Världsmästerskapet i Ryssland 2018 startar idag, torsdag, och det är god tid för oss att ta oss igenom VM's sista grupp, nämnligen Grupp H, för att komplettera och sy ihop hela den här genomgången inför VM 2018. I Grupp H hittar vi en utav mästerskapets mest intressanta grupper, med ett lag ifrån varsin världsdel. Där ingår Polen, Senegal, Japan och Colombia - fyra lag som alla är intressanta på sitt sätt.

Vi börjar med Japan, som liksom flera andra asiatiska lag haft ett mindre tränarkaos runt omkring sig. Bosniske Halilhodzic styrde laget genom kvalet där man slutade i topp, men inte övertygade. Det var ett annorlunda spel Bosniern implementerade, där fysik och dueller prioriterades över det nätta, typiskt asiatiska, korta passningsspelet och han gjorde sig inte särskilt populär med både hyllningar till rivaler och petningar utav stjärnor. Efter en 4-1 förlust emot Sydkorea i en miniturnering i december -17 började det röra på sig, när Japan inledde årets genrepsmatcher i samma otillfredsställda stil så var det tillslut dags att göra sig av med honom och sedan April i år har den inhemske Nishino tränat laget. Nishino har enbart tränat ett par få gäng i Japans högsta liga och även varit inne i förbundet, men trots en rätt lång karriär är klubbarna han verkat i inte många. 

Många vill få valet till ett populistiskt sådant och kanske ligger det något i det, man har iallafall återgått till det klassiskt präglade spelsättet man är vana vid att se Japan spela, där bollinnehav premieras medans ineffektiviteten är - trots islossning senast mot Paraguay i lagets sista genrep - ofta en faktor.

4-2-3-1 verkar bli det föredragna systemet under Nishinos styre, men flertalet intressanta spelare i truppen. Mittbacksparet är visserligen från den imhemska ligan men på ytterbacksplatserna hittar vi Nagatomo och ett par Sakai, Hiroki och Gotoku, där Hiroki Sakai har en väldigt bra säsong bakom sig i Marseille. Hasebe på det sittande mittfältet har även han gjort det otroligt bra i Frankfurt och på offensivt mittfält kan man ställa spelare såsom Honda, Kagawa och Inui, den sistnämnde med ett gäng imponerande säsonger bakom sig i Eibar och är en målfarlig ytter i grunden men kan även spela som anfallare. Asano, Osako och Muto känner vi alla igen från Bundesliga där fart och yvighet är främsta egenskaper, medans Okazaki bidrar med en mer närvaro i offesivt straffområde. Men tränarkaoset gör Japan svårvärderade och närmast ligger nog en flopp, men med det sagt har man definitivt kapacitet för att ställa till det för någon utav gruppens andra medlemmar.

Vidare tar vi oss till Polen, länge tränade utav Adam Nawalka som har lite att bita i nu när man tagit sig till Ryssland. Man har länge spelat med en fyrbackslinje, men eftersom man släppte in hela 14 mål som gruppsegrare i kvalspelet så har den rutinerade räven försökt att tänka till. Test utav ett 3-4-3 system (som passar truppen bäst) har inte riktigt fungerat för att täppa till, nu har man dessutom Glik skadad och som absolut minst missar öppningsmatchen, då han för närvarande inte ens tränar med laget. Framåt gör man dock fortfarande mål, en hel del sådana, där Lewandowski tar plats längst fram och som öst in mål i kvalet. Hans säsong i Bayern avslutades riktigt kallt dock, men har fått upp pulsen nu igen genom 3 mål i landets två sista genrepsmatcher. 

Han backas upp utav Napolis Zielinski i en "nummer 10-roll" i vad som förmodas utgå från ett 4-2-3-1 system, Zielinski har förutom ett ruskigt tillslag även en fallenhet för att det korta passningsspelet och leverans utav bollar in i boxen. Hans dagsform kommer att bli viktig för produktionen framåt, då man längst kanterna innehar den mer fysisk starka, grovjobbande och mindre kreativa Braszczykowski och Grosicki - båda två med karriärer i klubblagsfotbollen har stagnerat rejält. Ytterbackarna kommer att få springa en hel del dem med, där Berezynski haft en bra säsong i Sampdoria och är duktig på att komma in i lämnade ytor, medans Piszczek fortsatt är duktig att leverera bollar som leder till målchanser. Mittbacksuppsättningen utan Glik bör landa på Bednarek, som hade en bra avslutning i Southamption under våren och Pazdan, inte direkt det starkaste och här kan man få problem. Det sittande mittfältet består utav Krychowiak och någon utav Goralski eller Linetty, där den förstnämde troligtvis premieras för sin fysik, kommer att få jobba hårt för att täcka upp där bak. Tur i oturen då att man har tre klassmålvakter med Szczensy i spetsen.

