Speltips: TPS - FC Honka - Får FC Honka igång sitt offensiva spel?

Får FC Honka igång sitt offensiva spel?

Fredagens bloggspel KuPS att vinna till oddset 2.15 fick rättas med en grön bock efter att man säkrade avancemanget från gruppspelet av årets finska cup genom att ta en 1-0 vinst hemma mot SJK. Fredagen blev en helt trevlig dag som slutade på lite över +10 units när maxspelet KPV -1 EH också hittade hem tack vare att man vann med hela 6-0 borta mot SJK Akatemia.

Lördagen bjuder på lite mera matcher från Finland när det spelas matcher i finska cupens gruppsele för Veikkausliiga & Ykkönen lagen samt den första kvartsfinalen i Kakkosen Cup och även en kvartsfinal i Damernas finska cup. Kommer i denna blogg att ta fokus på den första matchen som spelas under lördagen och förflyttar mig därför till Åbo.

TPS

Serienykomlingen TPS spelar under lördagen sin fjärde gruppspelsmatch i årets upplaga av finska cupen. Såhär långt har man samlat ihop 4 poäng efter 1 vinst, 1 oavgjord och 1 förlust samt har målskillnaden 2-4. För tillfället ligger man på en fjärde plats i gruppen, 2 poäng före HIFK som har en match mera spelad och 3 poäng före IFK Mariehamn som under lördagen kommer att möta HJK på bortaplan.

TPS inledde sitt cupäventyr med att åka på en 3-0 förlust borta mot HJK. Den matchen lämnade inte så värst många glädjeämnen för laget som också drogs med en del skador på sina nyckelspelare. I den andra matchen åkte man över till Åland och fick med sig ett 1-1 resultat mot IFK Mairehamn. Förra veckans fredag var det sedan dags för säsongens första vinst när man vann med 1-0 hemma mot HIFK efter att Joakim Latonen gjort matchens enda mål i den 4:e minuten. Man får också tacka målvakten Jere Koponen för vinsten eftersom han räddade en straff i den 75:e minuten.

Nu under veckan gjorde TPS klart med en ny anfallare när nyligen 18 år fyllda norrmannen Kabamba Tumba Kalabatama flyttar från Bjørnevatn IL till klubben. Enligt TPS huvudtränare Tommi Pikkarainen är det fråga om en ung men mycket fysiskt stark spelare. Pikkarainen tillägger dock att han förväntar sig inte att Kalabatama skall en spelare som spelar dag in och dag ut i öppningselvan av årets Veikkausliiga, men man ser mycket framtid i honom. Enligt Pikkarainen håller man fortsättningsvis på att bygga upp laget inför årets Veikkausliiga säsong, för tillfället behöver man en ny reservmålvakt och utöver det så har man för tillfället två helt nya spelare under uppsikt, en offensiv spelare och en ytterback.

Ser vi på skadeläget hos TPS inför lördagens match så kommer man fortsättningsvis att få klara sig utan Eliécer Espinosa, Jonni Peräaho & Juho Lähde som alla saknades redan mot HIFK. Utöver det kommer också mittbacken Rasmus Holma att stå över lördagens match, vilket är ett avbräck för TPS defensiva spel.

FC Honka

Förra säsongens bronsmedaljör FC Honka från Esbo har liksom TPS lyckats med att samla ihop 4 poäng från sina 3 inledande gruppspelsmatcher. Man inledde sitt cupäventyr med att spela 1-1 hemma mot HIFK som sedan följdes upp av en 1-0 förlust borta mot FC Inter. Förra helgen var det sedan dags för årets första vinst när man vann med 2-1 hemma mot IFK Mariehamn. Stor matchhjälte i den matchen blev Borjas Martin som avgjorde på övertid med en snygg frispark.

Enligt lagets huvudtränare Vesa Vasara har man i årets gruppspel haft problem med att skapa tillräckligt med målchanser, vilket 3 gjorda mål också talar sitt tydliga språk om. Lagets defensiva arbete är Vasara nöjd med såhär långt in på säsongen. Enligt honom har man lyckats bra med att utveckla dom sakerna som man ville utveckla i det defensiva arbetet vilket samtidigt har lett till att motståndarna inte haft möjlighet till att kontrollera bollen alltför mycket i anfallsväg mot FC Honka.

Liksom TPS så gjorde FC Honka i vekcan klart med en ny anfallare när 24-årige kamerunske anfallaren Jean Marie Dongou värvades in. Dongou har fått sin fotbollsuppfostran hos FC Barcelona och deras legendariska La Masia. Dongou har erfarenhet från en match i Champions League när han säsongen 2013 blev inbytt för Barcelona mot Celtic. Efter Barcelona har Dongou hunnit med att spela fotboll för Real Zaragoza, Gimnastica CD Lugo & Lleida Esportiua. I den näst högsta serien i Spanien har Dongou spelat 164 matcher och gjort totalt 34 mål i dom matcherna.

Ser vi på skadeläget hos FC Honka så har man för tillfället en rätt så intakt trupp till sitt förfogande, den enda spelaren som man med säkerhet kommer att sakna är unge anfallaren Elmo Heinonen som skadade sig i föregående match. Utöver det så har man för tillfället frågetecken för Demba Savage & Jean Marie Dongou. Glädjande för laget är att anfallaren Mac Kandji som tränat nu under en veckas tid med laget bör vara spelklar och tillgänglig till denna match.

Speltips och analys

Båda lagen har satt sig i bra positioner för att ta sig vidare från gruppspelet av årets finska cup. En vinst för något av lagen skulle betyda att man säkrade sitt avancemang redan före den sista gruppspelsmatchen, även ett oavgjort resultat kunde ta laget nära avancemang förutsatt att IFK Mariehamn inte vinner borta mot HJK.

Ser vi på förväntningarna för båda lagen inför den kommande Veikkausliiga säsongen så skiljer den sig rätt så kraftigt. FC Honka förväntas vara ett av lagen som skall vara med i toppstriden av årets serie medan TPS i sin tur förväntas hålla till i slutet av serien och strida om att hållas kvar i serien. Båda lagens trupper har dom senaste säsongerna hållits rätt så intakta, vilket leder till att spelarna känner till varandras egenskaper bra. Jämför vi trupperna med varandra så håller jag dock FC Honka som ett klart starkare lag än vad TPS är.

Tar vi i beaktande att TPS fortsättningsvis har en del med skadebekymmer i sin trupp och att man också kommer att sakna viktige mittbakcen Rasmus Holma så tror jag att man kan få det svårt mot FC Honka som defensivt har sett starka ut i årets gruppspel. Förväntar mig en matchbild var TPS kommer att överlåta bollövertaget åt FC Honka medan man själva kommer att försöka sig på snabba kontringar som man kan straffa Honka med. Lyckas Honka förbättra på sitt offensiva spel, vilket man bör ha goda förutsättningar till framförallt om Kandji startar, så tycker jag att man skall vara rätt så klara favoriter i denna match. Mitt spel kommer därför att vara FC Honka att vinna till oddset 1.96 med 3.5/5 u hos NordicBet.

Oddsjämförelse och statistik inför matchen hittas här






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.