Speltips: Frölunda HC-Djurgårdens IF: Grand Finale!

Frölunda HC 4/21

Då är det dags! Finalspelet i SM-slutspelet ska äntligen börja. I finalen möts Frölunda och Djurgården efter segrar i sina semifinaler med 4-1 respektive 4-3 i matcher. Nu möts dem i en serie bäst av sju matcher där laget som först tar fyra segrar får lyfta Le Mat-pokalen. Frågan nu: blir det Frölundas kapten Joel Lundqvist eller Djurgårdens kapten Jacob Josefson som får lyfta pokalen?

Här hittar du alla odds och all statistik för SM-slutspelet!

Som går att skönja är Frölunda klara favoriter till guldet, och i min bok tycker jag att de bör både bära och klara av favoritskapet. Likaså vad gäller match 1 - den matchen som jag i detta inlägg ska bena ut förutsättningar till, och även ta 3 spel!

Frölunda HC-Djurgårdens IF, 21/4, 15:00.

Hemmalaget från Göteborg bjuder in Djurgården från Stockholm. Råg i ryggen bör det finnas hos bägge lagen efter varsin meriterande semifinalseger mot ettan och tvåan i grundserien. Tar Frölunda vara på hemmaplansfördelen? Eller ska Djurgården skrälla till en seger i Scandinavium?

FRÖLUNDA HC - Obesegrade på hemmaplan i slutspelet

Frölunda har nu 13 raka hemmasegrar varav 12 i Scandinavium. Räknar vi med CHL-guldet som bärgades i Scandinavium är det 13 raka i arenan som rymmer drygt tolv tusen åskådare.

Vunnit samtliga fyra matcher man spelat i Scandinavium i slutspelet och på hemmaplan generellt har man varit väldigt starka i defensiven.

  • Frölunda HC: Insläppta mål på hemmaplan i slutspelet.
    (Senaste möte överst)

⁃ 0 Mål

⁃ 0 Mål

⁃ 1 Mål

⁃ 2 Mål

⁃ 0 Mål

Jag imponerades av Frölunda i matchserien mot Luleå. I både match fyra och fem underskattade jag Frölundas försvarsspel vilket stjälpte mina spel två gånger om (överspel match 4, Luleå FT3 match 5). Den hårda press man satte på Luleås backar var ett vägvinnande koncept för Roger Rönnbergs mannar i matchserien som man tog hem med 4-1.

Nyckel: Att målvakten Johan Mattsson fortsätter med sitt stora spel och att de Frölunda fortsätter vara noggranna med puck i defensiv zon. I grundserien alldeles för många egna och slarviga initiativ. Släpper till många skott och förlorar ofta skottstatistiken men sanningen är att de flesta skotten man får emot sig är tagna från mindre farliga områden där Johan Mattssons uppdrag att rädda puckarna blir allt enklare. Jag trodde inför både match fyra och fem mot Luleå att det kunde vara något som Norrbottningarna skulle kunna utnyttja, men så blev inte fallet då de offensiva attackerna gjordes alldeles för tama av ett skickligt och disciplinerat Frölunda.

I offensiv väg är Frölunda breda. Luleå försökte stänga ned Frölundas Ryan Lasch. Bland annat i powerplay där han inte alls fick den yta och tid som han fick i grundserien och i matchserien mot Malmö. För Frölundas del blev det istället andra som klev fram exempelvis Max Friberg och Joel Mustonen.

DJURGÅRDENS IF - Förlitar sig på Reideborn?

I match nummer 7 mot Färjestad blev målvaktsspelet en av de, om inte den viktigaste, nyckeln för Djurgården. Adam Reideborn storspelade i game 7 och når han samma nivå idag och i matchserien har DIF chansen, annars tror jag de har en tuff väg till mötes.

  • Djurgårdens IF: målproduktion i spel 5v5 i matchserien mot Färjestad.

