Speltips: Säsongens första Stockholmsderby, en livsviktig kamp både på läktaren och plan.

Stockholms derby
Under söndags eftermiddagen, går säsongens första Stockholm Nusderby av stapeln. En match som betyder så otroligt mycket, på så många plan. Två lag som blandat och gett under inledningen går in till kamp. En kamp vi får bevittna på ett fullsatt Friends Arena. En riktig smällkaramell om ni frågar mig.

AIK har inlett säsongens ligaspel på hemmaplan med full pott. Laget har även nollan intakt på hemmagräset, och på så vis är allt fint. Djurgården kommer närmst från en riktigt stark andra halvlek nere på Gamla Ullevi. Stockholmarna fick åka hem med en poäng från Göteborg, och det var nog en poäng med mersmak.

Inför helgens derby finner vi Gnaget på en 10e plats i tabellen. Sex inspelade poäng och en negativ målskillnad. Gästande Djurgården har vi 5a i tabellen, en poäng före sina antagonister. Liksom för Gnagets del har DIF tagit sina poäng hemma. På bortagräset har man förlorat mot Mjällby och kryssat mot Blåvitt. Nu vankas alltså säsongens tredje gräsmatch för Kim och Tolles gäng.

Som vi alla är bekanta med, så har Djurgården inte varit särskilt framgångsrika i derbyn under de senaste decenniet. Så här har blåränderna lite att jobba med.

AIK

AIK kommer stärkta in till söndagens drabbning med att viktige kuggen Bilal Hussein är frisk. Den unge mittfältare har vuxit in som en viktig pusselbit i Bartosz bygge och jag tror nog att de flesta underskattar betydelsen av Bilals närvaro på planen. Hur vida Gnaget skall ställa upp är dock fortfarande en het potatis. De diskuteras 3 backslinje, 4-3-3 mm. Jag kanske tycker att 4-3-3 vore optimalt, då vi har Seb Larsson, Bilal Hussein, Jesper Ceesay, Yasin Ayari som alla är duktiga centrala fältare. Känns bra att ha minst tre av dessa på plan samtidigt. Dessutom tycker jag att Stefanelli, Jordan Larsson och Nabbe bör finnas på planen samtidigt offensivt om dessa herrar. Ja, här finns nog lite huvudbry för Bartosz.

Gnaget vann bekvämt med 1-0 mot Varberg, utan att egentligen imponera. Faktum kvarstår att laget inte hade några speciella ambitioner till anfallsspel efter ledningsmålet på straff av Seb Larsson.

Djurgården

Djurgården hade det tufft under den första halvleken senast nere i Göteborg. Göteborgarna gick all in från start med hemmapubliken i ryggen, och DIF hade svårt att värja sig. 1-0 kom av en framstångande Gustav Norlin och uppförsbacken var där. Vad som sades i omklädningsrummet i paus har jag svårt att svara på, men Djurgården kom ut som ett annat lag i andra halvlek, och sakta men säkert malde man ner Änglarna från Götet. 1-1 kanske var rättvist sett till helheten, men precis som Stahre ödmjukt medgav efter matchen, så hade nog Djurgården funnit ett segermål om matchen fått spelas 10-15 minuter till.

Jag tycker fortsatt att djurgården har sina defensiva bekymmer. Behöver inte tjata om kvalitéts tappet av att Une Larsson försvunnit, men jag tycker den där tryggheten saknas något. Framåt så såg Haksabanovic inte alls ut att trivas på gräset nere i Göteborg. Bollen studsade, och touchen var inte alls där. Här räknar jag kallt med en bättre insats på Söndag. Victor Edvardsen ser fortsatt stabil ut. Trots att den forne Degerforsaren nu är mållös i tre raka matcher, tycker jag han ser mer och mer delaktig ut i spelet. Wikheim med ett riktigt piggt inhopp.

Slutsats och speltips

En match som är så viktiga på många plan. På läktarna väntas det koka. I skrivandets stund har vi över 41 tusen sålda biljetter, och jag tror nog vi kan plussa på den siffran med några tusen innan det är dags för avspark imorgon klockan 15. På planen har vi två lag som båda "måste" haka på i toppstriden. Då räknas inget annat en tre poäng. För de nya i Djurgårdsled så som Haksa, Wikheim, Edvardsen mfl. räknar jag att man vill tysta snacket om derbyspöken direkt. Jag tror att spelartypen Edvardsen är perfekt för detta. Han älskar att hetsa, provocera och leverera i dessa matcher.

Jag tror vi har en stentuff match framför oss. Självklart bör underlaget vara en fördel för Gnaget, men jag är ändå tudelad. Jag tror defensiven hos hemmalaget kan bli överrumplad av de nya offensiva valen hos Djurgården. Spelartypen som saknats framåt för blåränderna de senaste åren kan absolut skada de svartgula.

Efter att ha bollat med olika faktorer fram och tillbaka, tycker jag att hemmalaget är för stora favoriter imorgon. Jag har svårt att se Gnaget vinna fler en 4 av 10 möten med aktuella förutsättningar.

Jag har därför valt att spela Djurgården +0.25 (halvvinst vid kryss) till 1.93 med en flat insats. Jag har även lagt till ett bonusspel, Victor Edvardsen målskytt @ 3.05 (Sv Spel) 0.5 flat.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.