Speltips: Champions Hockey League - Dags för slutspel!

Landslagsuppehållet är över där Sverige stod för mindre imponerande insatser i Karjala Cup. Åter till klubblagshockeyn där både SHL och CHL väntar i veckan. Tisdagen bjuder på CHL från hela Europa och följs sedan upp med fullmatade SHL-omgångar under torsdagen och fredagen. Fokuset här kommer landa på Champions Hockey League där slutspel väntar i form av åttondelsfinaler.

Champions Hockey League - Slutspel

Vi har två helsvenska drabbningar i åttondelsfinalerna av Champions Hockey League. Mötet mellan Skellefteå och Djurgården och det mellan Färjestad och Frölunda.

Sexton lag återstår i Champions Hockey League och det är nu den riktiga kampen om pokalen börjar. Kan regerande mästarna Frölunda förvara titeln, eller ska det bli en icke-svensk seger för blott andra gången sedan turneringens start 2014/2015.

Turneringssegrare genom åren:

  • 2018/2019: Frölunda efter finalseger mot München med 3-1
  • 2017/2018: JYP efter finalseger mot med Växjö 2–0
  • 2016/2017: Frölunda efter finalseger mot Sparta Prag med 4–3 efter övertid
  • 2015/2016: Frölunda efter finalseger mot Kärpät med 2–1
  • 2014/2015: Luleå efter finalseger mot Frölunda med 4–2

Årets slutspelsträd

I fjolårets final ställdes alltså Frölunda mot Tyska giganterna München. Slutspelsträdet uppritat och det finns möjlighet till att lagen möts i final även denna säsong.

Slutspelsträdet ser ut såhär:

?s=21

Vilka ska ta sig fram i detta träd då tro? Jag tycker möjligheterna är goda hos båda fjolårsfinalisterna Frölunda och München, som alltså finns på varsin sida av slutspelsträdet och inte skulle kunna mötas förrän i en eventuell final.

Fjolårsfinalisterna med goda möjligheter även i år

Både Frölundas och Münchens väg till finalen ser inte alltför svåra ut. Frölundas sida, det högra, av trädet är lite svagare. I det vänstra, hittar vi, förutom München, de starka lagen Tappara, Zug och Adler Mannheim, samt svenska Skellefteå och Djurgården.

EHC Red Bull München

Vägen till final för München:

  • Åttondelsfinal: Yunost Minsk
  • Kvartsfinal: Skellefteå/Djurgården
  • Semifinal: Tappara/Zug/Mannheim/Mountfield

München har verkligen en stark säsong bakom sig. Endast två (!) förluster på hela säsongen:

Borta i den tyska ligan mot ligatvåan Straubing Tigers (5-1)

Borta i CHL mot Färjestad (3-1) då man redan var klara gruppsegrare och inte kom med full trupp.

Utöver dessa två nollpoängare går det även att räkna med förlusten mot Bystrica i CHL på straffavgörande (3-2). En stark höst bakom sig alltså och tycker tyskarna ska ha goda chanser att återigen ta sig långt fram i det här slutspelet. Nu kan man nästan koppla bort det tyska ligaspelet där serieledningen är tolv poäng stor och där det ska mycket till för att den ska tappas. Visade i hemmamatchen mot Färjestad att man är ett tungt lag att möta, där man var klart bättre och där det dröjde till djupt in i den tredje perioden innan Färjestad hade den enda pucken i nät. Att dra för stora slutsatser av matchen i Karlstad är lönlöst. Där hade München redan säkrat avancemanget, och kom inte med full trupp samt ställde andremålvakten, medan Färjestad behövde gå för alla tre poängen vilket man också lyckades med. Yunost Minsk bör man städa av över två matcher. Minsk som är rankad sämst av återstående lagen och tog sig vidare från en svag grupp med minsta möjliga marginal.

I en eventuell eller förmodad kvartsfinal mot antingen Skellefteå eller Djurgården bör München vara favoriter. Djurgården har visat sig svaga under hela hösten och Skellefteå har blandat och gett resultatmässigt, och förlitar sig på ett fåtal spelare, till exempel Gustaf Lindvall och Joakim Lindström. I en eventuell semifinal, det är här det nog kommer börja brännas en hel del under fötterna hos München.

Förväntas till semifinalen gör Tappara och Adler Mannheim som möter Zug respektive Mountfield. Tappara är en av tungviktarna och är högt rankade och tippade till att gå långt i den här turneringen. Leder den finska ligan och har i princip gjort en lika stark höst som München med en stor majoritet segrar. Tuffare väg till semifinalen är München har, då de som ovan nämnt möter Zug och sedan vinnaren mellan Adler Mannheim och Mountfield där det talar för tyskt avancemang.

Blir det Tappara i semifinal mot München är tyskarna i min bok knappa underdogs. Blir det något av de andra fyra, ja, då ska man vara favoriter till att ta sig till final. Vägen till semifinal och till och med till final, ser inte på något sätt omöjlig ut för EHC Red Bull München. Jag tycker den till och med, om inte spikrak, åtminstone ser rak ut.

EHC Red Bull München vinnare CHL @ 16.00 hos Betsson

Att man ställs mot Frölunda i final är troligt. Frölunda hittar vi alltså på andra sidan av slutspelsträdet och har en inte alltför tuff väg fram till en eventuell final.

Frölunda HC

Vägen till final för Frölunda:

  • Åttondelsfinal: Färjestad
  • Kvartsfinal: Biel/Augsburger
  • Semifinal: Bern/Lausanne/Plzen/Luleå

Frölunda går som bekant starkt hemma i SHL och ligger för närvarande trea i tabellen. Både trupp- och spelmässigt det främsta laget i SHL och är även relativt klara favoriter till att försvara det SM- guld som man vann i fjol.

Göteborgarna är även det lag som satsar allra hårdast på Champions Hockey League, vilket också visar sig i historiken från tidigare säsonger där laget alltså redan hunnit med att vinna turneringen tre av de fem gånger som den spelats, samt vara tvåa i inledningssäsongen efter finalförlust mot Luleå.

Vägen till final för Frölunda är inte plättlätt men jag tycker den är klart överkomlig. Det tuffaste hindret på vägen skulle jag påstå vara nu i åttondelsfinalen mot Färjestad. Tycker Frölunda är klart bättre än Färjestad hittills och Frölunda vann säsongens hittills enda möte hemma med 5-2. Färjestad har presterat resultatmässigt över ”vad de borde” sett till hur de presterat spelmässigt. I ett dubbelmöte tycker jag Frölunda ska väga tyngre och vara favoriter mot ett Färjestad som inte satsar lika helhjärtat på denna turnering som Frölunda gör.

Sedan bör man kunna städa av antingen schweiziska Biel eller tyska Augsburger. De eventuella semifinalen på denna sida är inte lika hård som den eventuella på den andra och det är Luleå och Bern som är de hårdaste konkurrenterna. Frölundas väg till att ta sig till sin femte CHL-final och fjärde CHL-titel ser bra ut och trots Ryan Laschs vara eller icke vara under första drabbningen mot Färjestad tycker jag att man bör väga tyngre i ett dubbelmöte mot värmlänningarna, som jag anser är det tuffaste hindret på vägen mot finalen och titeln för Frölunda.

Frölunda HC vinnare CHL @ 7.00 hos Betsson






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.