Djurgården mot Färjestad i spel 5v5. (senaste möte överst)

⁃   2 Mål

⁃   1 Mål

⁃   1 Mål

⁃   3 Mål

⁃   2 Mål

⁃   2 Mål

⁃   2 Mål

Ingen direkt dålig målproduktion men en av framgångsfaktorerna för Djurgården har legat i spel 5 mot 4. För att kunna vinna SM-guld tycker jag att man bör lyfta sitt spel i fem mot fem till de nivåer som nådde i match ett, två och sju mot Färjestad då jag tycker att man var det bättre laget. Men efter vad jag sett av Frölunda känns det som att man behöver lyfta sig en nivå till och behöver ha flera spelare och kedjor som producerar.

När Färjestad väl var noggranna i försvars- och anfallsspelet blev värmlänningarna för starka och stora och visade sig vara numret för stora i match fem och sex. I den ”fällan” får inte DIF gå i här, då det kommer straffa sig alldeles för hårt mot ett skarpt Frölunda.

Förlitar sig i det offensiva mycket på sina forwards samt backen Linus Hultström. I övrigt finns det inte särskilt mycket offensiv kraft i försvararna hos Djurgården och tror att någonting som kan bli en fallucka i denna match och matchserie är uppspelen bakifrån, som Frölunda så effektivt stoppade mot Luleå.

NICLAS BERGFORS - Tredjelänken i succékedjan

Den kedja som växt fram starkt under slutspelet är den med Sebastian Strandberg, Dick Axelsson och Niclas Bergfors.

Kedjan visade vägen i den sjunde matchen mot Färjestad och vill såklart skörda nya framgångar här.

Kedjans statistik i slutspelet:

⁃   Sebastian Strandberg - 10 poäng.
⁃   Dick Axelsson - 9 poäng.
⁃   Niclas Bergfors - 5 poäng.

Det som skiljer de två förstnämndas produktion jämfört med Bergfors som endast har hälften så stor poängproduktion stavas: powerplay. Sanningen är den att Niclas Bergfors hittills i slutspel inte varit inne på något powerplaymål, inte ett! Det är en faktor som jag tycker ska gynna spelet på Niclas Bergfors Under 0.5 Poäng i första matchen.

Slutsats och speltips

Djurgården vann 1-6 senast lagen möttes - sedan dess har Frölunda växlat upp rejält och hittat vägar att vinna matcher. Man har tagit både offensiva segrar med exempelvis 4-3 och även defensiva segrar med exempelvis 2-0.

Starkare trupp och spel rakt igenom och med tanke på hemmaplansfördelen som i mina ögon väger tungt här, spelar:

Frölunda HC -1.0 Asian Handicap (insatsen tillbaka vid uddamålsseger, fulltid)

2.35 Unibet, 5/10 Units

I min bok hade Luleå en bättre backuppsättning än vad Djurgården har och tror det kan bli en positiv faktor för Frölunda med tanke på presspelet på backarna man satte mot Luleå. Tror Djurgården får det tufft i offensiv väg ända nedifrån och även i offensiv zon där Frölundas försvar samt Johan Mattsson imponerat. Spelar:

Djurgårdens IF Under 2.0 Lagmål (insatsen tillbaka vid exakt två mål av DIF, fulltid)

2.07 Unibet, 5/10 Units

Tror alltså att Djurgården får det svårt i offensiven. Laget har gjort många av sina mål i Powerplay, och en som inte spelar powerplay överhuvudtaget är Niclas Bergfors som förvisso spelar 5v5 ihop med succéspelarna Sebastian Strandberg och Dick Axelsson. Att Djurgårdens nummer 10 Bergfors går poänglös från match ett, tycker jag är spelvärt en bra bit ned från oddset i skrivande stund.

Niclas Bergfors Under 0.5 Poäng

1.57 Unibet, 5/10 Units

Tre spel tagna inför matchseriens första match alltså! Spelstopp är 15:00 på påskdagen och matchen går att se på TV4.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.