Speltips: Allt inför Allsvenskan!

Allsvenskan 3/26

Knappt en vecka kvar, på söndag drar det igång och jag tycker vi ska köra en genomgång av årets allsvenska. Detta inlägg kommer inte innehålla några speltips men kollar man in min spelbok hittar man 13 långtidsspel som är tagna, där i alla fall majoriteten av oddsen är kvar fortfarande. Jag kommer lista tabellen enligt Svenska Spels vinnarodds först av allt, sen göra en egen tabell med lite info om varje lag.

Tabellen enligt Svenska Spel

  1. Malmö (2.07)
  2. AIK (4.50)
  3. Häcken (7.75)
  4. Norrköping (8.25)
  5. Djurgården (15.00)
  6. Hammarby (20.00)
  7. Östersund (23.00)
  8. Sundsvall (60.00)
  9. Helsingborg (75.00)
  10. Elfsborg (125)
  11. Kalmar (125)
  12. Göteborg (165)
  13. Örebro (275)
  14. AFC (300)
  15. Sirius (350)
  16. Falkenberg (400)

Min tabell

  1. Malmö
  2. Norrköping
  3. AIK
  4. Häcken
  5. Hammarby
  6. Djurgården
  7. Östersund
  8. Sundsvall
  9. Kalmar
  10. Elfsborg
  11. Helsingborg
  12. Örebro
  13. AFC
  14. Göteborg
  15. Sirius
  16. Falkenberg

1.

Den urstarka trupp som avslutade fjolåret är intakt där man även fått förlängning på nyckelspelare, dessutom har man kryddat den med Jo Inge Berget och Erdal Rakip. Styrkan i laget ligger helt klart i spetsen och bredden från mittfält och framåt. Ska man leta svagheter är backuppsättningen sårbar när någon av de ordinarie mittbackarna är borta. Nyförvärvet Anel Ahmedhodzic har sett darrig ut på försäsongen och Franz Brorsson kan vara en stabil allsvensk mittback men avståndet till hjärnsläpp och misstag är alldeles för kort för att han ska vara pålitilig över tid. Dessutom ska man hålla hela truppen nöjda vilket kan bli stora problem vid skadefri trupp då det kommer behöva sitta spelare på läktaren vars självbild och lön antagligen säger nåt helt annat. Man ligger runt dubbla pengen på SM-Guld vilket jag tycker är ganska korrekt, om något ska det ner lite till.

2.

Ganska tunga tapp i Ante Johansson, Daniel Sjölund och Daniel Moberg Karlsson har ersatts bra spelmässigt. Frågan som alla ställer sig är hur gruppen hanterar det mentalt att tappa två så stora ledare som Johansson och Sjölund. Nya spelare måste kliva fram nu. Både ledarmässigt och spelmässigt blir innermittfältet nyckeln här för som det sett ut på försäsongen blir det ett 3-5-2 med Fransson och Thern sittande med Haksabanovic lite framför som Peking har som grund i årets allsvenska. Jättefin bredd har man över hela planen utom eventuellt vänster wingback där Thorarinsson och Vall kanske är lite tunt. Man besitter förmodligen seriens bästa målvaktsuppsättning i Isak Pettersson och David Mitov Karlsson. Är det nåt lag på förhand som ska ta upp kampen mot MFF är det Peking i mitt tycke.

3.

Fjolårets mästare lurar lite i bakvattnet här, dels pga det svaga cupspelet och dels pga den ganska anonyma sillyn på nyförvärvposten. AIKs problem denna säsong och varför jag inte har dem högre är att man antingen måste sätta defensiven med helt ny 3-backslinje bortsett från Per Karlsson väldigt snabbt, eller luta laget framåt lite mer så man slipper vara såpass beroende av den. Kollar man försäsongen och känner man tränare Norling rätt blir det det förstnämnda och då vill det till att AIK är lika täta bakåt som under fjolåret, för man fick ganska bra utdelning framåt under fjolåret och offensiven är knappast särskilt mycket bättre denna säsong.

4.

Tillsammans med AFC är Häcken det laget som förstärkt sina aktier mest under försäsongen. Offensivt sköljer man fram som en tsunami med en storspelande Jeremejeff i spetsen. Farhågan är att man redan formtoppat eller åtminstone är nära den och att man kommer mattas av lite ju längre säsongen går. Det positiva för Häcken dock är den otroliga bredd man har framåt och om vissa spelare kommer dippa under säsongen finns det hungriga allsvenska kvalitetsspelare på bänken som kan ersätta. Ett problem är dock uppbackningen på innermittfältet, Friberg och Faltsetas gör ett hästjobb tillsammans och ger utrymme för de offensiva briljansen. Skulle någon av dem skada sig eller de matcher någon av dem är avstängda (som är rätt ofta) har man alternativet Gustav Berggren som visserligen är lovande men knappast någon jättespelare än eller flytta upp Lindgren och rucka på backlinjen. Häcken har potential om stjärnorna står rätt att t.om utmana om guldet, men klubbens tillsammans med tränare Alms bristande erfarenhet av det kan sätta lite käppar i hjulet om guldläge finns med några omgångar kvar.

