Har hunnit gå några dagar sen senaste bloggspelet som spelades i torsdags och slutade i en förlust när Finland och Polens damer inte löste över 2.5 linan som jag hade bloggat om i den matchen. Såhär i efterhand kan man lugnt säga att det var ett värdelöst spel, som jag tyvärr överanalyserade. Försöker ta nya tag nu med en av måndagens två matcher från Veikkausliiga.

HIFK

Helsingfors IFK står nu inför sin första match inför hemmapubliken efter återkomsten till Veikkausliiga efter ettårs frånvaro. Man inledde sin Veikkausliiga säsong med att förlora med 1-0 borta mot SJK. Spelmässigt gjorde man väl en helt godkänd match, som var en rätt så typisk premiärmatch för båda lagen. SJK kunde dock avgöra matchen under dess sista 10 minuter och HIFK fick återvända hem från Seinäjoki med 0 poäng. En spelare som utmärkte sig från HIFK i matchen mot SJK var nye målvakten Arnold Origi.

Som jag redan tidigare har nämnt i mina bloggar var HIFK har varit med så har laget förnyats kraftigt från det lag som tog steget upp förra säsongen från Ykkönen. Man har fått in ett 20-tal nya spelare och en ny huvudtränare. I fredags gjorde man klart med två nya offensiva spelare när egyptiern Elsaid Maher som bäst trivs i en central roll i anfallet ansluter sig till klubben md ett ettårigt kontrakt, medan gambiern Foday Manneh kommer på lån från danska Velje BK. Manneh är ett ungt löfte som trivs bäst i en offensiv roll och kan spela både som ytter eller centralanfallare. På HIFK:s hemsida säger Manneh följande efter att övergången blivit klar:

– Jag är glad och ivrig över att få komma med i IFK samt tacksam över möjligheten att få spela för en bra förening utanför Danmark. Jag har följt med Veikkausliiga ända sedan jag var liten, och speciellt hur andra gambiska spelare har nått framgångar här.

Även om HIFK har skaffat in en hel del med nya spelare så står jag ännu fast vid att man kommer att få svårt att lyckas förnya sitt kontrakt i Veikkausliiga denna säsong. Resultatmässigt har försäsongen inte på något sätt varit bra för HIFK:s del, man spelade också förra veckan en träningsmatch mot JäPS som håller till i Kakkonen. Från den matchen fick man med sig bara ett 1-1 resultat efter att anfallaren Njazi Kuqi gjort lagets mål.

FC Lahti

FC Lahti inledde sin Veikkausliiga säsong med att spela 3-3 hemma mot KuPS förra helgen. Den matchen var minst sagt en tudelad match när KuPS gjorde i första halvlek mål på sina alla 3 skott och kunde gå till en 3-0 lendning i halvtid. Till andra halvlek kom Lahti ut som ett nytt lag och lyckades vända 0-3 underläget till ett 3-3 resultat efter att Matti Klinga gjort lagets första mål, några minuter efter det kunde Jasin Assehnoun reducera till 2-3 med sitt första mål i Veikkausliiga och några minuter före slutet kvitterade Josu till 3-3 efter ett grymt frisparksmål.

Inför matchen mot HIFK säger FC Lahtis tränare Sami Ristilä att lagets målsättning är nu att börja matchen på samma sätt som man spelade andra halvlek hemma mot KuPS. Ristilä säger också att det fanns en hel del med bra saker i första halvleken mot KuPS, bortsett från att man släppte in 3 mål då. I matchen mot KuPS lyckades dom tre byten som Ristilä gjorde på ett bra sätt när han bytte in Eemeli Virta, Tomi Kult & Ville Salmikivi som alla bidrog med mera fart till lagets anfallsspel i andra halvlek. Till matchen mot HIFK kan FC Lahti komma med en rätt så skadefri trupp, man kommer definitivt att sakna skadade Jerónimo Aminoe & Irfan Sadik.

Speltips och analys

Lagen möttes under vintern i finska cupen i en match som FC Lahti vann hemma med 2-1 efter att Lahtis mål gjorts av Jean-Christophe Coubronne & Irfan Sadik medan HJK:s mål gjordes av Xhevdet Gela, en spelare som ännu förra säsongen spelade för FC Lahti.

Genom åren har HIFK varit en helt överkomlig motståndare för FC Lahti. Lagen har mötts totalt 13 gånger och av dom matcherna har FC Lahti 8 gånger medan HIFK har vunnit endast 1 gång, 5 gånger har matcherna lagen emellan slutat i ett oavgjort resultat. Målskillnaden från dessa matcher är 23 – 16 till FC Lahtis fördel.

Även om HIFK normalt sett får ett bra hemmastöd av sina fans så tror jag att det fortfarande kommer att vara svårt för laget som är ännu allt annat än samspelade med tanke på den stora mängden av nyförvärven som man gjort denna säsongen. I grunden håller jag FC Lahti som ett klart bättre lag och om man kan undvika misstagen som man gjorde mot KuPS i första halvlek och istället spela mera det spel som man visade upp under andra halvlek så skall man ha goda möjligheter att ta sin första 3 poängare denna säsong. Kommer dock att spela lite safe och väljer att spela FC Lahti +0.0 AH till oddset 1.81 med 3/5 u hos Bethard.

Oddsjämförelse och statistik till matchen hittas här

Alla rekar
FC Lahti +0.0
2019-04-15 17:30
HIFK - FC Lahti
3.00 u
2.43 u
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Ett inlägg av
TWistbacka TWistbacka