Jag är lite skeptisk till Polens chanser att ta sig vidare ifrån gruppen, när den innehåller så pass mycket skickliga kontringslag. Efter att ha rådfrågat och pratat med @PituraThomas på twitter, som följer Polsk fotboll nära och som rekommenderas att följa för innehåll ifrån ett Polskt perspektiv under VM, så har jag beslutat mig för att rekomendera Polen att åka ur grupp H till 2.40 hos Coolbet, som jag anser står lite väl högt.

Ett kontringsstarkt land finner vi i Senegal, med Allou Cisse som tränare vars tränarkarriär enbart handlat om Senegals landslag. En omtyckt herre i landet är han och har implementerat ett diciplinerat, välorginiserat grundspel med ett fysiskt tungt mittfält innehållandes Gueye och Kouyate som troliga startspelare. Bakåt har man fantastiskt duktiga Koulibaly och Sané, den sistnämnda som huserat i Hannover och nyligen flyttat till Schalke efter en fin säsong. Sané har visserligen spelat en del på mittfältet i landslaget och det är lite oklart vilken position han kommer att ha, alternativet Mbodji når inte upp i samma kvalité.

Framåt är det fartfyllt med Sadio Mané som främsta stjärna, han spelar även mer centralt i landslaget och ofta i en strikerposition där Moussa Sow även är ett alternativ. Mer stationära och dribblingsstarka Niang från Torino hittar vi här och även Balde Keita som spenderat säsongen i Monaco. Vi får heller inte glömma Ismaila Sarr, som är en 20-årig diamant med en genombrottssäsong i Franska Rennes som lett till spekulationer om en €30 miljoners flytt till Dortmund. Det finns med andra ord både spets och teknik framåt, med stor fysisk närvaro för bollåtererövring och upptäckande utav lämnade ytor. Det ska bli en ynnest att följa detta landslag, som är kapabla att både skrälla men också underprestera eftersom mästerskapsrutin saknas både på plan och vid tränarbänken.

Sist ut är Colombia, succélandslaget ifrån VM 2014 är tillbaka och denna gång kan även Radamel Falcao medverka. Kvalspelet var i ärlighetens namn sisådär och man avslutade med en rad sämre resultat. Men tvärtemot nyss nämnda Senegal finns det massvis med rutin i det här laget och inte minst på tränarbänken där Jose Pekerman styr sitt lag. Argentinaren har haft laget sedan 2012 och har även haft en sejour i det Argentinska laget, han är en väldigt diciplinerad tränare som ofta utgår från en 4-2-3-1 variant där de två sittande mittfältarna besitter stort defensivt ansvar, vilket passar Carlos Sanchez och inhemske Club America-spelaren Uribe alldeles perfekt. Framåt handlar mycket självfallet om James Rodriguez som lämnade Madrid inför säsongen för Bayern Munchen och har fått både speltid och förtroende, vilket resulterat i att vi har fått se en formstark säsong för stjärnan. Ytterplatserna på mittfältet innehas utav vindsnabba Cuadrado och Brightons Izquierdo som imponerat stort i Brighton och duon kommer att vara särskilt giftiga i omställningsspelet.

Bakåt hittar vi Ospina i målet, något formsvag och är misstagsbenägen, men tokgiven som försteval ändock. Ett bakslag har man fått på vänsterbacksplatsen, då Fabra gick sönder nyligen och inte kommer att kunna medverka. Troligtvis blir det Gironas Mojica som ersätter där, medans Santiago Arias från PSV innehar högerbacksplatsen. Mittbacksparet är som uttaget ifrån en valfri "Football Manager-save", med Barcelonas Yerry Mina och Tottenhams Davinson Sanchez som försteval, 23 respektive 21 år gamla och innehar massvis med spetskvalitéer för uppspelsspelet och god fysik, men åldern skrämmer lite. Sanchez har ju varit riktigt bra i Tottenham, men också ackompanjerad utav en utav ligans bästa mittbackar brevid sig också. 

Det kliar i fingrarna när det kommer till Colombia som gruppsegrare, men det är några frågetecken trots allt. Däremot som grupp i helhet så förväntar jag mig ett par helt galna matcher, spelstilarna på lagen öppnar upp för chansfyllda matcher länderna emellan med mycket fokus på fartfyllda anfall och omställningsspel. Coolbet erbjuder en mållina på totalt antal gjorda mål i denna grupp kallad "Grand Salami", där standardlinan på 14.5 är satt och med Överspelet som underdog. Det håller jag inte riktigt med om och således blir gruppens andra spelrekomendation "Grand Salami, Grupp H - Ö14.5 Mål" till 2.05 och det stänger vi ned den här genomgången med.

Ett inlägg av
Redlineer Redlineer