Speltips: KPV - VPS - Obetydelselöst österbottniskt derby i Veikkausliiga

Tisdagens båda bloggspel fick rättas som en vinst när det finländska herrlandslaget gjorde det man skulle göra när man vann med 3-0 i EM-Kvalet mot Armenien och tog ett stort steg mot Euro 2020, mycket tack vare att Grekland senare under kvällen kunde vinna med 2-1 hemma mot Bosnien & Hercegovina. Tyvärr så får vi nu lämna EM-kvalet för ett tag nu när detta landslagsuppehåll är över och vi tar istället fokus på den inhemska fotbollen och sista omgången från Veikkausliiga.

KPV

Karlebylaget Kokkolan Pallo-Veikot spelar sin sista hemmamatch i grunderserien på Kokkolan Keskuskenttä. KPV som inför i år var nykomlingar i Veikkausliiga har ännu efter denna match två kvalmatcher framför sig, när det redan nu står klart att man kommer att sluta näst sist i Veikkausliiga. I kvalet som spelas nästa veckas torsdag & söndag kommer man att återigen ställas emot Åbolaget TPS, samma lag som man spelade kval mot förra säsongen när man tog steget upp till Veikkausliiga.

Från sina 26 spelade matcher under denna säsong har KPV vunnit 7, spelat 4 oavgjorda och förlorat 11 med målskillnaden 30-44. På hemmaplan har man från 12 matcher saldot 4 vinster, 2 oavgjorda och 6 förluster med målskillnaden 13-18. Årets säsong för KPV har varit rätt så turbulent på tränarposten när man har hunnit med att ha 3 olika huvudtränare. Man inledde säsongen med Jarmo Korhonen som huvudtränare, men han fick stiga åt sidan i slutet av maj månad när man inledde säsongen svagt. Efter Korhonen tog andretränaren och lagledaren Niko Kalliokoski över ansvaret och ledde laget under två månader. I slutet av juli anställde man sedan Jani Uotinen som ny huvudtränare. Under Uotinens ledning har KPV förbättrat klart på sitt spel och ser vi på facit från dom 10 matcherna som Uotinen lett laget i har man 5 vinster och 5 förluster med målskillnaden 18-14.

KPV kommer till lördagens match med en bra form när man vunnit sina 3 senaste matcher i utmanarserien. I den senaste omgången tog man en fin 4-1 vinst borta mot FC Lahti när man vände ett 1-0 underläge i halvtid till en 4-1 vinst efter en stark andra halvlek.

KPV har under sommaren förstärkt sitt lag rätt så kraftigt när man värvat in flertalet nya spelare. En spelare som framförallt visat sig vara en bra förstärkning är anfallaren Ishmael Yartey som gjort 4 mål på sina 7 spelade matcher. Ser vi på lördagens match som för KPV:s del saknar betydelse så kan man fråga sig hur stor fokus laget kommer sist och slutligen att lägga på den. Förväntar mig själv att man kommer att åtminstone till en viss grad att rotera i sin trupp för att undvika skador eller avstängningar på nyckelspelarna med tanke på dom två viktiga kvalmatcherna som man kommer att spela mot TPS följande vecka.

VPS

Vasalaget VPS eller Vaasan Palloseura som i år firade 95 år som klubb har inte direkt haft något fint jubileumsår att se tillbaka på. I den förra omgången blev det klart att klubben kommer att få ta steget ner till Ykkönen. Till råga på det så blev också klubbens akademilag VPS-j Akatemia nedflyttade från Kakkonen. Säsongen 2019 kommer således högst antagligen inte att bli en säsong som man kan se tillbaka på med värme inom föreningen.

VPS har från sina 26 spelade matcher 2 vinster, 10 oavgjorda och 14 förluster med målskillnaden 27-43. På bortaplan har man i år från sina 13 spelade matcher 0 vinster, 6 oavgjorda och 7 förluster med målskillnaden 9-20. Man behöver inte göra så värst djupgående analyser varför VPS kommer att sluta på sista plats i årets Veikkausliiga, lyckas man med att vinna bara 2 av sina 26 spelade matcher så blir det svårt att hållas kvar. Ser vi på lagets 14 förlustmatcher så har hela 13 av dem slutat i uddamålsförlust. Så summa summarum det som saknats för VPS i år är att man inte har lyckats vinna dom jämna matcherna med tanke på att man har 10 oavgjorda och 13 uddamålsförluster.

Ser vi på VPS saldo från utmanarserien så har det följt samma spår som under hela säsongen, av sina 4 spelade matcher har man 1 oavgjord och 3 uddamålsförluster. I den förra omgången blev det sist och slutligen klart att laget får ta steget ner till Ykkönen när man förlorade med 3-2 hemma mot HIFK, i en match som man ännu ledde med 1-0 i halvtid.

Liksom KPV så har VPS bytt huvudtränare under säsongen. Långvarige huvudtränaren Petri Vuorinen fick i början av juli stiga åt sidan när laget efter 14 spelade matcher fortfarande hade 0 vinster. Som ny huvudtränare valde man Christian Sund som hade varit med i VPS tränarstab sedan slutet av år 2018. Under Sunds ledning har laget inte gjort någon märkbar förbättring i sitt spel.

Speltips och analys

Lördagens match saknar någon som helst betydelse för lagen och utgången i serien. Redan före matchen står det klart att KPV:s säsong kommer att fortsätta med två kvalmatcher mot TPS som spelas under nästa vecka, medan VPS åtminstone tillfälligt spelar sin sista match i Veikkausliiga när man redan är klara för degradering.

Ser vi på formen hos båda lagen så är KPV ett klart formstarkare lag när man kommer till matchen med 3 raka vinster samtidigt som VPS kommer till matchen med 3 raka förluster. Stora frågan är dock hur stor fokus kommer KPV sist och slutligen att lägga på denna match med tanke på dom viktiga kvalmatcherna som väntar bakom hörnet.

Ser vi på VPS matcher i år så har man i stora delar av sina matcher varit spelmässigt jämna med motståndarna men inte lyckats vända matcherna till vinster. Ser vi på båda lagens trupper så har KPV i mitt tycke en starkare trupp till sitt förfogande än vad VPS har. Men som jag redan tidigare skrev så har jag svårt att se att KPV skulle komma med absolut bästa laget till denna match vilket i sin tur bör öka VPS chanser till att få lämna ett fint avsked till Veikkausliiga. Mitt spel från denna match kommer att vara VPS +0.75 AH till oddset 1.81 med 3/5 u hos SBObet. Samma spel finns till exempel hos bet365 till några punkter lägre odds, 1.775 i skrivande stund.

Utöver det spelet kommer jag också att ta en högoddsare från matchen och spela VPS att vinna + Båda lagen gör mål till oddset 7.00 med 2/5 u Vill man köra lite mera "safe" så kan man istället ta VPS Draw no bet till 3.25 eller VPS vinst till 4.50 hos bet365. Och föredrar man att köra ännu mera safe så tar man bara VPS +0.75 AH spelet.

Oddsjämförelse och statistik inför matchen hittas här






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.