Under måndagskvällen så spelas det ett flertalet matcher inom den svenska toppfotbollen. Superettan bjuder på två matcher medans vi får hela 4 matcher i högsta liga, Allsvenskan. Vi har redan gått igenom ett möte här hos 1x2, det mellan IFK Norrköping och GIF Sundsvall. Den här gången ska vi stanna till vid mötet på nationalarenan, matchen mellan formstarka AIK och jumbon Falkenbergs FF.

AIK

Det är inte bara i Ishockey det kan gå fort ibland. Efter derbysegern mot Djurgården för cirka en vecka sedan så har det andats optimism och blåst varma vindar på Karlberg. Man kommer in på Friends Arena ikväll stärkta med 3 segrar i rad i bagaget och ett spel som påminner om fjolårets lyckade säsong. Det som skett är att man vågat flytta upp Tarik Elyounoussi från den omtalade pocket-rollen och låtit honom spela på topp tillsammans med Henok Goitom. Det har gett resultat, norrmannen har gjort 4 mål på 2 senaste matcherna och Rikard Norling har kunnat sova bättre på nätterna efter den horribla inledningen på säsongen. Försvarsmässigt har AIK också börjat se klart bättre ut. Nyförvärvet Karol Mets och Panajotis Dimitriadis har blivit varma i kläderna. Kan AIK vara med och utmana Malmö FF?

AIKs 5 senaste matcher: Helsingborgs IF - AIK 1-3 Djurgårdens IF - AIK 0-2 AIK - AFC Eskilstuna 2-1 IFK Göteborg - AIK 3-0 AIK - BK Häcken 1-0

Rikard Norling har följande spelare tillgängliga ikväll: Daniel Granli, Per Karlsson, Panajotis Dimitriadis, Sebastian Larsson, Enoch Kofi Adu, Rasmus Lindkvist, Stefan Silva, Karol Mets, Anton Saletros, Bilal Hussein, Saku Ylätupa, Tarik Elyounoussi, Daniel Sundgren, Budimir Janosevic, Heradi Rashidi, Magnar Ödegaard, Jack Lahne, Oscar Linner och Henok Goitom.

AIK saknar till dagens match forwardsduon Chinedu Obasi och Kolbeinn Sigthorsson.

Falkenbergs FF

Efter att ha gjort en rad insatser som förtjänat mer än den poängutdelning fått så kom man ut till mötet mot Djurgården med en hög optimism. Det renderade i 3 insläppta mål på 40 minuter och så var processen klar. Det är inte lätt att heta Nsima Peter idag, den förre IK Frej-anfallaren har ännu inte gjort mål i år och ska idag möta AIKs trebackslinje som ser väldigt bra ut. Till mötet idag saknar man dessutom viktiga kuggar på sitt mittfält, något som man behöver vara stark på för att rå sig på AIK på Friends Arena. Något behöver ske för att “laget från havet” ska börja ta poäng. Risken blir att man avslutar vårsäsongen som tabelljumbo vilket självklart inte är optimalt för att det ska spelas Allsvensk fotboll på Falcon Alkoholfri Arena nästa säsong. Är det dags att gå ifrån sitt 4-5-1/4-2-3-1 spel och börja spela en mer chansartad fotboll?

Falkenbergs FF 5 senaste matcher: Falkenbergs FF - Djurgårdens IF 0-3 AFC Eskilstuna - Falkenbergs FF 0-0 Falkenbergs FF - Malmö FF 1-2 GIF Sundsvall - Falkenbergs FF 3-1 Falkenbergs FF - IK Sirius 0-0

Följande spelare är tillgängliga för Falkenberg ikväll: Hampus Nilsson, Johan Brattberg, Ludvig Johansson, Carl Johansson, Johan Lassagård, Tobias Karlsson, Nsima Peter, Kalle Söderström, Robin Östlind, Christoffer Carlsson, Marcus Mathisen, Per Karlsson, Kirill Pogrebnyak, Edi Sylisufaj, Jacob Ericsson, John Björkengren, Anton Wede, Tobias Englund.

Falkenberg saknar ikväll följande spelare: Tibor Brink Joza, John Chibuike och Hampus Svensson.

Analys och speltips

Det är ett AIK som kliver ut på Friends Arenas naturgräs med mycket goda förutsättningar för att bygga på sin vinstrad. Man har gjort 7 mål på sina 3 matcher och bara släppt in 2. På andra sidan planen står ett Falkenberg som inte gjort mål på sina 2 senaste matcher, trots att man mötte bottenkollegan AFC Eskilstuna. Till spel kommer varken Chinedu Obasi eller Kolbeinn Sigthorsson, precis som de 2 föregående matcherna. Istället kommer Jack Lahne tillbaka i truppen efter att ha varit avstängd senast. Jag har svårt att se hur Lahne ska peta någon av antingen Henok Goitom och Tarik Elyounoussi för att få en startplats. Forwardsdoun från ifjol har sett riktigt bra ut och fått igång AIKs offensiv betydligt mer än när Lahne startar på topp.

För Falkenberg blir det här en match som på förhand blir svårt att sätta upp en matchplan till. Ska man försöka kliva in och försvara redan från avspark så kommer det bli väldigt tufft och svårt att få med sig något annat än mål i egen bur. Jag tror att Falkenberg kommer komma ut så som man gjort i sina tidigare matcher, nämligen med ett lag som ställer sig högt upp i banan och försöker vara kreativa med sina ytterforwards. Det tycker jag man har gjort helt rätt i när man mött lag från den övre tabellhalvan. Jag tror att man vill och att man behöver gå framåt, varje poäng man kan få med sig just nu kan visa sig vara oerhört viktiga när vi summerar säsongen 2018.

Jag tror vi får se ett AIK, med sina supportrar sjungandes i ryggen, kliva ut och göra processen kort med Falkenberg. Man kommer vilja ta kommandot direkt och gärna göra 1-2 mål redan i första halvlek för att kunna rotera i elvan och vila startspelare efter ett hårt matchande den senaste veckan med 3 matcher på 8 dagar. För Falkenbergs del så blir avbräcken på mittfältet alldeles för tufft att ersätta idag. Man kommer inte kunna komma upp i sitt vanliga tempo utan blir istället väldigt sårbara över hela banan.

Speltipset blir därför följande: AIK HT/FT till oddset 2,17 hos Coolbet med 2 units.

Alla rekar
AIK HT/FT
AIK - Falkenbergs FF
2.00 u
-2.00 u
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Ett inlägg av
David "Davvecohen" David "Davvecohen"