Speltips: Fjolårets giganter gör upp direkt!

Generic ice hockey #1

Förra säsongens etta och tvåa från grundserien drabbar samman direkt i seriepremiären då fjolårets överlägsna grundseriesegrare Luleå tar emot tvåan Färjestad.

Här hittar du alla odds för SHL!

Luleå HF-Färjestads BK, 19/9, 18:00.

Luleå sköljde över allt och alla i fjol och vann grundserien med hela fjorton poängs marginal ned till tvåan Färjestad. Det är två lag som fortsatt förväntas vara i det absoluta toppskiktet, Luleå med sin defensiv som främsta framgångsfaktor och Färjestad med offensiven som sin främsta.

Luleå HF

Vann grundserien storstilat i fjol med stor marginal och det var framförallt via en oerhört solid defensiv man lyckades ställa av de andra lagen. Man släppte in dryga tjugo mål färre än det lag som släppte in näst minst, Skellefteå.

Till den här säsongen har man tappat sin stjärnmålvakt Joel Lassinantti till KHL och klubben Sochi. Ett tungt tapp för Luleå, då Lassinantti i fjol var den målvakt i serien med näst bäst räddningsprocent, bakom Skellefteås Gustaf Lindvall och var den målvakt av samtliga som släppte in minst antal mål per match.

Istället förlitar man sig nu på fjolårets andramålvakt David Rautio som i fjol fick stå sjutton matcher för seriesegraren. Utöver Rautio har man Jesper Wallstedt som fyller 18 om en månad, och tanken är säkerligen att så småningom slussa in Wallstedt som förstemålvakt, då Rautio är 35 år fyllda. Det är i alla fall inte samma dignitet på målvaktssidan som tidigare hos Luleå.

Men man har fortsatt en riktigt bra backuppsättning, som man har förstärkt inför säsongen med att värva Victor Berglund från MODO och Eddie Larsson från Linköping, och samtidigt tappat Jesper Sellgren till Frölunda och Joonas Jalvanti till finska Pelicans.

Det ska sägas att det var inte endast defensiven man lutade sig tillbaka på och som gjorde att man sprang ifrån övriga lag i serien, utan man besatt och besitter ännu en stark offensiv som i fjol var det lag som gjorde tredje flest mål av samtliga lag, där Färjestad gjorde flest och HV71 näst flest. På forwardsidan är det inga stora förändringar, då de som lämnat efter säsongens slut är Emil Larsson som lämnat för Örebro och Konstantin Komarek lämnat för KHL och Dinamo Riga. I övrigt är det samma forwardsuppsättning som i fjol - förutom det tunga nyförvärvet i form av Linus Klasen som är tillbaka i Norrbotten efter sex säsonger i schweiziska Lugano. Dessutom inleder offensivt skicklige Filip Hållander säsongen i Luleå utlånad från Toronto Maple Leafs.

På försäsongen har Luleå hunnit med fyra träningsmatcher med följande resultat:

  • Förlust 4-2 vs MODO
  • Vinst 4-0 vs Skellefteå
  • Vinst 4-2 vs Björklöven
  • Vinst 4-3 vs Skellefteå efter övertid

Färjestads BK

Fjolårstvåan Färjestad har genomgått större förändringar gällande truppen under off season jämfört med lördagens motståndare.

Till att börja med har man inte längre kvar Markus Svensson på målvaktssidan, och ersätt honom med norske Henrik Haukeland som tidigare spelat i bland annat Timrå och Leksand men som tillbringat de senaste säsongerna i den finska högstaligan. Det ska dock sägas att Arvid Holm var den målvakt som i fjol stod klart mest med sina drygt trettio framträdanden för karlstadklubben. Holm belönades dessutom med ett kontrakt hos Winnipeg Jets efter sin fina fjolårssäsong.

På backsidan har man tappat Lucas Ekeståhl Jonsson till Rögle och Johan Ivarsson till TPS, men samtidigt värvat in Adam Ginning från Linköping och framförallt Jesse Virtanen från ryska Kazan som tidigare gjort två framgångsrika säsonger hos Färjestad där han var SHL:s poängstarkaste back säsongen 18/19 och på fjärdeplats i den totala poängligan. En nyckelvärvning av Färjestad när man tappat ett par viktiga spelare från i fjol på forwardsidan.

Ja för det är framåt som Färjestad genomgått störst förändringar. Tappat fjolårets poängkung för hela serien, Marcus Nilsson till Sochi, precis som nyttige lagkaptenen Linus Johansson. Även Jesper Olofsson har lämnat klubben för spel på andra sidan atlanten.

Nyförvärven på forwardsidan är intressanta, med Jacob Nilsson som ansluter efter två säsonger spenderade i Chicago Blackhawks organisation, och som var en nyckelspelare hos Mora i både Hockeyallsvenskan och i SHL. Utöver Nilsson har man stärkt upp med de yngre spelarna Olle Lycksell och Jacob Peterson från Linköping respektive Frölunda. Dessutom inleder Joakim Nygård säsongen hos Färjestad utlånad från Edmonton Oilers, där han spenderade fjolårssäsongen.

Det var truppförändringarna, och så här har Färjestad presterat under sina sju försäsongsmatcher:

  • Vinst 3-1 vs Västerås
  • Vinst 3-2 vs Leksand
  • Förlust 5-3 vs Frölunda
  • Förlust 3-2 vs Örebro efter övertid
  • Vinst 4-0 vs Mora
  • Vinst 5-3 vs AIK
  • Förlust 5-3 vs AIK

Här hittar du de bästa bonusarna innan du spelar!

Slutsats och speltips

Kontinuitet i truppen har varit Luleås signum de senaste säsongerna, och med tanke på de få förändringarna man gjort i truppen inför i år så kommer man vara fortsatt starka och säkerligen vara laget att slå i vinter. Det stora frågetecknet på målvaktssidan, då man tappat seriens bästa och ersättarna är en bit från den nivån. Firma Rautio/Wallstedt kan mycket väl motbevisa mig, men det är garanterat inte helt lätt att över spaden från Joel Lassinantti efter de framgångsrika säsongerna han haft i klubben.

Färjestad har haft större förändringar i truppen på samtliga positioner, men ska återigen kunna vara med att utmana. Hos Färjestad har det främst varit offensiven som varit framgångsfaktorn, och man har tre säsonger i rad varit det lag i SHL som gjort flest mål under grundserien - vilket man mycket väl kan bli igen med tanke på den offensiva kraft man har i laget trots att man tappat poängkungen Marcus Nilsson.

Ser vi till lagens försäsongsmatcher är det som väntat målgladare hos Färjestad, där det allt som oftast är öppna spjäll från start. Kan vi vänta oss det även på lördag? Luleå har inte direkt genomgått några målsnåla tillställningar och möter nu dessutom en klart starkare offensiv än man gjort på försäsongen.

Att Färjestad ska kunna såra Luleå både en och två gånger ser jag som högst troligt - och att vi ska få en defensiv och tillknäppt premiärmatch har jag svårt att se framför mig. Till denna match tar jag två spel:

Över 5.0 Mål till oddset 1.98

och

Färjestad Över 2.0 Mål till oddset 1.74 Insatsen tillbaka vid exakt två gjorda mål (ordinarie tid)

Båda hos Unibet






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.