Din guide till SHL-säsongen 2021/2022

Roger Rönnberg och Joel Lundqvist
SHL-säsongen inleds lördagen den 11 september då det är full omgång och sju matcher spelas. 14 lag gör upp om Le Mat-pokalen, som i fjol lyftes av Växjö Lakers, och dessutom ska ett lag degraderas till Hockeyallsvenskan senare i vår via ett negativt kvalspel.

Lördagen den 11 september är det nedsläpp i sju arenor runt om i Hockeysverige och då förkunnas det att SHL-säsongen är igång. Senare i vår, framåt slutet av april eller början av maj, är det ett av de fjorton lagen som får äran att lyfta Le Mat-pokalen och får titulera sig som svenska mästare. De fyra främsta lagen i grundserien kvalar dessutom in till den europeiska turneringen Champions Hockey League och lagen som slutar sist respektive näst sist får göra upp i en matchserie om sju matcher där förloraren degraderas till Hockeyallsvenskan.

I fjol var det Växjö Lakers som fick lyfta pokalen efter att ha besegrat Rögle i finalserien med 4-1 i matcher. Växjö och Rögle var även de två bästa lagen i grundserien som Växjö vann efter att ha spelat in 102 poäng, fyra fler än tvåan Rögle. Till Champions Hockey League kvalificerade sig också Leksand och Skellefteå, samt de regerande CHL-mästarna Frölunda.

Till Hockeyallsvenskan degraderas högst oväntat det inför säsongen topptippade HV71 som föll i det negativa kvalspelet mot Brynäs som Gävlelaget vann med 4-1 i matcher.

Den 12 maj stod det klart att Timrå blir det lag som tar HV71:s plats i den svenska ishockeys finrum, SHL, efter att ha besegrat Björklöven i den Hockeyallsvenska finalen med 4-1 i matcher.

När börjar och slutar SHL-säsongen 2021/2022?

Säsongen inleds lördagen den 11 september klockan 15:15 med full omgång. Det finns inget exakt slutdatum med tanke på att det beror på hur långa eller korta matchserierna i slutspelet blir - men vi kan räkna med SHL-hockey till slutet av april månad.

Var hittar jag de bästa oddsen för SHL?

De bästa oddsen hittas lätt och smidigt här på 1x2.se. På odds-sidan för SHL hittar du samtliga odds inför både säsongen och för enskilda matcher. På sajten finns det även möjlighet att ta del av Sveriges bästa oddsbonusar.

Vilka är favoriter till att vinna SM-guldet i ishockey?

Enligt spelbolagen kommer det bli ett tight race om guldet, men det är knapp fördel till Färjestads BK från Karlstad som inför den här säsongen värvat flera tunga namn med Värmlands- eller FBK-anknytning.

Så slutar SHL 2021/2022 enligt oddsmarknaden

Som ovan nämnt är Färjestad knappa favoriter till att bärga SM-guldet senare i vår. Såväl spelbolag som bettare verkar tro att värmlänningarnas satsning, med en rad hemvändare, ska bära frukt. Enligt marknaden kommer det inte direkt vara någon autobahn till SM-guldet, med Luleå, Frölunda och Växjö som främsta utmanare till guldet.

Gällande nedflyttningsstriden såg vi i fjol att topptippade lag löper risk att degraderas då andrahandsfavoriten till SM-guldet, HV71, åkte ut. Spelbolagen verkar inte tro på något liknande mirakel och nedflyttningsstriden ser på förhand ut att stå mellan nykomlingen Timrå och småländska Oskarshamn.

Håll koll på hur oddsen för långtidsspel förändras och utvecklar sig under säsongen med hjälp av vår oddsjämförelse för ishockey.

Inför SHL 2021/2022

Inför fjolårssäsongen var det Luleå som stod som förhandsfavoriter till SM-guldet men det blev tillslut Växjö, som med en stark defensiv och pricksäkra värvningar under säsongen, som till slut stod som guldmedaljörer.

Under den gångna säsongen tyckte jag att spelbolagen satte alldeles för höga odds på att spelskickliga och offensiva försvarsspelare skulle hamna i poängprotokollet, vilket utnyttjades vid en rad tillfällen. Det ska bli intressant att se om samma tillfällen ges under den kommande säsongen.

