Speltips: Leksands toppspelare får återigen ett stort förtroende och möjlighet till poängproduktion

Carter Ashton
SHL går in i den andra omgången efter en härlig premiär där vi bjöds på många mål och flera spännande resultat. Vi bjuds under torsdagskvällen på sex matcher där jag, precis som i lördags, tar sikte på Dalarna och Leksand.
Ruohomaa Över 1.5 Poäng (Spelstopp 2021-09-16 19:00) @ 3.25



Leksands IF

De blåvita dalmasarna inledde säsongen med att förlora hemma mot Malmö Redhawks med 4-3. Lagets målvakt Kasimir Kaskisuo stod för ett par tveksamma ingripanden och laget fortsatte på trenden från CHL med att ha en fin offensiv men med lite tveksamheter bakåt med brister på back- och målvaktssidan.

Jag tar återigen sikte på Leksands offensiv, precis som jag gjorde inför säsongen och inför matchen mot Malmö.

Har tidigare nämnt att det är en bred och spetsig offensiv som Björn Hellkvist har till sitt förfogande med en förstakedja beståendes av Carter Camper, Mikael Ruohomaa och Justin Kloos. Det dröjde bara en knapp kvart in i premiären innan förstakedjan legat bakom det första målet för säsongen då Justin Kloos serverade Calle Själin som tryckte dit pucken i krysset:

?s=20

Vi vet från i fjol att Björn Hellkvist gillar att matcha sina bästa spelare hårt. Då var det Marek Hrivik och Peter Cehlarik som fick sluka en stor mängd istid varje match och vara på isen vid i princip varje tekning som ägde rum i offensiv zon. Björn Hellkvist ser inte ut att ha ändrat på sitt koncept den här säsongen, då Ruohomaa, Kloos och Camper var de forwards som matchades hårdast av samtliga forwards i hela serien och **bara Örebros försvarsspelare Kristian Näkyvä spelade mer än vad den finske centern Mikael Ruohomaa gjorde.

Man ska nog intre dra alltför stora växlar av de siffrorna och det gäller att ha med sig några faktorer inför torsdagskvällens match:

  1. Leksand hade fem powerplaytillfällen där samtliga av dessa fick över uppemot sju minuters istid totalt.
  2. Inför matchen mot Rögle ser både Oskar Lang och Max Veronneau ut att vara tillbaka efter att ha missat omgång ett på grund av hjärnskakningar
  3. I den tredje perioden ruskades det om lite i kedjorna och Carter Ashton matchades i större utsträckning med Ruohomaa och Kloos.

Frågan är om det fortsatt kommer vara en kedja som får skyhögt förtroende från Björn Hellkvist eller om istid och förtroende kommer vara jämnare fördelat än vad vi fick se i match ett. I omgång ett tekade Mikael Ruohomaa mest av alla i hela serien både totalt och i offensiv zon.

Rögle BK

Rögle inledde säsongen med att besegra Örebro på bortaplan med siffrorna 3-2. Man tog ledningen tidigt och ledde sedan hela vägen in, men var pressade och fick bland annat ett bortdömt mål med sig.

Jag har tidigare varit inne på att jag tycker Rögle inför i år ser klart svagare ut än i fjol. Man besegrade Örebro på bortaplan vilket är ett styrketecken men man släppte till en hel del målchanser precis som man också gjort mot både München och Zug i de fyra CHL-matcher som man spelat. Det gäller särskilt i bortamatcherna som spelats i Tyskland och i Schweiz och detsamma gäller matchen som i lördags spelades i Örebro där hemmalaget var det lag som skapade klart flest målchanser och dessutom vann expected goals-statistiken relativt klart trots att man bara spelade powerplay vid ett tillfälle.

Slutsats och speltips

Leksand ska försöka resa sig efter den inledande förlusten som man åkte på hemma mot Malmö under lördagskvällen med siffrorna 3-4. Rögle kommer å sin sida från en seger borta mot ett topptippat Örebro.

Inför matchen har jag återigen kikat lite extra på Leksands offensiv, och i synnerhet de tilltänkta toppspelarna - som fick sanslöst mycket istid redan i den första matchen och mycket istid i ett powerplay som jag tror kan vara det bästa i serien över en hel säsong. Lagets förstacenter Mikael Ruohomaa hade med sina 26:38 näst mest istid av samtliga spelare i hela serien och mest av samtliga forwards och detsamma gäller tekningarna där han tekade allra mest både i offensiv zon och totalt.

Med tanke på att man har en förlust i bagaget, och här möter ett lag som många tror kommer vara ett topplacerat sådant, är jag ganska övertygad om att Ruohomaa och company återigen kommer få ett stort förtroende i både spel fem mot fem och i spel fem mot fyra. Att det blir uppemot 27 minuter igen är inget jag räknar med, med tanke dels på att forwardsspelarna Oskar Lang och Max Veronneau ser ut att vara tillbaka och möjligtvis kommer avlasta.

Sen är det inte skrivet i sten hur Björn Hellkvist formerar laget. Som tidigare nämnt så matchades Carter Ashton med Ruohomaa och Kloos i den tredje perioden, och svarade då för 3-3-målet. Carter Ashton var även den av samtliga spelare som spelade mest i powerplay där han är gjuten framför kassen som den powerforward han är. Kloos och Ruohomaa har dock spelat med varandra sedan minut ett i CHL och det är en duo som Hellkvist inte splittrar.

En nyckel för mina spel är också att Rögle nog behöver dra på sig mer än en utvisning vilket man inte gjorde i Örebro där närkingarna enbart hade ett tillfälle i spel fem mot fyra. Med tanke på att man fortsätter att släppa till en hel del målchanser tycker jag det finns goda möjligheter för Leksand och dess toppspelare att hitta nätet flera gånger om.

Med alla de ovan nämnda förutsättningarna inför matchen mellan Leksand och Rögle tycker jag att det finns värde i att plocka följande tre spel:

  • Leksand Över 2.5 Lagmål (ordinarie tid) @ 1.88 MrGreen
  • Justin Kloos Över 0.5 Poäng @ 1.85 Betsson
  • Mikael Ruohomaa Över 1.5 Poäng @ 3.25 Betsson





Ruohomaa Över 1.5 Poäng (Spelstopp 2021-09-16 19:00) @ 3.25



Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.