Speltips: KuPS - Ilves - Två defensivt starka lag mot varandra

Football

Fredagen brukar normalt sett vara en dag med många matcher från Finland och framförallt Kolmonen. Denna fredag har vi dock ett rätt så skralt utbud vilket tyvärr beror på att Kolmonen håller på att sakta men säkert ta slut, för tillfället har vi bara drygt två veckor kvar av årets säsong. Totalt har vi bara 6 matcher från Kolmonen denna fredag, utöver dessa så har vi 2 matcher från Veikkausliiga och 1 match var från Ykkönen & Kakkonen.

Kommer i denna blogg att ta fokus på en match från Veikkausliiga och Championship Group när det spelas en ytterst intressant i Kuopio mellan ettan och trean i serien för tillfället.

KuPS

Med 3 matcher kvar av årets Veikkausliiga, om man bortser från playoff som kommer att spelas efter säsongens slut, så leder KuPS eller Kuopion Palloseura serien med 1 poäng före FC Inter och 3 poäng före Ilves. Ner till fjärde placerade FC Honka har man ett 6 poängs försprång. Uppdelningen av serien till en övre slutserie och nedre slutserie efter 22 omgångar, som är en nyhet denna säsong, har visat sig att vara en lyckad förnyelse när det i varje match mer eller mindre nu spelas om ytterst viktiga poäng.

Såhär långt så har KuPS i sedvanlig ordning varit höstens lag. Av någon orsak har man dom senaste säsongerna haft stora svårigheter med att komma igång i inledningen av serien men förbättrat alltid mot slutet av säsongen. För tillfället är man inne i en 6 matcher lång vinst svit när man förra veckans söndag tog en 1-0 vinst borta mot IFK Mariehamn.

Ser vi på KuPS facit såhär långt denna säsong så har man från sina 24 spelade matcher 13 vinster, 7 oavgjorda och 4 förluster med målskillnaden 41-23. Hemma på Savon Sanomat Areena har man från sina 12 spelade matcher 6 vinster, 4 oavgjorda och 2 förluster med målskillnaden 20-9, av dessa 20 gjorda målen kan vi dock ta i beaktande att man har gjort hälften i 5-0 vinsten mot VPS samt 5-1 vinsten mot FC Lahti. En av KuPS styrkor nu under hösten har varit lagets defensiva spel när man i sina 6 vinstmatcher släppt in endast 1 mål. Segern förra helgen borta mot IFK Mariehamn blev rätt så dyrköpt för laget när mittbacken Vinko Soldo blev utvisad i slutet av matchen efter två gula kort samt ytterbacken Saku Savolainen tog säsongens fjärde varning och är också avstängd i fredagens match. Lägger vi ännu till att man har i sina senaste matcher varit utan skadade mittbacken Babacar Diallo och lagets bästa anfallare Lucas Rangel så har huvudtränaren Jani Honkavaara en del huvudbry inför denna match.

Ilves

Tammerforslaget Ilves som under stora delar av grundserien ledde Veikkausliiga och tidigare under sommarn hann med att vinna årets Finska cup har nu haft en lite tyngre period bakom sig när man förlorat 2 av sina 3 senaste matcher. Förra söndagen tog man dock en livsviktig seger när man vann med 1-0 hemma mot FC Inter i en match vara Tiemoko Fofana gjorde matchens enda mål efter 90+1 minuter. Tack vare vinsten har man ännu allt i egna händer och chansen till att spela hem dubbeln detta år.

Matchen mot FC Inter var en väl genomförd match av Ilves som kunde efter två förlustmatcher hitta tillbaka till det spel som man visat upp under stora delar av säsongen. Efter matchen var lagets huvudtränare Jarkko Wiss nöjd med hur laget höjde sig efter 2-0 hemmaförlusten i föregående omgång mot FC Honka. Glädjande för Ilves del var också att man inte åkte på några nämnvärda skador eller avstängningar i matchen mot FC Inter.

Ser vi på Ilves säsong såhär långt så har man från sina 24 spelade matcher 12 vinster, 7 oavgjorda och 5 förluster med målskillnaden 30-20. På bortaplan har man varit seriens näst bästa hemmalag (KuPS förövrigt det bästa laget) när man från 11 spelade matcher har 7 vinster, 2 oavgjorda och 2 förluster med målskillnaden 14-8. Om vi skall söka fram negativa saker från årets Ilves så är det att man har haft en hel del problem i målskyttet när man gjort bara 30 mål på 24 matcher, samtidigt så har man varit ett av seriens starkaste lag i defensiven. En annan sak kom kan ställa till det för ett eventuellt mästerskap är att man har tagit för lite poäng på hemmaplan (20 på 13 matcher). Glädjande för Ilves del är kanske att man kommer att spela 2 av dom 3 återstående matcherna på bortaplan.

Speltips och analys

Mathcerna mellan dessa två lag har varit under dom senaste åren intressanta tillställningar. Efter att Ilves steg tillbaka till Veikkausliiga inför säsongen 2015 så vann man dom första 10 matcherna mellan lagen, förra säsongen kunde KuPS äntligen bryta den negativa trenden och har nu istället vunnit 4 raka matcher mellan lagen. I år har man möts två gånger i Veikkausliiga, KuPS vann den första matchen med 1-0 på hemmaplan i slutet av maj månad och i mitten av augusti så vann man med 2-0 borta mot Ilves.

Ser vi på fredagens match så är det en minst sagt en 6 poängs match var båda lagen måste först och främst försöka undvika en förlust. För KuPS del så är ett oavgjort resultat bättre från matchen eftersom man ännu kommer att ställas mot FC Inter i den sista omgången, medan Ilves mera är det laget som är pressat att vinna denna match eftersom en eventuell förlust skulle innebära 6 poängs skillnad till första platsen med 2 matcher kvar att spel.

Ser vi på båda lagens styrkor i år så har man haft en stark defensiv och är dom två lagen som släppt in minst mål i årets serie. KuPS har i och för sig också varit det lag i årets serie som gjort mest mål, tillsamman med FC Inter. Det att KuPS har en del avbräck i defensiven i denna match ger i mitt tycke en liten fördel åt Ilves som också varit ett av seriens starkaste lag på bortaplan. Har svårt att se att något av lagen skulle gå ut med en alltför offensiv taktik i denna match utan förväntar mig ett rätt så avvaktande spel. Har vi ännu ett oavgjort resultat en bit in i andra halvlek måste Ilves såklart börja riskera mera i sitt spel vilket i sin tur öppnar upp för KuPS kontringsmöjligheter. Förväntar mig att vi kommer att se en mål snål tillställning här och mitt spel från denna match kommer att vara under 2.5 mål vilket jag spelar med 3/5 u till oddset 1.79 hos SBObet. Samma spel finns till oddset 1.75 t.ex. hos bet365 & SB Tech bolagen.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.