Några sådana godbitar från förra säsongen:

Ett profilstarkt SHL 2021/2022

Den kommande säsongen ser sannerligen intressant ut. Det finns fog att påstå att SHL är profilstarkare än på länge. Färjestads satsning innehar bara den ett flertal profilvärvningar där givetvis poängligavinnaren från säsongen 19/20, Marcus "Lilliz" Nilsson är ett av de största affischnamnen i truppen.

Värvningarna av allra tyngsta klass hittas dock utanför Värmland. Carl Söderberg vänder hem till Sverige och Malmö efter nästan 600 matcher i NHL. Tillbaka i svensk ishockeys finrum, som senast han var här hette Elitserien. Då svarade Söderberg för 132 poäng på 189 matcher för Malmö och för Linköping.

Även Marcus Sörensen vänder hem till Sverige efter fem år i San José Sharks. Djurgården är klubbadressen för den snabbskrinnande forwarden som utlånad till Vita Hästen i fjol svarade för 24 poäng på 14 matcher och var ett stort affischnamn i Hockeyallsvenskan. Hög SHL-nivå besitter han garanterat och är en av favoriterna till att vinna poängligan.

Linus Omark är störst favorit till att vinna den ovan nämnda poängligan. Den 34-årige forwarden är tillbaka i svensk ishockey och hos Luleå efter sju år i KHL och i den schweiziska ligan. En stor mängd poäng och spektakulära nummer har det bjudits på genom åren, och jag tror fansen uppe i Norrbotten förväntar sig detsamma nu när deras absoluta drömvärvning är i hamn.

Vinnare av poängligan två gånger har Ryan Lasch blivit, och efter en halv säsong hos finska Pelicans och en halv säsong hos schweiziska Zürich är den 34-årige amerikanen tillbaka hos Frölunda där han vunnit två SM-guld, samt blivit SHL:s poängligavinnare två gånger om och vinnare av CHL:s poängliga tre gånger. Här finns det passningsskicklighet så det räcker och blir över, och göteborgarnas powerplay kommer med stor sannolikhet vara av sylvass karaktär.

Tunga värvningar in från flera av lagen samtidigt som några andra lag haft en tristare Silly Season med tunga tapp som är svårersätterliga.

Med avstamp i hur lagen ser ut på pappret, levererade i fjol och på försäsongen ska jag försöka bena ut hur jag tror att SHL-tabellen ser ut efter att de femtiotvå grundseriematcherna spelats.

Topp 6

Frölunda

Efter en misslyckad fjolårssäsong med uttåg så tidigt som i kvartsfinal tar Roger Rönnberg och hans Frölunda nya tag och har rustat på ett sätt som i alla fall tilltalar mig.

Det är målvaktssidan som jag möjligtvis ger ett litet frågetecken inför säsongen, då de övriga topplagen på pappret formerar en starkare burväktarduo.

Man har förstärkt backbesättningen med den nyblivne SM-guldmedaljören Christian Folin som värvades av Växjö mitt under säsongen i fjol och var en general i det försvar som var seriens bästa.

Det är på forwardsidan det hänt mest. Som ovan nämnt är den tvåfaldige poängligavinnaren Ryan Lasch tillbaka i svensk ishockey och hos Frölunda, och till råga på det har man värvat den tjeckiske poängsprutan Michael Spacek från det tjeckiska mästarlaget Trinec samt Jacob Nilsson som hade en tuff säsong hos Färjestad i fjol men som har kapacitet i sig som man från Frölundahåll hoppas ska visa sig den kommande säsongen.

Tycker sammanfattningsvis att Frölunda ser klart intressantare ut i år jämfört med fjolåret. Mycket med tanke på starka nyförvärv, i synnerhet på forwardsidan, men också med tanke på att talangfulla och unga spelare som Mattias Norlinder, Filip Johansson och Elmer Söderblom nu är ett år äldre, mognare och bättre. Roger Rönnberg har skördat framgångar både i SHL och CHL med detta Frölunda tidigare och är en trygg pjäs i båset.

Spelvärde i att Frölunda tar SM-guld.

Luleå

Seriens nordligaste lag hör hemma i Coop Norrbotten Arena och det är Luleå som är laget jag talar om och som med stor sannolikhet kommer vara med där uppe och slåss om guldmedaljerna.

Luleå vann grundserien i överlägsen stil säsongen 2019/2020 innan slutspelet ställdes in på grund av pandemin. Man lyckades inte nå samma nivå i fjol, då man slutade femma i grundserien och blev utslagna i kvartsfinal av sin norrländska antagonist Skellefteå.

