Speltips: FC Lahti - KPV - Veikkausliiga på Lahden Stadion

Fotboll 8/4

Lördagens bloggspel som var AC Kajaani +2.0 AH slutade aningen snöpligt i en push när man förlorade med 4-2 borta mot serieledande FC HAKA i Ykkönen, det som gjorde att det kändes aningen snöpligt med push var att AC Kajaani inledde matchen mer eller mindre perfekt och hade en 2-0 ledning efter 17 minuter. Samtidigt så berättar det om vilken styrka FC HAKA besitter i år, när man kunde vända matchen återigen till en vinst vilket samtidigt var lagets nionde raka. Nog om den matchen, överlag så blev lördagen inte någon direkt bra dag när den slutade på nästan -6 u.

Under söndagen har vi ett mycket skralare utbud av matcher från Finland när det spelas 4 matcher i Veikkausliiga, 1 match i Kakkonen, 1 match i Kolmonen och en del U20 matcher. Har i denna blogg valt att ta fokus på en av matcherna från Veikkausligia och förlyttar mig till Lahtis.

FC Lahti

FC Lahti fortsätter sin svit med att möta dom österbottniska Veikkausliiga lagen när man i dom två föregående matcherna mött VPS & SJK på bortaplan och idag är det dags att möte det tredje österbottniska laget hemma på Lahden Stadion.

FC Lahti ligger för tillfället på en 8:e plats i Veikkausliiga. Från sina 17 spelade matcher har man 5 vinster, 7 oavgjorda och 5 förluster med målskillnaden 17-19. På hemmaplan har man från sina 8 spelade matcher 2 vinster, 5 oavgjorda och 1 förlust med målskillnaden 11-8. FC Lahti hade rätt så svag form från mitten av juni till början av juli när man från dom 4 matcherna som man spelade under den tidpunkten tog bara en poäng och hade målskillnaden 2-9. Nu i dom senaste 3 matcherna har man i sin tur sett ut att fått bra form när man tagit 7 poäng och har målskillnaden 4-1. Förra veckans fredag gjorde man, åtminstone enligt sig själva, en av säsongens bästa matcher när man vann med 2-0 borta mot SJK.

Lahtis fina form i dom senaste matcherna har gjort att man är med i högsta grad och strider om en plats i den övre slutserien, vart dom 6 bästa lagen tar sig efter att 22 omgångar har spelats. För tillfället ligger man 4 poäng efter SJK som är på sjätte plats och 5 poäng efter både KuPS & HJK. Före säsongen drog igång var det många som förväntade sig att Lahti skulle hålla till i botten av tabellen, sett till förhandstipsen så har Lahti varit en positiv överraskning i årets serie. Sen är det en annan fråga varför Lahti ligger på så bra position i tabellen som man gör när deras spel inte sett direkt bra ut i något skede av säsongen.

Till dagens match mot KPV kan Lahti ställa upp med en rätt så ordinarie trupp. Dom spelarna som man med säkerhet saknar är skadade Drilon Shala samt Tomi Kult som igår spelade med Reipas i Kakkonen. Utöver dessa två så är juniorerna Lassi Niuta & Matias Niuta med U20-laget. FC Lahti gjorde också i veckan klart med en ny spelare när 26-årige estniske mittfältaren Brent Lepistu anslöt sig till truppen från norska Kristiansund BK. Lepistu kan komma att figurera med i dagens matchtrupp också.

KPV

Serienykomlingen KPV från Karleby ligger för tillfället på en kvalplats i Veikkausliiga med 4 poängs marginal ner till VPS på jumboplats och 2 poäng efter RoPS som är första laget på säker mark. KPV har från sina 17 spelade matcher 3 vinster, 4 oavgjorda och 10 förluster med målskillnaden 14-31. På bortaplan har man såhär långt varit seriens svagaste lag när man har från sina 8 matcher 1 vinst, 2 oavgjorda och 5 förluster med målskillnaden 7-16.

KPV inledde årets säsong med Jarmo Korhonen som huvudtränare, men på grund av den svaga starten som som gjorde till årets säsong fick Korhonen stiga åt sidan efter 9 matcher när man lyckades bara ta 3 poäng. Efter Korhonen tog andretränaren och lagledaren Niko Kalliokoski över laget på tillfällig basis, Kalliokoski saknade dock den skolning som behövs för att få leda ett Veikkausliiga lag på daglig basis, vilket i sin tur ledde till att KPV för ca. 2 veckor sedan anställde Jani Uotinen som ny huvudtränare. KPV fick under Uotinens ledning en smakstart när man i första matchen vann med 2-1 hemma mot KuPS när nyförvärvet Ishmael Yartey avgjorde i sin debut.

Det stora problemet med KPV i år är att man har varit alltför svaga i defensiven när man är det lag som släppt in flest mål i årets serie. Spelmässigt har man hängt bra med i stora delar av matcherna som man spelat men fallit om och om igen på att man har gjort för många individuella misstag i försvarsspelet som bjudit på mål åt motståndarlagen. Den gångna veckan har laget koncentrat sig på att utveckla det egna spelet under Uotinens ledning. Inför dagens match säger Uotinen att träningsveckan har varit lyckad och man har fått förstärkt lagets spelsätt.

Till dagens match får KPV tillbaka två spelare efter skador när både Patrick Byskata & Simo Roiha som missade matchen mot KuPS är återigen fit for fight. Några spelare har under veckan varit frågetecken inför dagens match och det slutliga beslutet om deras medverkan görs under matchdagen. Dom spelarna som man med säkerhet saknar är långtidsskadade Sebastian Mannström & El-Hadji Gana Kane som unge Noa Lehtonen som är och visar upp sig i Italien.

Speltips och analys

Vi har i dagens match två lag som kommer till matchen med en viktig vinst från förra omgången. FC Lahti har tack vare vinsten ännu chans på en plats till övre slutserien medan KPV i sin tur tack vare senaste vinsten fick andrum till VPS på jumboplats och RoPS som är första laget på säker mark är ny på synavstånd. Som jag nämnde i bloggen så är FC Lahti ett av lagen som överraskat mest i årets serie, sett till det spel som man visat upp. Ett annat sätt att uttrycka det är att FC Lahti har över presterat sett till materialet och poängen som man har i årets serie. KPV och dess nye tränare fick precis den start som man behövde med en viktig vinst i senaste matchen. Tror att KPV under Uotinens ledning kan ha bra möjligheter att undvika en kvalplats, framförallt när man högst troligen kommer ännu att förstärka laget samtidigt som det krävs att man utvecklas i sitt försvarsspel och slutar med att göra dom individuella misstagen som man gjort såhär långt i år. Även om Lahti har bra form för tillfället med 7 poäng på 3 matcher så tycker jag att KPV idag skall ha en fullt rimlig chans att knipa med sig minst en poäng och mitt spel i dagens match kommer att vara KPV +0.5 AH till oddset 1.689 med 3/5 u hos Pinnacle. Samma spel finns till några punkter lägre odds hos t.ex. bet365 & Bethard.

Oddsjämförelse och statistik inför matchen hittas här






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt