Speltips: Ilves - KuPS - Toppmatch i Veikkausliiga

Fotboll Toni 1/27

Torsdagens bloggspel slutade i en vinst när HJK gjorde över 1.5 mål i Europa League kvalmatchen hemma mot Riga FC, tyvärr ur finsk synvinkel lyckades också Riga FC göra två mål i matchen och var det lag som tog sig vidare från matchparet tack vare bortamålsregeln. En stor besvikelse för HJK som hade fått möta FC Köpenhamn i den avgörande kvalrundan, i ärlighetens namn så var ändå Riga FC det lag som var bättre över båda matcherna som spelades och berättigade att ta sig vidare. Nog om den match, blickar fram mot Europa kvalet säsongen 2020 men före det så har vi en del matcher som skall spelas här i Finland.

I dag Fredag har vi en hel del med matcher som skall spelas här i Finland när det spelas 2 matcher var i Veikkausliiga, Ykkönen & Kakkonen medan Kolmonen i sin tur bjuder på hela 15 matcher idag. Kommer i denna blogg att ta fokus på en av dagens två matcher från Veikkausliiga och förflyttar mig därför till Tammerfors.

Ilves

Serieledande Ilves från Tammerfors har med dagens match medräknat ännu 4 matcher kvar i grundserien före Veikkausliiga kommer att delas upp i en övre och en nedre slutserie. För tillfället leder Ilves serien med 3 poängs marginal till FC Inter som har spelat en match mera, en eventuell vinst idag skulle utöka ledningen till 6 poäng med 8 matcher kvar av säsongen.

Ilves har under år 2019 varit det formstarkaste laget i Finland, under hela året har man bara förlorat 2 matcher om vi räknar med alla försäsongsmatcher och matcherna i finska cupen som man förövrigt vann tidigare i sommar. Från sina 18 spelade matcher i årets Veikkausliiga har Ilves 10 vinster, 6 oavgjorda och 2 förluster med målskillnaden 24-12. Hemma på Tammelan Stadion är man ännu i år obesegrade när man har från sina 8 spelade matcher 3 vinster och 5 oavgjorda med målskillnaden 12-6. Om vi skall söka fram något negativt från Ilves spel i år så är det kanske att man har haft lite för svårt med att vinna matcherna på hemmaplan. En styrka igen hos laget är att man aldrig ger upp före slutsignalen har ljudit, detta har kommit bra fram i dom senaste matcherna när man från sina 4 matcher har i 3 matcher antingen kvitterat eller gjort segermålet på övertid av matchen.

I den senaste matchen var Ilves över till Åland och spelade mot lokala stoltheten IFK Mariehamn. Man kunde åka hem med en 1-0 vinst, vilket man får var helt klart nöjda med. Spelmässigt gjorde man inte någon bra match mot IFK Mariehamn som också passade på att missa en straff i början av matchen.

Även om man tog 3 viktiga poäng borta mot IFK Mariehamn så blev det en dyrköpt seger för Ilves del när yttern och nyförvärvet Janne Saksela skadade sitt knä och är borta resten av säsongen. En annan spelare som Ilves kommer att sakna i dagens match är yttern Aleksi Tarvonen men i övrigt så kan man mönstra ett ordinarie lag till dagens match.

KuPS

Kuopiolaget KuPS ligger för tillfället på en tredje plats i årets Veikkausliiga, 5 poäng efter Ilves med 1 match mera spelad. Vill KuPS ännu vara med och slås om ett mästerskap så måste man åtminstone undvika en förlust idag i Tammerfors, helst vinna matchen för att krympa avståndet till Ilves till 2 poäng. Vid en eventuell förlust blir man 8 poäng efter Ilves och har dessutom en match mera spelad.

KuPS har såhär långt från sina 19 spelade Veikkausliiga matcher i år samlat ihop 31 poäng efter 8 vinster, 7 oavgjorda och 4 förluster med målskillnaden 29-22. På bortaplan har man i år från 9 matcer 4 vinster, 3 oavgjorda och 2 förluster med målskillnaden 15-13. KuPS var ett av dom finska lagen som deltog i årets Europa League kval var man tog sig till andra omgången och blev utslagna av polska Legia Warszawa efter en 1-0 förlust borta och 0-0 på hemmaplan. Under tiden som man spelade ute i Europa roterade man rätt så friskt i sin trupp till matcherna i Veikkausliiga. Nu när man inte längre har något Europa spel kan man återigen sätt full fokus på Veikkausliiga var man försöker knipa en plats som berättigar till spel ute i Europa även nästa säsong.

I den förra omgången stod KuPS för en bra laginsats när man på hemmaplan vann med 2-0 och tog en viktig vinst mot serietvåan FC Inter efter mål av Ilmari Niskanen & Petteri Pennanen. I den matchen var man tvungna att spela utan lagets bäste målskytt Lucas Rangel som var avstängd och kommer även att var avstängd i dagens match mot Ilves.

Till dagens match mot Ilves kommer KuPS som sagt att sakna avstängde Rangel, vilket såklart är ett avbräck i det offensiva spelet. Nyförvärvet Tuco har inte ännu lyckats komma upp i samma nivå som han visat under sin förra sejour i Finland när han spelade för Ilves. I övrigt kan KuPS ställa upp med en ordinarie trupp till dagens match när den enda spelaren förutom Rangel som saknas är reservmålvakten Miika Töyräs.

Speltips och analys

Matchen idag är framförallt för KuPS en så kallad 6 poängs match när man till alla medel måste undvika en förlust för att fortfarande vara med i striden om ett mästerskap. Under åren 2015 – 2018 var KuPS något av en favoritmotståndare för Ilves som under den tiden tog hela 12 raka vinster mot KuPS alla tävlingar medräknat. Efter lagets andra match i Veikkausliiga under förra säsongen har det dock varit ombytta roller när KuPS nu har vunnit dom 3 senaste Veikkausliiga matcherna lagen emellan,2 under säsongen 2018 och lagens första möte i årets serie. KuPS var förövrigt också det första laget som i år kunde vinna mot Ilves.

På Tammelan Stadion har Ilves varit en svårt motståndare för KuPS som förlorat alla 6 matcher som spelats där efter att Ilves tog steget tillbaka till Veikkausliiga inför säsongen 2015. Ser vi dock på lagens senaste matcher så tycker jag att Ilves har haft en del med problem i sitt spel och gett bort lite onödiga poäng, till exempel så hade man stora problem i senaste hemmamatchen mot RoPS när man låg under med 2-0 ännu i andra halvlek. Lyckas KuPS i sin tur visa upp samma spel som man visade i senaste matchen mot FC Inter och framförallt i andra halvlek så tycker jag att man skall ha en bra chans att åtminstone undvika en förlust i dagens match. Mitt spel kommer denna gång att vara KuPS +0.5 AH till oddset 1.71 hos SBObet. Samma spel finns till några punkter lägre odds hos EU-Bookies.

Oddsjämförelse och statistik inför matchen finns här






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.