Nils Lundkvist har åkt över Atlanten till New York för att representera NY Rangers organisation. I och med det är det fjolårets trea i den interna poängligan man tappar. Men jag tycker att man ersatt honom på ett fullgott sätt och förstärkt laget inför vad som komma skall. Detsamma gäller Linus Klasen som av familjeskäl behövde bryta kontraktet och flytta tillbaka till Schweiz.

Linus Omark är givetvis det nyförvärv av störst dignitet, då han levererat en stor mängd poäng på europeisk toppnivå i Jokerit, Salavat Ufa samt i Servette. Favorit till att bli hela seriens poängkung och med den historiken och kvalitén som finns i 34-åringen är det ingen omöjlighet att så blir fallet.

Utöver Omark har man kryddat forwardsidan med spelare som Brendan Shinnimin vilket kändes och fortsatt känns lite märkligt efter "bråket" med Luleås fans för ett par år sedan när Shinnimin spelade i Växjö. Joonas Rask och Vilmos Gallo är två slitvargar som värvats från Örebro respektive finska KooKoo. På forwardsidan har man även värvat Konstantin Komarek, Linus Fröberg och Pontus Andreasson.

I backbesättningen har man ersatt Nils Lundkvist med finske Julius Honka som närmast kommer från spel i Dallas organisation. Trots att han bara är 25 år ung har han över 200 AHL- och 87 NHL-matcher i bagaget. Utöver värvningen av Honka har backbesättningen förstärkts med Jonathan Andersson och Kim Johansson från Örebro respektive Vita Hästen.

Summa summarum har Luleå ett starkt lag på samtliga positioner och ser på pappret starkare ut än vad man gjorde i fjol. Thomas "Bulan" Berglund som fortsatt coachar laget - det lag som är på jakt efter sitt första SM-guld sedan 1996. Är det i år det händer?

Växjö

De regerande mästarna från Småland är på förhand ett topptippat lag och ser ut att återigen vara ett lag som slåss om pokalen.

Sam Hallams manskap vari fjol otroligt starka i defensiven och var det lag som släppte in minst mål i grundserien. Inför i år har man tappat både sina första- och andramålvakt från fjolåret då Viktor Fasth lagt plock och stöt på hyllan och då Erik Källgren nu hittas i Torontos organisation. Då lyfte sportchef Henrik Evertsson luren och ringde till den finska huvudstaden Helsingfors där den lettiska burväktaren Janis Kalnins hört hemma de tre senaste säsongerna då han representerat Jokerit i KHL. Som back-up till den lettländaren har man Adam Åhman som närmast kommer från Tingsryd.

Det mest kännbara tappet från fjolårssäsongen är att Emil Pettersson, som vann den interna poängligan och slutade fyra i SHL:s poängliga, lämnat för Spartak Moskva i KHL.

Man har föryngrat truppen inför i år med en handfull yngre namn från Hockeyallsvenskan och från SHL. En sån som Olle Lycksell, som närmast kommer från spel i Färjestad och har visat framfötterna i de fyra CHL-matcher som laget spelat där han svarat för fem poäng på fyra matcher i en kedja tillsammans med Glenn Gustafsson som är ny från Örebro, och Pontus Holmberg som i fjol gjorde stor succé och blev slutspelets MVP.

En mer meriterad spelare har man hittat i schweiziska Ambri-Piotta där man hämtat Julius Nättinen. 17 baljor på 32 matcher för det bottenförankrade Ambri och säsongen innan dess 33 mål på 54 matcher för finska JYP. Här finns det i mina ögon skyttekungs-potential, och har under CHL matchats tillsammans med Richard Gynge och Robert Rosén.

Ett spännande långtidsspel är att Julius Nättinen vinner skytteligan till 33 gånger pengarna.

Färjestad

Drygt tio år sedan har gått sedan Färjestad kunde titulera sig som svenska mästare år 2011. Nu har man lagt in en tung växel och plockat in en handfull hemvändare som hållit hus i NHL, KHL och den schweiziska ligan.

Poängligavinnaren från säsongen 19/20, Marcus "Lilliz" Nilsson är ett av de största affischnamnen i truppen och utöver honom har spelare som Linus Johansson, Jacob de la Rose, Joakim Nygård, Mikael Wikstrand och Mattias Göransson kritat på för karlstadsklubben. Vi ska också komma ihåg att kvar i truppen från i fjol finns spelare som Daniel Viksten, som vann SHL:s skytteliga, Michael Lindqvist, Gustav Rydahl och Victor Ejdsell.

