Speltips: Elfsborg-Mjällby: Thelin ett minne blott

Elfsborg firar
Under söndagseftermiddagen tar Elfsborg emot Mjällby hemma i Borås. Jimmy Thelin är long time gone, och nu är det dags för Hiljemark o co. att bärga en ny trepoängare.

Levande spel

2024-07-21 16:30
Elfsborg över 1.5 mål @ 1.86
IF Elfsborg
Mjällby AIF


Gårdagen blev en fin dag för oss allsvenska spelare. I alla fall om ni hakade på tipsen som spreds här. Förvisso fick jag känna på ett nederlag nere i småland, där Värnamo tyvärr inte gjorde jobbet hemma mot Häcken. Matchen slutade 2-2, och således ingen vinst på raka seger reken där. Matchen på Grimsta blev dock precis så kontrollerande som jag förväntade mig. Mitt Bajen åkte dit och ville strypa all form av anfallsboll från BP sidan. Vilket man också gjorde med bravur. Nye burväktaren Warner Hahn fick stå sin första match, och hålla nollan direkt när Bajen hämtade tre viktiga poäng. Både det tunga spelet på under 2.5 mål i matchen och Bajen +0, hittade således hem. Dessutom valde jag att rygga kollega Dave på Kalmar hörnor, vilket också satt enkelt när Kalmar tuggade igång i andra halvlek nere på Guldfågeln.

Idag har vi tre nya matcher på programmet. Dave har rekat VSK nere i Göteborg, en match ni kan läsa mer om här. Vi har utöver den fighten, ett riktigt ångestmöte på Platinum Cars Arena i Norrköping. Där bottenlagen IFK Norrköping och Halmstad BK gör upp om poängen. I detta inlägg tänkte jag fokusera på mötet mellan Elfsborg och Mjällby.

IF Elfsborg

Sjätteplacerade Elfsborg tar alltså emot Mjällby under eftermiddagen. En match som kan ses viktig på många sett, skulle Elfsborg ta en ny trepoängare idag, så är man helt plötsligt med i Europasnacket på nytt. Detta trodde man inte för någon månad sedan när Jimmy Thelin stod och stampa vid sidlinjen. Thelin har såklart gjort ett fantastiskt jobb med Boråsklubben, men att det var läge att lämna insåg nog de flesta. Istället har den forne serie A spelaren Oscar Hiljemark tagit över.

Hiljemark som tidigt i karriären valde att lägga skorna på hyllan, för att istället satsa på tränarkarriären kanske ändå gjort rätt val här. Under Hiljemark har nämligen Elfsborg sett riktigt spännande ut. Istället för att spela en rätt destruktiv fotboll, där man helt fokuserar omställningar, har Elfsborg börjat spela en med framåtlutad fotboll och närmst kommer man alltså från en galen 5-3 seger nere på Hisingen mot BK Häcken. Elfsborg är nu uppe i fyra raka segrar efter uppehållet, två i allsvenska och två i europaspel. Ellos inledde med att besegra BP med klara 3-0 här hemma för att sedan besegra Häcken senast alltså. I EL kvalet föll lotten på cypriotiska Paphos, ett semitufft motstånd kan tyckas, men här blev det kalvsylta av Mujo Tankovic och gänget. Elfsborg vann dubbelmötet med klara 8-2.

Att de gula boråsarna haft gott om duktiga yttrar under åren är ingen underdrift, så även i år. Klubben hämtade hem rutinerade Arber Zeneli som nu målat i två raka matcher. I laget finns också lovande Ahmed Qasem. Men får jag välja en spelare ur bygget jag gärna hade sett i mitt lag, hade jag valt Ghananen Michael Baidoo. Baidoo finns noterad för 5 mål och 4 assist såhär långt, och ligger bakom det mesta offensivt på ett eller ett annat sätt.

Ser vi på Elfsborg som lag, är det ett fint bygge ändå. Vi har väldigt mycket rutin i försvarslinjen där kapten Johan Larsson och Niklas Hult flankerande på varsin kant. Vi har även återväntare i Zeneli och Hedlund. Men här finns också unga lovande spelare som exempelvis ovan nämnde Qasem.

Elfsborg behöver nödvändigtvis inte ha så mycket boll under Hiljemark. Där är man rätt lika i sin Thelin-tanke. Men lagets offensiva linje får alltmer utrymme att spela en fin fotboll och att 5-3 segern mot Häcken följdes upp med 5-2 segern nere på Cypern senast, måste kännas ganska förlösande.

