Pang, boom och slutligen swish. Gårdagens bloggspel hann inte ens bli 20 minuter gammalt i matchen mellan Norrby och Syrianska innan det rättades grönt. Överspelet på 2,5 låg som marknadshögst uppe på 2,25. Det blev som jag var inne på, nämligen en öppen och svängig matchbild. Norrby imponerar inte så mycket som man trott kring ett av Superettans lag, men man vinner fotbollsmatcher. Kan det vara så att Superettan har en av sina sämre upplagor i år? Tur är det väl då att vi har en av historiens bättre Allsvenska upplaga 2019. Imorgon sparkar AIK och IFK Norrköping igång sommar/höstsäsongen, det ska bli oerhört intressant att få följa hela vägen ut i November. Kan det smälla lika mycket på Friends Arena som det gjorde på Borås Arena?

AIK

Efter att ha vunnit SM-guld under 2018 så var förväntningarna ännu högre ställda på AIK. Man började årets säsong på ett sedvanligt sett, nämligen med offensiva problem. Men, det skulle visa sig vara temporärt. Man har efter den horribla förlusten borta mot IFK Göteborg i slutet av april lyckats göra mål i 6 raka Allsvenska matcher, 7 om man räknar med träningsmatchen mot BK Häcken. Karol Mets har fyllt Robin Janssons skor, Tarik Elyounoussi har fått utdelning och unge Bilal Hussein har spelat till sig en startplats. När man kliver ut på Friends Arena ikväll så gör man det med rejäl medvind och självförtroende. Man avslutade vårsäsongen på bästa sätt, nämligen genom att besegra Hammarby i derbyt hemma med 2-0. Kan man komma upp i samma nivå igen?

AIKs 5 senaste Allsvenska matcher:

 • AIK - Hammarby 2-0
 • GIF Sundsvall - AIK 1-1
 • AIK - Falkenbergs FF 2-0
 • Helsingborgs IF - AIK 1-3
 • Djurgårdens IF - AIK 0-2

Rikard Norling har följande spelare till sitt förfogande: Daniel Granli, Per Karlsson, Panajotis Dimitriadis, Sebastian Larsson, Enoch Kofi Adu, Rasmus Lindkvist, Chinedu Obasi, Karol Mets, Anton Saletros, Bilal Hussein, Saku Ylätupa, Tarik Elyounoussi, Daniel Sundgren, Budmir Janosevic, Jack Lahne, Kolbeinn Sigthorsson, Oscar Linnér och Henok Goitom.

Saknas i truppen gör Robert Lundström (skada), Stefan Silva (ej uttagen) och Heradi Rashidi ( ej uttagen).

IFK Norrköping

Jens Gustafssons vara eller icke vara som huvudtränare för IFK Norrköping var kanske aldrig så nära som jag själv trott ett tag, men visst sover han lättare nu än för en månad sen. IFK Norrköping befinner sig i skrivande stund på 7e plats efter att ha skrapat ihop 18 poäng på 12 matcher. Man har vunnit sina 3 av de 4 senaste matcher i Allsvenskan och sakta men säkert klättrat upp mot tabelltoppen. Noterbart är att man bara hade 1 seger på sina inledande 8 inledande matcher. Men, Jordan Larsson har blommat ut ordentligt och öst in mål för “Peking”. Man kommer idag till spel utan viktige Alexander Fransson på det centrala mittfältet samtidigt som Gustafsson själv gick ut och berättade för media att det finns en del frågetecken på en handfull spelare. Intressant ska det iallafall bli att se om Jordan Larsson kan utmana och störa AIKs backlinje på samma sätt som han gjorde mot Hammarby.

IFK Norrköpings 5 senaste Allsvenska matcher:

 • AFC Eskilstuna - IFK Norrköping 0-2
 • Hammarby IF - IFK Norrköping 2-2
 • IFK Norrköping - GIF Sundsvall 2-0
 • Örebro SK - IFK Norrköping 1-2
 • IFK Norrköping - IFK Göteborg 1-2

Analys och speltips

Det är inte vilket möte som helst när AIK och Peking möts på nationalarenan i Solna. AIK som varit ett topplag i tabellen de senaste 5-6 säsongerna samtidigt som IFK Norrköping varit med i toppskiktet de senaste åren. Såna här matcher betyder inte bara mycket för spelarna och klubben, utan även för supportrarna. Jag tror vi får se två lag som kliver ut på bra gräsmatta i Solna och är laddade till tusen för att få med sig tre poäng.

Skulle AIK vinna ikväll skulle det innebära att man ligger 3 poäng efter serieledande Malmö FF med lika många matcher spelade. Noterbart är att AIK möter just Malmö FF på söndag hemma på Friends Arena. Mycket talar för att Gnaget ska vinna, men är allting glasklart i backlinjen? Daniel Sundgren är som bekant både såld till Grekiska Aris men samtidigt tillgänglig för AIK. Kommer han att så starta idag? Är Per Karlsson 100%? Får Rasmus Lindkvist förtroendet efter en ganska så svag vårsäsong? Medans offensiven och det centrala mittfältet ser bra ut så börjar AIKs wingback-situation att skapa frågetecken.

Jordan Larsson har prickat in 8 mål i årets upplaga av Allsvenskan. Bara AIKs Tarik Elyounoussi är bättre i den statistiken med sina 9 fullträffar. Jordan har, när det gått lite trögare för “Totte” Nyman och Kalle Holmberg, sett fantasifull och kreativ ut. Han vågar utmana på ett annat sätt än tidigare med spelare som Simon Thern och Alexander Fransson bakom sig. Nu när Fransson saknas ikväll så blir det självklart ett tapp för Peking, men de har ersättare som kan prestera på nästan samma höjd.

Jag tror inte man ska räkna ut IFK Norrköping här som inte förlorat mot AIK på 3 raka matcher i Allsvenskan. Jag tror att Larsson & co mycket väl kan få in en boll när AIK kan bli lite väl stillastående ibland i sitt possessionspel. Det kommer leda till kontringsmöjligheter. Jag tror det kan bli en liknande matchbild som när lagen möttes för nästan ett år sedan på Friends Arena. Då slutade matchen 3-3 efter att AIK haft ledningen med 2-0 men sedan tappat till 2-3. Jag väljer därför att spela följande spel:

AIK - IFK Norrköping över 2,0 AH till oddset 1,71 hos Coolbet med 3 units.

Alla rekar

Över 2.0 mål

AIK - IFK Norrköping

Coolbet 1.71
3.00 u
 • Push
  Resultat

Ett inlägg av