Det är ett framtungt Färjestad som rattas av Johan Pennerborn, som hittills inte skördat några framgångar med sitt Färjestad. Nu är smörgåsbordet dukat för "Pennan" men jag tycker att laget möjligen blivit alltför upphaussade och den målvaktssida man besitter i dagsläget med Haukeland/Eliasson är inte av dignitet att bära en klubb till SM-guld. I topp 6 kommer man nog hamna, men jag är tveksam till om det kan bära hela vägen till guld.

Örebro

Tar man bilen från Karlstad och åker E18 tio mil österut hamnar man i Örebro som i fjol gjorde en stark säsong där man slutade just sexa i grundserien och störde Växjö rejält i semifinalserien. Succén i fjol ledde till att båda de assisterande tränarna, Jörgen Jönsson och Christer Olsson, belönades med tränarjobb i den schweiziska ligan. Istället har man rekryterat Stefan Klockare från Skellefteå och Stefan Nyman från HV71 som ska assistera huvudtränare Niklas Eriksson.

Tema Finland som gäller för Örebro den kommande säsongen då man har hela sju finländare i truppen. Fyra stycken av dessa är nya i laget inför säsongen: Jani Lajunen, Juuso Puustinen, Joel Mustonen och Miikka Salomäki är både forwards och finska. Puustinen, som närmast kommer från tre säsonger i KHL där han representerat Niznekamsk och Sibir Novosibirsk, har förväntningar att bli en viktig pelare i målproduktionen då han svarat för 20, 19 och 18 mål i Europas bästa liga de tre säsongerna han hållit hus där.

I övrigt har man fått behålla stora och viktiga delar av stommen från i fjol där spelare som Nick Ebert, Kristian Näkyvä, Rodrigo Abols och Robin Kovacs samt en vass målvaktssida med Jhonas Enroth och Jonas Arntzen.

Ett stabilt övre-halvan-lag skulle jag påstå, men är tveksam till om man har både bredd och spets för att kunna utmana de riktigt stora och ovan nämnda giganterna.

Leksand

Fjolårets överraskning och succélag skulle man nog nästan kunna säga om Leksand som slutade trea i SHL:s grundserie innan man slogs ut redan i kvartsfinal mot Örebro. Den slovakiska duon med Marek Hrivik och Peter Cehlarik bildade en dödlig trio i offensiven tillsammans med amerikanen Carter Camper. De två förstnämnda har lämnat för spel i KHL medan amerikanen är kvar och ser ut att ackompanjeras med andra offensivt skickliga spelare.

Laget har breddat sin offensiv jämfört med i fjol då de två slovakiska spetsspelarna ersatts med Mikael Ruohomaa från Sibir Novosibirsk, Justin Kloos från Torpedo Novgorod och Max Veronneau från Oskarshamn. Vi vet från i våras att Max Veronneau håller hög SHL-standard då han i ett bottenförankrat Oskarshamn svarade för 18 poäng på 25 matcher. Borta i Ryssland har Mikael Ruohomaa fina säsonger bakom sig med stor poängproduktion tre säsonger i följd och har redan visat framfötterna i CHL där han svarat för sex poäng på fyra matcher.

I min bok besitter Leksand en offensiv som är så pass vass att man ska kunna vara det lag som gör flest mål av samtliga lag i serien under grundseriens femtiotvå matcher. Offensiven är vass både på pappret och man har sett starka ut i offensiven under de fyra CHL-matcherna som spelats under slutet av augusti och början av september.

Jag har tagit flera långtidsspel som är baserade på att Leksand ska leverera i offensiven.

Plats 7-10

Malmö

Fjolårets nia, Malmö Redhawks, har inför i år rustat truppen ganska så rejält med nio nyförvärv där det finns en handfull namn som sticker ut.

Såklart sticker Carl Söderberg med sina 597 matcher ut, men utöver honom har spelare som Joakim Ryan och Carl-Johan Lerby rekryterats från sina NHL-organisationer. Utöver dessa tre har man värvat bland annat Marcus Sylvegård som är nybliven SM-guldmedaljör med Växjö och nu är tillbaka hos brorsan och pappa i Malmö och har varit en positiv injektion på försäsongen.

