ingen tvekan om att vill man åt den eftertraktade Vince Lombardi Trophy och stå som vinnare av Nordamerikas största sportevenemang så är det inte Rom utan Foxborough, Massachusetts och Gillette Stadium man har fått ställa in sig på att behöva besegra på sin väg till Super Bowl.

 

Patriots kommer in i säsongen 2017 som regerande mästare och visst får de anses vara favoriter att försvara titeln men sport är alltid sport, vad som helst kan hända och första hindret på resan tillbaka kommer i den säsongsinledande matchen då man gästas av Missouris stolthet Kansas City Chiefs. Andy Reids rödvita gäng plockade förra året hem den divisionstitel som Denver Broncos tidigare lagt beslag på i fem år men stötte på patrull direkt i slutspelet där man förlorade mot Pittsburgh med 16-18. Chiefs quarterback Alex Smith har haft ett lite bekymmersamt säsongsuppehåll då hans lag bestämde sig för att tidigt drafta en till spelare på hans position och in stegade den unge, talangfulle Patrick Mahomes. Mahomes har haft en imponerande preseason i sitt nya lag, vilket självklart startat myriader av spekulationer om att Chiefs kommer genomföra en "olde switcharoo" på quarterbackpositionen och bänka Smith som många fans anser vara för tråkig. Coach Andy Reid förnekar dock detta å det starkaste och även om möjligheten finns för Mahomes att agera frälsare åt Kansas City senare under året så är det Alex Smith som har sitt namn högst upp på depth charten när säsongen tar sin början. Han kommer självklart göra allt för att inte ge sina tränare någon anledning att behöva utvärdera det beslutet mer under säsongens gång.

 

Även om fansen i Kansas City kanske inte fått njuta av blixtrande quarterbackspel de senaste åren har man i alla fall kunnat trösta sig med att laget de senaste åren sprungit bollen bra samt haft ett mycket starkt defense. Sedan Andy Reid tog över rodret har Chiefs gått från att hålla klass som ett genomsnittligt college-lag (alternativt årets New York Jets) till att skapa en "slå dig på käften"-identitet som gjort att många lag inte alls sett fram emot att besöka Arrowhead Stadium. Defensivt spel kommer vara en viktig nyckel för Kansas City för att kunna utmana New England i säsongens första betydelsefulla match. Att stoppa Bill Belichick, Tom Brady och den offensiva juggernaut som de ägnat 17 år till att slipa och justera till perfektion är dock inte någonting som direkt brukar gå på smorda bakplåtar för de flesta lag. Även om New England tappade en av sina främsta receivers under försäsongen när Julian Edelman slet av korsbandet bör ”next man up”-mentaliteten som Patriots alltid haft göra att den förlusten är överkomlig. New England har flera andra dugliga passalternativ, exempelvis Rob Gronkowski, nyförvärvet Brandin Cooks samt veteranen Danny Amendola och med ett omgjort springspel har Patriots bra förutsättningar att fortsätta sin offensiva dominans även i år.

 

Bild: Getty Images

Bild: Getty Images

 

I Chiefs kommer pressen i öppningsmatchen att främst ligga på den defensiva linjens axlar, en enhet som visserligen tappade den mänsklige badproppen Dontari Poe inför årets säsong men som har flera unga, lovande spelare att sätta in. Främst är det DE Chris Jones som väntas ta ett stort steg framåt i år men hela linjen kommer behöva jobba ytterst hårt för att lyckas sätta konsekvent press när Brady droppar bak, gör de inte det kommer det att bli en väldigt lång kväll för det rödvita försvaret.

 

Patriots är självklart stora favoriter inför matchen, deras spread har stadigt ökat sedan schemat släpptes i våras och det är uppenbart att det finns en ordentlig hype kring New England Patriots i år. "Hype is something that's not for real" sa dock Boobie Miles i en helt okej version av Friday Night Lights och även om Patriots nog är NFLs bästa lag och ständigt bevisade oddsättare fel förra säsongen brukar dessa lag ofta spela ganska jämnt och jag kan mycket väl tänka mig att denna match kommer bli tightare än väntat för Patriots. Andy Reid kommer vilja hålla sitt defense på sidlinjen så mycket som möjligt med hjälp av många långa drives med tuffa springspel genom Charcandrick West, rookien Kareem Hunt och gamle speedstern C.J Spiller som fick komma tillbaka till laget en dag efter att han blivit cuttad i lördags. Det kommer bli otroligt svårt att spänna de offensiva musklerna på samma sätt som Patriots kan men en vettig insats från deras defense borde helt klart kunna göra att de kan hålla poängtavlan i Foxborough på en rimlig nivå. Detta gör att jag tycker det finns  bra värde i att spela Patriots att vinna + Under 47,5 poäng till 2,45 gånger pengarna hos Unibet.

 

 

Det mesta talar för att Patriots vinner både den här matchen samt lyckas ta hem ännu en AFC East-titel säsongen 2017. Tom Brady och Bill Belichick agerar på en historisk nivå och de andra lagen i divisionen kommer ha svårt att sätta upp allt för mycket motstånd för att kunna vara allvarliga utmanare. Det finns flera bra lag i resten av AFC som kommer vara med och fightas om att få representera conferencen i Super Bowl LII och det kommer säkerligen bli en tuff kamp mellan dessa framåt januari. Säkert är dock att New England Patriots har siktet inställt på att försvara sin titel och går allt vägen för dem under regular season finns det mycket som talar för att vägen till Super Bowl ännu en gång kommer att gå genom Foxborough, Massaschusetts och New England Patriots hemmaborg Gillette Stadium.

Sveriges bästa

Kända profiler