Speltips: RoPS - SJK - Hemmamatch 200 km från Rovaniemi

Hemmamatch 200 km från Rovaniemi

Idag lördag har vi framför oss hela 18 cupmatcher som skall spelas här i Finland när det bjuds på matcher från Veikkausliigas gruppspel, Ykkönens gruppspel, Kakkosen Cup & Damernas Finska Cup. Kommer i denna blogg att förflytta mig till norra Finland och ta fokus på en av matcherna som spelas i Veikkausliiga Grupp B.

RoPS

Veikkausliigas nordligaste lag Rovaniemen Palloseura inleder idag sitt cupäventyr med en ”hemmamatch” i årets upplaga av finska cupen. Någon direkt hemmaplansfavör är det inte att tala om när matchen kommer att spelas ca 200 km söderut från Rovaniemi, nämligen i Uleåborg. Orsaken till att matchen spelas där att man inte har en fullstor inomhus plan till sitt förfogande i Rovaniemi och därför kommer att spela sina hemmamatcher i cupen istället i Uleåborg.

Säsongen 2019 blev inte någon större succé för RoPS som slutade på en 10:e plats i Veikkausliiga. Från sina 27 spelade matcher vann man 8, spelade 6 oavgjorda och förlorade 13 med målskillnaden 23-35. Framförallt målskyttet var lagets stora problem förra säsongen. Under säsongen 2019 hann man med att ha två tränare, man inledde säsongen med Toni Koskela som i början av sommaren blev uppköpt av HJK, efter Koskela tog Pasi Tuutti över och ledde laget till slutet av säsongen.

Inför årets säsong har man fått en ny huvudtränare när Vesa Tauriainen som säsongen 2019 tränade RoPS/2 blev ny huvudtränare efter Tuutti som denna säsong kommer att vara andretränare för KuPS. Ser vi på den trupp som RoPS för tillfället har till sitt förfogande så är det en rätt så ung trupp med några mera rutinerade spelare. För tillfället har man värvat in fyra nya spelare i:

  • Obed Malolo, SJK
  • Arinse Uade, Ramsgate FC (England)
  • Wato Kuate, AS Bisceglie 1913 (Italien)
  • Raymond Gyasi, Stabæk Fotball (Norge)

Av dessa nyförvärv är Kuate det mest intressanta namnet. Kuate spelade säsongen 2018 15 matcher för RoPS i Veikkausliiga före hans kontrakt bröts på grund av osportsligt uppträdande. Får RoPS Kuate att uppföra sig så har man värvat in en mycket viktig spelare. Från förra säsongens trupp har man tappat en hel del med viktiga spelare när följande inte längre finns kvar:

  • Lucas Lingman, HJK
  • Antonio Reguero, HJK
  • Kalle Katz, HJK (lån slut)
  • Taiwe Taiwo
  • Henrik Ölander, AC Oulu
  • Niklas Jokelainen, AC Oulu
  • Jagoba Beobide, Real Union (Spanien)

Av dessa spelare var dom fyra första ordinarie spelare i öppningselvan. Reguero var en av seriens bästa målvakter, både Katz & Taiwo var viktiga spelare i försvaret och Lingman lagets mittfältsmotor.

Inför dagens match kommer RoPS att sakna Tuomas Kaukua & Juho Hyväräinen. I övrigt så ställer man upp med en rätt så ordinarie trupp. Det största frågetecknet för mig i dagens öppningselva är målvaktsposten när unge Mikko Rantala står i mål. Rantala fungerade förra säsongen som reservmålvakt för RoPS och han också med att spela 5 matcher i Kakkonen med RoPS/2.

SJK

Seinäjokilaget SJK har dom senaste åren varit ett av dom lagen som underpresterat mest i Veikkausliiga. Som jag tidigare också nämnt så har laget blivit känt med att byta tränare rätt så friskt mitt under säsongen. Inför årets säsong har man återigen en ny tränare när Jani Honkavaara som förra säsongen ledde KuPS till ett finländskt mästerskap tog över klubben. Under Honkavaaras ledning tror jag att SJK nu återigen kan bli en av dom stora klubbarna i Veikkausliiga.

Ser vi på truppen som SJK har till sitt förfogande denna säsong så har man i mitt tycke en bra trupp och gjort en hel del med intressanta nyförvärv när man värvat in hela 9 nya spelare i:

  • Ariel Ngueukam, KuPS
  • Aatu Kujanpää, VPS
  • Robin Sid, IFK Mariehamn
  • Keaton Isaksson, IFK Mariehamn
  • Tero Mäntylä, HIFK
  • Mehdi El Moutacim, EIF
  • Niko Markkula, FC Inter
  • Serge Atakayi, Rangers FC (Skottland)
  • Darvin Chavez, FF Jaro

Av dessa spelare är alla förutom El Moutacim spelare som bör ha en god chans att slå sig in i öppningselvan. Nu under veckan blev det också klart att man lyckats förlänga kontraktet med förra säsongens bästa målgörare Denys Oliinyk och igår förlängde man kontraktet med anfallaren Billy Ions som dom senaste säsongerna dragits med en hel del skador. Från förra säsongens trupp har man tappat 7 spelare. Dessa spelare är mer eller mindre spelare som man inte valde att förlänga kontrakten med och i mitt tycke ser årets trupp klart starkare ut än den trupp som man hade till sitt förfogande säsongen 2019.

Speltips och analys

Som jag tidigare nämnde så finns det inte idag någon hemmaplansfördel för RoPS del när matchen spelas på neutral mark 200 km från Rovaniemi. Jämför vi lagens trupper med varandra så håller jag SJK:s trupp som en klart starkare trupp. Båda lagen ställer upp idag med öppningselvor som är rätt så ordinarie. För RoPS del ställer jag mig frågande främst till målvaktspositionen när man har en orutinerad målvakt i målet. För SJK:s del ställer jag mig mest frågande till anfallspositionen när man saknar Ngueukam och startar med unge Joonas Lepistö som förra säsongen gjorde 23 mål för SJK Akatemia i Kakkonen. I mitt tycke skall SJK dock vara det laget som ligger närmare en vinst i dagens match och mitt spel kommer att vara SJK -0.5 AH till oddset 1.96 med 3/5 u hos SBObet. Samma spel finns till oddset 1.925 hos bet365.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.