Lagets förstamålvakt Oscar Alsenfelt, som möjligtvis är hela seriens bästa målvakt, är skadad i inledningen av säsongen. Istället kommer det vara Hockeyallsvenskans bästa målvakt i fjol, Daniel Marmenlind som kommer vakta kassen i inledningen av säsongen. Marmenlind har varit magisk på försäsongen för Redhawks och Malmös målvaktsduo med Alsenfelt/Marmenlind är av yppersta klass.

Jag skulle vilja påstå att Malmö inför i år ser klart starkare ut än i fjol med starka namn på målvakts-, back- och forwardsidan. Att man kan nå bättre än till ett uttåg i play-in, som i fjol, tycker jag är troligt.

Djurgården

Huvudstadens enda lag slutade i fjol på tiondeplats och blev utslagna i åttondelsfinal av Frölunda. Dick Axelsson, som varit en av svensk ishockeys största profiler, har lagt skridskorna på hyllan och istället börjat som krönikör på Sportbladet.

Inför den stundande säsongen har Djurgården gjort förändringar på tränarbänken då Robert Ohlsson lämnat för Skellefteå, Jörgen Bemström för Södertälje och Mikael Håkansson för Schweiz. Istället är det 69-årige amerikanen Barry Smith som ska leda laget. Smith har på meritlistan fem Stanley Cup som assisterande tränare för Pittsburgh Penguins respektive Detroit Red Wings. Han kommer i Djurgårdens bås assisteras av Mikael Aaro och Nichlas Falk som kommer från Skellefteås J20-lag respektve Södertälje.

På spelarfronten är det flera intressanta spelare som kontrakterats. Marcus Sörensen är en av de största profilvärvingarna inför säsongen då han vänder hem till Stockholm och Djurgården efter fem år hos San José i NHL. Tidigare i somras skrev även Linus Videll på för laget efter hela nio år i KHL. Den nu 36-årige forwarden förväntas tillsammans med Sörensen vara lagets bärande spelare i offensiv riktning.

Med amerikanskt i båset har det även blivit nordamerikanska influenser då man värvat forwarden Paul Carey med över 400 matcher i AHL och nästan 300 poäng samt 100 matcher i NHL för Rangers, Ottawa, Colorado, Washington och Boston. Carey har dessutom varit kapten hos Providence Bruins. Utöver Carey är även forwarden Matt Lorito, som gjort över 200 poäng på drygt 300 AHL-matcher, kontrakterad av sportchefen Joakim Eriksson. Lorito har på meritlistan två NHL-matcher och en poäng för Detroit Red Wings säsongen 16/17.

Kvar i laget finns från i fjol också Rhett Rakshani och Marc-André Gragnani som var framträdande i offensiven. Gragnani ansluter dock, på grund av skattetekniska skäl, inte förrän om en månad.

Tycker Djurgården ser bra ut både på papper och på is och att man tar steg gentemot fjolårets säsong är jag tämligen övertygad om.

Skellefteå

Sju finaler varav två guld kan Skellefteå AIK stoltsera med när 2010-talet summeras. Efter dubbla guld säsongerna 2012/2013 och 2013/2014 har det blivit tre finalförluster och i fjol blev det uttåg i semifinalserien mot Rögle där laget från Ängelholm blev alltför tunga.

Inför i år är det nytt på tränarbänken där Andreas Falks assisterande tränare från i fjol, Stefan Hedlund och Stefan Klockare, lämnat för Rapperswil respektive Örebro. Istället är det tidigare Djurgårdstränaren Robert Ohlsson som får huvudansvaret och från Frölundas J20-lag hämtas Pierre Johnsson för att komplettera tränarbänken.

På spelarfronten har det skett en hel del förändringar då man bland forwards tappat interna skytteligavinnaren Jesper Frödén till Boston, interna poängligavinnaren Jonatan Berggren till Detroit, femman i interna poängligan Andreas Wingerli till Colorado och fjolårets stora nyförvärv under säsong, Pär Lindholm, som efter en kort sejour nu ger sig ut på nya äventyr och denna gången i KHL och Ak Bars Kazan.