Elfsborg jagar Häcken och Bajen närmst framför sig. En seger idag skulle innebära att man passerar de båda. Såhär långt har boråsarna spelat in 22 poäng på femton matcher.

Inga skador eller avstängningar finns att tala om, men möjligen kan vissa ben vilas då Elfsborg har Sheriff Tiraspol nere i Moldavien nu i veckan.

Mjällby AIF

Vårens succélag Mjällby fortsätter alltjämnt att imponera på oss. Klubben tog ännu en seger mot mesta mästarna Malmö i förra omgången. Efter en superinsats hemma på Strandvallen vann MAIF med 2-1 mot MFF och efter dubbla segrar i upptakten av höstsäsongen finns nu Mjällby på en klar tredjeplats med 29 inspelade poäng. Fyra pinnar framför Bajen och sju ned till dagens motståndare Elfsborg.

Det är inget snack om att Mjällby är på riktigt i år. Laget spelar en imponerande anfallsfotboll i år. Det är inte bara att försvara sig väl och utgå därefter, utan viljan att ha sin egen gameplan syns tydligt här. Hatten av till tränarstaben med Anders Torstensson i spetsen.

Hemma på Strandvallen har man varit strålande med 20 inspelade poäng såhär långt. Enbart Malmö är bättre i kategorin med 21. På bortagräs/plast får man ändå ses som mer beskedliga. Nio inspelade poäng på resande fot, gör att man är åttonde bästa lag här. Men totalt är man alltså trea i tabellen. Nio poäng efter MFF i toppen, och två poäng bakom Djurgården som alltså föll borta mot Kalmar igår.

Inför eftermiddagen finns precis som för hemmalaget, inga avstängningar eller skador att tala om. Herman Johansson är tillbaka i matchtruppen efter att ha varit avstängd senast, och frågan är väl om han tar tillbaka sin ytterbacksplats efter lagets insats senast mot Malmö.

Mjällby var det bättre laget mot MFF i 60 minuter, där efter föll man tillbaka och Malmö satt igång en hysterisk jakt, där nog kanske en rättviss slutsats hade varit delad pinne här.

Tittar vi på Mjällby som lag, så tycker jag vi har några utropstecken såhär långt. Wingbacksen är enormt viktiga för påfyllnaden framåt. Här Elliot Stroud varit en fin nyckel med sina 3+3. Så även Adam Ståhl på andra flanken med 2+6. Längst fram finns alltid den löpande Jacob Bergström. Bergström som efter en någon misslyckad sejour i sitt favoritlag Djurgården, åter vände hem till listerlandet och står nu noterad för tre mål på de senaste fyra. Totalt har den charmige blekingepågen stänkt in sex mål i seriespelet.

Summering och speltips:

Ska vi försöka koka ner detta lite till en slutsats, så känner jag att vi har ett häftigt möte framför oss. Mjällby föll bägge mötena med Elfsborg ifjol, men har alltså lyft sig en hel del i år. Laget vill spela sin egen fotboll med mycket offensiv rörelse. Samtidigt är man betydligt vassare hemma kontra borta, vilket gör att jag tror man kan få det kämpigt i eftermiddag igen.

Elfsborg är alltså som på nytt födda under nya tränaren Hiljemark. Laget har fyra raka segrar och har gjort enormt med mål framåt. Hemma på Boråsarenas plastmatta är man starka, och här har man också gjort 19 av lagets 29 mål.

Visst har Elfsborg ett starkt Europafokus för stunden. Man ser sin chans till stora pengar, vilket är helt rätt. Men jag har svårt att se att man skulle vaska en sådan här man ändå. De finns ett par vilodagar efter, och laget har inga skador att tala om, och jag tror därför på en stark elva.

Med tanke på underlaget matchen spelas på, och att Elfsborg flygit fram offensivt på sistone så har jag valt att isolera dagens rek till mål från hemmalaget.

Dagens spel blir alltså Elfsborg över 1.5 mål till 1.86 inne hos Svenska Spel. Jag tycker oddset känns lite högt och spelar den med en medel insats 3/5U

Hörs, /Susarn






Levande spel

2024-07-21 16:30
Elfsborg över 1.5 mål @ 1.86
IF Elfsborg
Mjällby AIF


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.6
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.7
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.