Speltips: Formsvagt Rögle gästar Europas hetaste lag

Martin Gernat
Det är dags för kvartsfinaler av Champions Hockey League där vi nu alltså bara har åtta lag kvar som göt upp om titeln. Tre svenska lag kvar i kampen om att krönas till mästare, och ett av dessa lag är under tisdagen på besök i Tjeckien för att gästa ett formsvagt Sparta Prag.
Dubbelchans: HC Sparta Prag eller Oavgjort (Spelstopp 2021-12-07 18:00) @ 1.74Champions Hockey League går in i kvartsfinalfasen och Rögle åker ned till Tjeckien för att ta sig an Sparta Prag. Det är de grönvita från Ängelholm som bär favoritskapet i denna kvartsfinal, men jag tycker inte att laget från den tjeckiska huvudstaden ska räknas bort.

Rögle BK - HC Sparta Prag

Tisdag 19:00, Champions Hockey League

HC SPARTA PRAG

Inför säsongsstart tyckte jag att Sparta Prag värvade intressant och när jag skrev om [Grupp A], innehållandes Växjö, Sparta Prag, TPS och Bremerhaven nämnde jag följande:

Bremerhaven och Sparta Prag har kunnat behålla flertalet av nyckelspelarna från i fjol och Sparta Prag har dessutom kunnat fylla på truppen med ett par starka namn med NHL-rutin. För TPS Turku är det snarare tvärtom, då man tappat tre av sina absolut bästa spelare i offensiven som låg bakom framgångarna i fjol. Jag tycker att Sparta Prag ser klart intressantast ut bakom Växjö i denna grupp och tycker att tjeckerna har bättre möjligheter att gå vidare från gruppen än vad TPS har och är tveksam till TPS möjligheter att gå vidare från Grupp A.

De spelare som man plockade in under sommaren var bland annat de NHL-meriterade forwardsspelarna Filip Chlapik och David Kase, samt den landslagsmeriterade försvarsspelaren Michal Moravcik från Tappara. Man har under hösten dessutom rekryterat den svensk-ryske försvarsspelaren Maksim Matushkin som närmast anslöt från KHL-laget Admiral Vladivostok och som på meritlistan bland annat har en seger i backarnas poängliga i finska ligan från säsongen 17/18 då han representerade Ässät. Man har även värvat tillbaka målvakten Matej Machovsky som är tillbaka i Sparta Prag, där han varit den utpräglade förstamålvakten de tre senaste säsongerna, och som testade på vingarna i Dinamo Riga i KHL där det enbart blev sex matcher. De två matcherna han stått sedan comebacken i Prag bådar gott då båda matcherna slutat med seger och han står på den fina räddningsprocenten 93,7.

Trots att man värvade två NHL-meriteade forwards är det en svensk som varit mest framträdande i offensiven då det är nyförvärvet från schweiziska Zug, Erik Thorell, som toppar lagets interna poängliga i den inhemska ligan med 34 gjorda poäng (13+21) på 25 spelade matcher. Nu ser dock den före detta Ottawa-spelaren Filip Chalpik ut att ha hittat formen och tänt grillen rejält då han svarat för tolv poäng på de fem senaste ligamatcherna och nu står på samma poäng som Thorell fast med två matcher mer spelade.

Till dubbelmötet mot Skellefteå i åttondelsfinalen kom man med svag form och som underdogs, men man lyckades klå de gulsvarta västerbottningarna med totalt 4-3 och sedan man slog ut Skellefteå har man hittat formen även hemma i den tjeckiska ligan och man är för stunden ett av Europas hetaste lag. Ser vi till de fem matcherna som spelats efter den andra åttondelsfinalen har man vunnit fyra och förlorat en, och har 27-14 i målskillnad. Det Sparta Prag som gått lite trögt under hösten ser ut att ha trampat igång maskineriet i takt med att mildare temperaturer sveper över kontinenten, och jag tror att Rögle får se upp här.

RÖGLE BK

Fjolårets finalister i SM-slutspelet gör sin debutsäsong på den europeiska scenen och tog sig vidare från den tuffa gruppen där både München och Zug ingick. Sedan tog man sig vidare från åttondelsfinalen mot Zürich med totalt 7-4 efter att ha vunnit med 4-3 borta och sedan 3-1 hemma.

Inför säsongen ställde jag mig tveksam till Rögles möjligheter i dels CHL och även i SHL med tanke på att man inför säsongen tappade spelare som Seider, Gelinas, Hansson, Zaar och Ryfors vilka jag inte tyckte att man ersatte på ett tillräckligt vis. När inte nyförvärven inte imponerat på varken is eller papper är det spelare som fanns i laget i fjol som tagit ytterligare kliv och varit framträdande. Jag tänker främst på spelare som forwarden Adam Tambellini, som är en av SHL:s främsta poängmakare i såväl fem mot fem som i powerplay, och försvarsspelaren Lucas Ekeståhl-Jonsson som stod i skuggan av Seider och Gelinas i fjol men som i år svarat för 21 poäng på 24 matcher från sin backposition vilket gör att han är tvåa i backarnas poängliga bakom Skellefteås Jonathan Pudas.

Efter en misslyckad sejour i Nordamerika vände Eric Gelinas förra veckan tillbaka till Rögle och har gjort tre matcher sedan återkomsten hos de grönvita. Det ska bli intressant att se vad den kanadensiske försvarsspelaren kan tillföra i detta Rögle, då han i fjol svarade för 34 poäng på 46 grundseriematcher. Han kommer till ett formsvagt Rögle, som på de fem senaste SHL-matcherna enbart plockat sju poäng trots att man mött lag som Timrå, Brynäs och Malmö som huserar längst ned i botten av tabellen. Den övereffektivitet som de grönvita ängelholmarna levt på under inledningen av säsongen kanske börjar mattas av en del. Man har i veckan varit utspelade av såväl Örebro som Brynäs och Leksand och att man tog sju poäng är i min bok i klar överkant. Mot Örebro hittade man reducerings- och kvitteringspuckarna med 1.40 respektive sju sekunder kvar, vilket förvisso visar på en enorm styrka men också något som är ohållbart i längden.

Läs vår recension om Expekt

Slutsats och speltips

Formstarkt mot formsvagt är det sannerligen i O2 Arena i den tjeckiska huvudstaden Prag där hemmalaget är ett av Europas formstarkaste lag med fyra vinster på de fem senaste och har en målskillnad på 27-14 på dessa fem. Rögle å sin sida har det knackigt såväl spel- som resultatmässigt med svajiga insatser mot lag från SHL:s bottenskikt och enbart sju poäng insamlat på de fem senaste matcherna. Att svenskarna kommer till denna match med ett stort favoritskap anser jag är felaktigt, och tycker att värdet finns på hemmalaget. Att hemmalaget vinner eller får med sig minst oavgjort från match ett tycker jag är troligt och till oddset 1,74 gillas följande spel:

Dubbelchans: HC Sparta Prag eller Oavgjort @ 1.74 hos Expekt

Aldrig spelat på Expekt? Ta då del av välkomstbonusen på 100 kronor här!


Dubbelchans: HC Sparta Prag eller Oavgjort (Spelstopp 2021-12-07 18:00) @ 1.74Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 500 kr
9.7
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.3
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.