De tunga tappen på forwardsidan har ersatts av den tyska duon med Stefan Loibl, senast i Adler Mannheim, och Tom Kühnackl, senast i New York Islanders, som är tilltänkta att tillföra spets hos Skellefteå. Utöver dessa två tyskar ska det bli intressant att se vad kanadensiske Adam Mascherin kan uträtta i SHL, då han kommer från en poängmässigt stark säsong i AHL där han för Texas noterades för 34 poäng på 37 matcher. Mascherin har visat offensiv uppsida i de fyra inledande CHL-matcherna där han svarat för sju poäng på fyra matcher.

Nya namn i offensiven är kanske vad som krävs för västerbottningarna när det senaste decenniets poängspruta, Joakim Lindström, börjar bli till åren och kanske inte upprätthåller samma kvalité som han gjorde för en handfull år sedan. 21-årige Linus Karlsson, som i fjol gjorde en riktigt stark säsong i det BIK som slutade två i Hockeyallsvenskans grundserie, har värvats in. Karlsson noterades i fjol för 51 poäng på 51 matcher och i slutspelet, där BIK åkte ut i semifinal, 15 poäng på 11 matcher. Från Hockeyallsvenskan hämtas även försvarsspelarna Filip Roos och Michael Kapla, och från finska Jokerit har man värvat Jonathan Pudas, som är tillbaka i Skellefteå efter en säsong i KHL och den värvningen får nog betraktas som en femstjärnig sådan.

Skellefteå är ett svårplacerat lag. Flera tunga tapp på forwardsidan som man ersatt och det är som alltid svårt att sia om i vilken utsträckning de nya spelarna kan ersätta de som lämnat. Med tanke på konkurrensen i serien tror jag inte Skellefteå kan nå övre halvan.

Rögle

Fjolårets silvermedaljörer Rögle är återigen topptippade av spelbolagen trots att man efter fjolårets succésäsong tappat flera tongivande spelare.

Skåningarna har inför i år tappat viktiga spelare från fjolårets fina säsong, där de tyngsta tappen på backsidan får anses vara Moritz Seider, vars låneavtal löpt ut, och Eric Gelinas. För schweiziska Zug har dessutom den skickliga tvåvägsbacken Niklas Hansson lämnat. Bland forwards har både Daniel Zaar och Simon Ryfors gett sig av till KHL respektive NHL. Med Zaar, Ryfors och Gelinas ut är det ettan, tvåan och trean i den interna poängligan från i fjol som lämnat.

Ersättarna till de förlorade spelarna i offensiven har man fångat in i SHL, Europa och i Hockeyallsvenskan med Tyler Kelleher och Robet Lantosi in från Oskarshamn respektive AHL-laget Providence Bruins samt Ludvig Larsson och Oskar Stål Lyrenäs från Mora. I backbesättningen har man försökt ersätta Seider, Gelinas och Hansson med finske Tony Sund och amerikanen Ryan McKiernan som hämtas in från Davos respektive Eisbären Berlin.

Rögle har tappat tunga pjäser från fjolårets fina säsong. Man har ersatt dessa med ett par intressanta namn men också oprövade sådana so Flera oprövade spelare som måste leverera på sin absoluta toppnivå för att Rögle ska kunna skörda samma framgångar som i fjol.

Jag tycker det finns spelvärde i att Rögle missar kvartsfinal.

Plats 11 och 12

Linköping

I Östergötland hör Linköpings Hockey Club hemma och försöker inför i år ta nya tag efter ett kaosartat fjolår med målvaktskris och sparkade tränare.

Jonas "Monstret" Gustavsson lade plocken på hyllan strax innan säsongsstart i fjol och försatte Linköping i en svår sits där man tvingades till att sätta den tilltänkte andrekepsen Niklas Lundström fick ta förstaspaden. Man värvade sedan under vintern Jussi Rynnäs, men den finske burväktaren höll inte alls den eftersträvansvärda nivån han heller.

Inför i år ska det bli fason på målvaktsposten då man plockat in Marcus Högberg från Ottawa Senators. Högberg stod 14 NHL-matcher så sent som i fjol och på de nästan hundra matcher han spelat i den svenska högstaligan har han över 92 i räddningsprocent. Högberg har i min bok potential till att vara seriens bästa målvakt.

