Speltips: FC Lahti - IFK Mariehamn - Vilket lag tar den sista platsen i övre slutserien?

Fotboll

Senaste bloggspelet som spelades i torsdags fick rättas som en vinst när Wilpas brött sin 3 matcher långa förlustsvit med en 1-0 vinst borta mot SoVo som därmed fick inkassera sin sjätte raka förlust. Wilpas kunde avgöra matchen med ett mål i den 89:e minuten, SoVo hade före det missat en straff i andra halvlek så marginalerna var på rätt sida med det bloggspelet. Tack vare att Wilpas +0.75 AH hittade hem är jag nu uppe i 9 raka bloggspel med vinster, stora frågan är nu om vi kan få till en tionde.

Under söndagen har vi inte alltför många matcher till vårt erbjudande här i Finland, när det spelas 2 matcher i Veikkausliiga, 4 matcher i Kakkonen, bara 1 match i Kolmonen och en hel del med matcher i U20 serierna. Kommer i denna blogg att ta fokus på en av dagens två matcher från Veikkausliiga var det samtidigt skall avgöras vilket som blir det 6:e och sista laget att ta sig till övre slutserien nu när den 22:a omgången fullbordas.

FC Lahti

FC Lahti ligger på en 8:e plats i Veikkausliiga nu när den 22:a omgången av Veikkausliiga skall fullbordas. I år kör vi ett nytt seriesystem i Finland var lagen efter 22 spelade omgångar kommer att delas in i en övre och nedre slutserie, dom 6 bästa lagen tar sig till den övre slutserien medan dom 6 sista lagen kommer att spela i den nedre slutserien.

Lahti har från sina 21 spelade matcher saldot 7 vinster, 7 oavgjorda och 7 förluster med målskillnaden 21-28. På hemmaplan har man såhär långt varit ett starkt lag när man från sina 10 spelade matcher har 4 vinster, 5 oavgjorda och 1 förlust med målskillnaden 15-10. I den senaste omgången stod man för en blek insats när man förlorade med 3-0 borta mot RoPS och släppte in alla 3 målen under matchens första 25 minuter. I den matchen fick man också mittfältaren Brent Lepistu som kommer att saknas från söndagens viktiga match.

Förberedelserna för FC Lahtis del inför säsongens viktigaste match har kanske inte varit dom mest optimala under den gångna veckan när man har fått flera spelare insjuknade i feber eller kräksjuka, bland annat Eemeli Virta, Teemu Penninkangas, Ville Salmikivi & Mikko Viitikko har saknats från veckans träningar. Utöver det så har anfallaren Gaël Etocks kontrakt upphört och han är inte längre tillgänglig för FC Lahtis del. På plussidan så får man tillbaka Josu som var avstängd mot RoPS och Drilon Shala som varit skadad har nu en full träningsvecka bakom sig med laget.

IFK Mariehamn

Hela Ålands lag IFK Mariehamn ligger för tillfället på den åtråvärda 6:e platsen i tabellen och har allt i egna händer när det kommer till att knipa en plats i den övre slutserien. Poängmässigt ligger man på samma poäng som SJK & FC Lahti men är före dessa två lag tack vare bättre målskillnad. SJK har redan spelat 22 matcher så dom kan inte längre gå förbi IFK Mariehamn i tabellen. FC Lahti som man möter nu under söndagen har -7 mål medan IFK Mariehamn har +5 mål, vilket betyder att ett oavgjort resultat från denna match skulle ta ålänningarna till övre slutserien.

IFK Mariehamn har från sina 21 spelade matcher i år 8 vinster, 4 oavgjorda och 9 förluster med målskillnaden 28-23. Normalt sett har IFK Mariehamn varit ett starkt hemmalag men i år har man lyckats med att ta mera poäng på bortaplan än hemma, 15 poäng borta mot 13 poäng hemma. Från sina 10 spelade bortamatcher i år har man 4 vinster, 3 oavgjorda och 3 förluster med målskillnaden 14-8.

IFK Mariehamn tog i förra omgången en viktig 1-0 vinst hemma mot SJK i en match var man spelade en bra defensiv fotboll samtidigt som man skapade en hel del med chanser framåt också. Vi får dock tillägga att man även hade marginalerna med sig när SJK missade en straff i den 74:e minut vid en 1-0 ledning för IFK Mariehamn.

Till söndagens match mot FC Lahti kan IFK Mariehamn ställa upp med en rätt så intakt trupp. Man saknar dock avstängde Daniel Sjölund som kanske sist och slutligen varit lite av en besvikelse i årets Veikkausliiga efter hemkomsten till Åland. Utöver Sjölund kommer man också att sakna skadade Aristote Mboma & Aapo Mäenpää.

Speltips och analys

FC Lahti och IFK Mariehamn har hunnit med att spela 3 gånger mot varandra redan under 2019. Man möttes först i gruppspelet av finska cupen på Åland i en match som IFK Mariehamn vann med 1-0. Lagen möttes återigen i kvartsfinalen av finska cupen på Åland i en match som slutade 1-1 efter ordinarie speltid och 3-1 till IFK Mariehamn efter förlängning. I Veikkausliiga har lagen mötts en gång i år, också då på Åland, och då kunde FC Lahti ta årets första vinst när Gaël Etock avgjorde i slutet av matchen med matchens enda mål.

Totalt har lagen mötts 42 gånger och i dom matcherna har det varit fördel för FC Lahti som har vunnit 18 matcher mot IFK Mariehamns 11 mathcer. Ser vi på målskillnaden från alla matcher så har FC Lahti lyckats med att göra 63 mål medan IFK Mariehamn har gjort 49 mål. Lahti borta i Veikkausliiga har också genom åren varit ett svårt ställe för IFK Mariehamn som bara vunnit 3 stycken bortamatcher mot dem, den senaste vinsten kom i oktober 2017.

Lämnar dock historia i bakgrunden. Utgångsläget inför denna match är att FC Lahti måste vinna för att ta sig upp på en 6:e plats i tabellen medan det för IFK Mariehamns del räcker med ett oavgjort resultat för att ta den sista platsen. Ju länge matchen står 0-0 så måste FC Lahti öppna upp sig mera och börja riskera mera. Det som talar för FC Lahti i denna matchen är att man i år har varit ett starkt hemmalag med endast 1 förlust på 10 matcher, men som jag redan nämnt i tidigare bloggar rörande FC Lahti så tycker jag fortfarande att dom är ett av lagen som över presterat mest i årets Veikkausliiga. Det som igen talar för IFK Mariehamn är att man kan spela på ett oavgjort resultat och vänta in sina chanser att kontra in ett mål i matchen. En annan faktor som talar för IFK Mariehamn är sjukdomsepidemin som FC Lahti har haft under veckan, så frågan är hur 100% deras spelare är om man är med i öppningselvan i denna match. Mitt spel kommer därför att vara IFK Mariehamn +0.0 AH till oddset 1.74 med 3/5 u hos SBObet. Samma spel finns till 1.70 hos SBTech (Bethard, comeon etc)

Oddsjämförelse och statistik inför matchen hittas här






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.