Speltips: HIFK - RoPS - Fortsätter HIFK med sin fina hemmaform?

Toniboll

Dom som har läst mina bloggar under veckan har högst antagligen sett att det imorgon spelas den sista omgången av årets Veikkausliiga, när jag har ute totalt 3 stycken bloggspel därifrån. Om någon nu har missat det så här kommer ännu en chans till när jag i denna blogg kommer att ta fokus på en match som spelas i den nedre slutserien, eller utmanarserien och förflyttar mig därför till HELLsinki.

HIFK

Helsinfors IFK spelar under lördagen sin sista hemmamatch i årets grundserie på Telia 5G-Arena, redan nu står det klart att lagets säsong kommer att fortsätta med minst en match till när man är ett av dom två lagen som kommer att ta sig vidare och spela playoff om den sista Europa League platsen. Redan nu kan man säga att säsongen 2019 har varit över förväntningarna, åtminstone sportsligt, för laget som nästan alla förväntade sig inför säsongen att sluta sist i serien.

Inför den sista omgången ligger HIFK på en 7:e plats i serien, 1 poäng före FC Lahti. Dessa två lag kommer att ta sig till playoff som spelas den 23 oktober. Ännu är det oklart vilket av lagen som kommer att möta HJK och vilket av lagen som kommer att möta IFK Mariehamn. Slutar HIFK 7:a så möter man IFK Mariehamn, vilket åtminstone på pappret, bör vara en enklare match än ett derby mot HJK.

Från sina 26 spelade matcher har HIFK i år 9 vintser, 9 oavgjorda och 8 förluster med målskillnaden 35-34. På hemmaplan har man i år varit ett starkt lag när man från sina 13 hemmamatcher har 7 vinster, 4 oavgjorda och 2 förluster med målskillnaden 19-12. Formen hos HIFK har under hösten varit bra när man från sina 4 matcher i den nedre slutserien har 3 vinster och 1 oavgjord. I den senaste omgången vann man med 3-2 borta mot VPS vilket samtidigt innebar att VPS blev klara för nedflyttning.

Inför lördagens match kommer HIFK att vara tvungna att klara sig utan anfallaren Luis Henrique som i matchen mot VPS drog på sig säsongens fjärde varning och är avstängd. Offensivt så är detta helt klart ett avbräck för HIFK när Henrique har 8+6 på sina 13 spelade matcher för HIFK. Som tur är för HIFK så har man ändå en så pass bred trupp till sitt förfogande så avbräcket skall inte bli så stort i slutändan. I övrigt så kan man ställa upp med en ordinarie trupp, bortsett från långtidsskadade målvakten Arnold Origi.

RoPS

Norra Finlands stolthet Rovaniemen Palloseura har haft en rätt så tung säsong bakom sig jämfört med säsongen 2018 när man slutade på en andra plats i Veikkausliiga. Listan över besvikelser i år kan göras lång, allt från tilltänkta förstärkningar från Ghana som inte i något skede fick uppehållstillstånd i Finland till ofrivilligt tränarbyte mitt under säsongen.

RoPS ligger inför den sista matchen på en 10:e plats i tabellen, beroende på resultatet från denna match och SJK – FC Lahti matchen så kommer man i år att antingen sluta 10:a eller 11:a i tabellen, en klar missräkning från förväntningarna man hade på sig inför säsongen. Efter 26 spelade matcher har RoPS 8 vinster, 6 oavgjorda och 12 förluster med målskillnaden 23-33. På bortaplan har man från sina 13 spelade matcher 3 vinster, 4 oavgjorda och 6 förluster med målskillnaden 11-21. I den förra omgången tog man en 1-0 vinst hemma mot SJK vilket samtidigt betydde att man säkrade nytt kontrakt till nästa års Veikkausliiga.

En stor bidragande orsak till varför det har gått så svagt för RoPS i år är att man har haft stora problem i det offensiva spelet under hela säsongen, en annan orsak är att HJK mitt under säsongen värvade förra årets succétränare Toni Koskela mitt under säsongen. Inför nästa år kommer RoPS att genomgå en hel del förändringar i sin trupp. Redan tidigare blev det klart att lagets lagkapten och målvakt Antonio Reguero kommer efter säsong att söka sig mot nya utmaningar. Under fredagen blev det klart att tränaren Pasi Tuutti inte kommer att fortsätta träna laget nästa säsong, utan ny tränare blir Vesa Tauriainen som dom senaste säsongerna har tränat RoPS/2 i Kakkonen & Kolmonen, samtidigt blev det också klart att Lucas Lingman som i år varit en av lagens viktigaste spelare med 3 mål och 7 assist kommer att byta klubb till nästa säsong.

Inför lördagens match har inte RoPS några större skador eller avstängningar som man dras med och kan komma med mer eller mindre bästa trupp till säsongens sista match. Inför matchen säger huvudtränaren Tuutti på lagets hemsida att många spelare har jobbat hårt hela säsongen men inte fått den speltid som dom kanske hade varit värda av, men under lördagen kommer dessa att få speltid.

Speltips och analys

Matchen i sig saknar betydelse framförallt för RoPS vars säsong kommer att ta slut efter lördagens match. Frågan är sen hur motiverade är spelarna sist och slutligen inför denna sista match när man inte har något att spela för. För HIFK:s del står det redan klart att deras säsong kommer att fortsätta med åtminstone en match. Det som också bör motivera HIFK är att om man slutar 7:a i tabellen så kommer man att, åtminstone på förhand sett, möta ett lättare lag i första Playoff omgången. Ser vi på den form som HIFK har visat upp under hela säsongen på hemmaplan och överlag under hösten så tycker jag att man skall ha goda förutsättningar att ta en vinst vilket samtidigt betyder att man slutar 7:a i årets serie. Mitt spel från denna match kommer således att vara HIFK -0.5 AH till oddset 2.00 med 4/5 u hos SBObet. Samma spel finns till oddset 1.99 hos Expekt och 1.975 hos bet365 i skrivande stund.

Oddsjämförelse och statistik inför matchen hittas här






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.