Fason ska det förhoppningvis för "Clubens" skull också bli på tränarbänken där Klas Östman är tillbaka och kommer från två säsonger som assisterande tränare i schweiziska storlaget Zug som vann guld så sent som i våras. Innan den tvååriga sejouren i Schweiz tog fart var Östman assisterande tränare i just LHC i fyra år och innan dess i Frölunda som assisterade. Bredvid sig i båset har han före detta Leksands- och Färjestadstränaren Gereon Dahlgren och den forne NHL-backen Niclas Hävelid som varit juniortränare i Linköping och på förbundet, och som flyttades upp till a-lagets bås när en tränarrockad gjordes under vintern.

Klas Östman har från Schweiz kunnat plocka med sig både Brian Gibbons från Lausanne och Ben Maxwell från Langnau Tigers. Gibbons, som har över 200 NHL-matcher på meritlistan, svarade för fina 33 poäng på 46 matcher i fjol hos Lausanne och Maxwell har på två säsonger hos bottenlaget Langnau svarat för 60 poäng på 98 matcher och gjorde innan dess över hundra poäng på drygt 200 KHL-matcher för Spartak Moskva, Yugra och Sochi.

Utöver dessa nordamerikanska spetsspelarna har Linköping även stärkt upp backbesättningen för att ge skydd åt Högberg. Jesper Pettersson och Eddie Larsson är tillbaka hos LHC efter sejourer i Djurgården respektive Luleå och utöver de två har General Manager Niklas "Pajen" Persson rekryterat Linus Cronholm från Malmö och Craig Schira från tyska Adler Mannheim.

Nyckeln för östgötarna är, som alltid i princip, att lagets stora stjärna Broc Little håller sig skadefri. Spelar han en hel säsong på sin högstanivå är amerikanen en potentiell poängligavinnare.

Timrå

Timrå är tillbaka i svensk ishockeys finrum efter två säsonger i Hockeyallsvenskan.

När man tar steget upp i SHL värvas det nästan alltid ett antal spelare för att det nyligen uppflyttade laget ska ha chans att hålla sig kvar och stadga sig i serien. Detsamma gäller Timrå inför den kommande säsongen då de värvat elva nya spelare. På målvaktssidan har man stärkt upp med finske Sami Rajaniemi som man plockat in från finska Jukurit och slåss med Jacob Johansson om förstaspaden.

I backbesättningen har det skett flera intressanta förändringar. Dels har en av Hockeyallsvenskans bästa backar i fjol, Marcus Hardegård, lämnat för Örebro. Men Kent "Nubben" har varit aktiv och från SHL-konkurrenterna Oskarshamn och Rögle norpat åt sig Nolan Zajac och Joey LaLeggia som båda två har sina styrkor i offensiven. För att balansera och stärka upp defensiven är det Didrik Strömberg, Oliver Bohm och Tim Erixon man rekryterat och samtliga besitter både SHL-klass och rutin. Den sistnämnde nybliven SM-guldmedaljör med Växjö Lakers.

Jonathan Dahlén, som varit Timrås och Hockeyallsvenskans bästa spelare de senaste två åren, blev överkallad till NHL av San José Sharks som äger forwardens rättigheter. Tungt tapp givetvis för Timrå som sneglat ut i Europa för att hitta ersättare och potentiella poängmakare. "Nubben" fastnade för Spartak Moskvas Robin Hanzl som svarat för 114 poäng på 217 KHL-matcher för just Spartak och Neftekhimik. Hanzl har under försäsongen matchats tillsammans med ett annat nyförvärv: Ty Rattie, som närmast kommer från spel i finska Ässät där han svarade för 16 poäng på 28 matcher i fjol och som i bagaget har 30 poäng på 98 matcher i NHL och 34 poäng på 52 matcher i KHL.

Jag tror att Timrå kan hävda sig bra i SHL. Starka och meriterade nyförvärv och med tanke på att man har kvar stommen, med spelare som Jens Lööke, Albin Lundin och Viktor Lodin, från den trupp som i fjol manglade allt motstånd i Hockeyallsvenskan.

Nedflyttningsstriden

Brynäs

Efter fjolårets kaosartade säsong i botten av tabellen och med det ena trubblet efter det andra laddar Brynäs om för en ny säsong i svensk ishockeys finrum efter att ha besegrat HV71 i det negativa kvalspelet.

Inför i år har man nytt på tränarbänken i form av att Mikko Manner tagit över som huvudtränare där han ska assisteras av Mikael Holmqvist och Ari-Pekka Pajuluoma.

På spelarfronten är det sju nya spelare in där det främsta nyförvärvet i min bok är Chay Genoway som i mina ögon är en kanonback. Den kanadensiska OS-backen har ett förflutet i Frölunda och massvis med KHL-rutin. Dessutom en av favoriterna till att vinna backarnas poängliga.

På forwardssidan är de främsta förändringarna att Jaedon Descheneau, som vann den interna poängligan i fjol, lämnat för Malmö samt att Shane Harper, som kom in under säsongen för att rädda kontraktet, inte är kvar i varken Brynäs eller i SHL. Istället har man värvat den danska forwarden Nick Olesen som har två poängstarka säsonger bakom sig hos Södertälje i Hockeyallsvenskan. Olesen var utlånad till Oskarshamn fyra matcher i fjol och svarade då för tre mål och en assist.

Nytt även mellan stolparna då Samuel Ersson lämnat för Philadelphia Flyers organisation. Istället blir det finsk puckstoppare i form av Vehli Vehviläinen som värvats från Torontos organisation. Den finske burväktaren kan stoltsera med fina siffror i den finska ligan där han stått över 100 matcher för JYP och Kärpät.

Jag tycker detta Brynäs ser tunt ut. Bakom Anton Rödin och Greg Scott i offensiven tycker jag att det inte är något som bör skrämma de övriga SHL-lagen i alltför stor utsträckning. Man har förvisso spelare som Linus Ölund, Emil Molin och nu Nick Olesen men det är spelare som blixtrar till med ojämna mellanrum och inget man kan hålla i handen en hel säsong. Med skadebenägenheten som finns hos både Anton Rödin och Greg Scott så finns det minst sagt tveksamheter när man lägger Brynäs offensiv under luppen.

Precis som för Linköping med Broc Little gäller detsamma för Brynäs med Anton Rödin och Greg Scott – viktigt att de håller sig skadefria för att det ska se någorlunda ljust ut.

Spelvärde i att Brynäs hamnar bakom Linköping och Leksand i grundserien.

Oskarshamn

Från Småland kommer det lag som slutade sist för två år sedan men möjligtvis räddades av att säsongen ställdes in på grund av pandemin. I fjol slutade IK Oskarshamn på elfteplats efter att ha inlett säsongen starkt med ett ursinnigt starkt powerplay.

Man värvade ett stort antal spelare under säsongen i syfte att rädda kontraktet och det har inför säsongen varit stor spelaromsättning hos smålänningarna då tjugo spelare lämnat laget och tretton nya spelare värvats in.

Nolan Zajac, Tyler Kelleher, Max Veronneau, Rickard Palmberg och Lance Bouma är i min bok tunga tapp med tanke på deras betydelse under våren då Oskarshamn spelade för att undvika negativt kvalspel vilket man också lyckades undkomma.

Den kommande säsongen kommer man i offensiv riktning förlita sig på bröderna Tomas och Hynek Zohorna som tillsammans har över 400 matcher och 200 poäng i KHL. Man hoppas även att Patrik Karlkvist, kan ta steget från att vara bra hockeyallsvensk spelare till att tillföra något i SHL. Nyförvärvet från MODO misslyckades fatalt i den finska högstaligan hos Vaasan Sport i fjol där det endast blev åtta matcher och noll poäng innan han vände tillbaka till MODO.

Jag tycker att detta Oskarshamn ser svagt ut. Trots att man värvat Robin Norell och David Quenneville tycker jag att Oskarshamn besitter seriens klart svagaste backbesättning.

Att det blir kamp i botten för Oskarshamn är jag tämligen övertygad om.

Hur slutar då SHL 2021/2022?

Här är alltså mitt förhandstips!

  1. Frölunda
  2. Luleå
  3. Växjö
  4. Färjestad
  5. Örebro
  6. Leksand
  7. Malmö
  8. Djurgården
  9. Skellefteå
  10. Rögle
  11. Linköping
  12. Timrå
  13. Brynäs
  14. Oskarshamn
  • SM-Guld: Frölunda HC
  • Degraderas: IK Oskarshamn

Bästa långtidsspelen på SHL inför säsongen 2021/2022

  • SM-guld: Frölunda @ 8.50
  • Rögle att missa kvartsfinal @ 7.15
  • Leksand flest gjorda mål @ 18.00
  • Leksand att komma före Brynäs @ 1.60
  • Backarnas poängliga: Matt Caito @ 15.00
  • Poängligavinnare: Mikael Ruohomaa @ 18.00





Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.