5.

Hammarbys problem under fjolåret var att man var väldigt beroende av sin förstaelva, vilket gjorde att t.ex under septembermånaden där man tappade guldkänningen och i slutändan också visade sig europaplatsen inte riktigt hade spelarna i truppen att lägga i en växel till eller ersätta de formsvaga spelarna i startelvan. Det problemet har sportchef Jansson sett till att man inte kommer ha denna säsong, det är en brutal offensiv spelarkraft man värvat till sig och det kommer man ha nytta av. Bredden på innermittfält och mittbackspositionerna är dock tvivelaktig åtminstone tills skadade Junior kommer tillbaks. Hammarby har absolut potentialen att göra en lika fin säsong som ifjol, problemet är att resten av topplagen kommer vara bättre än under fjolåret och då kommer Hammarby ha väldiga problem med att nå europaplats. Dessutom ska man klara sig utan nyckelspelarna och navet från fjolåret i Wiland (skadad), Paulsen (såld), Borges (såld), Junior (skadad) och Hamad (Bosman). Det är en fin trupp man har men omsättningen är ganska stor och det kan komma ta tid innan man sätter en ihopspelad startelva.

6.

Djurgården har i mitt tycke den svagaste truppen i denna toppsexa. Dock om nya tränarduon Kim och Tolle kan maximera spelarmatrialet som man gjort i Sirius under de sista åren har man absolut potential att utmana om Europa. För att det ska hända ska den tydliga spetsen man har offensivt i Buya Turay och Astrit Ajdarevic prestera sitt max och dessutom vara skadefria, för det är där man brister truppmässigt mot övriga topplag. Man kommer vara väldigt beroende av sin spets och kommer behöva få igång spelare som Ring och Bärkroth, spelare som inte presterat under deras sejourer i DIF hittills. Bakåt ser det riktigt fint ut, där kommer man kunna ställa upp med en av seriens bästa backlinjer med Witry-Berg, Danielson, Une Larsson-Käck, Augustionsson.

7.

En av de mest svårbedömda lagen i årets allsvenska, mycket spelare som man har ganska dålig koll på som kan vara både himmel och pannkaka (Ravel Morrisson är väl kanske den spelare i allsvenskans historia där avståndet däremellan varit som störst). Tycker man är ganska klart sämre än topp 6an men fortfarande störst potential av 10 övriga lag, därför hamnar dem på 7:e plats i detta tips. Mycket strul utanför planen just nu som kan påverka de sportsliga prestationerna. I princip alla spelare från superlaget som gick till EL slutspel är borta utan att man för den delen fick dåligt betalt. Dem har dock ersatts med allt annat än samma kvalité utan mer av utvecklingsbara chansningar.

8.

En ganska oroande försäsong utan cupspel är slut och nu ska Giffarna in i årets allsvenska. Truppen är bättre än ifjol då man fått behållt allt av värde och har kryddat truppen med Tobbe Eriksson, Pa Konate, Omar Eddahri och Alexander Blomqvist. Största tappet finns dock på tränarsidan där assisterande tränare Ferran Sibilia gått till IFK Göteborg, ett stort tapp inte minst i spelarutvecklingen där Giffarna på väldigt kort tid gick från i princip bottenlag till ett skönspelande mittenlag med om nåt en sämre trupp. Det logiska hade varit att Giffarna bara fortsätter på samma väg uppåt nu med bättre trupp och med Joel Cedegren fortsatt på bänken, men fotboll är sällan logiskt och ett litet varningens finger hålls upp för Giffarna efter denna försäsong.

9.

Fotbollsveriges kanske mest bespottade tränare Magnus Pehrsson tog i vintras över efter Henrik Rydströms interimuppdrag, som många trodde skulle bli permanent. ”MP” ska nu försöka bevisa för tvivlarna som ställer sig frågande hur han landar jobb efter jobb på ganska hög nivå fortsatt trots misslyckande efter misslyckande. Jag tror på MP mer än gemene fotbollsintresserad svensk i alla fall och tror att denna lite anonymare miljö i småland kan vara helt rätt för honom för tillfället. In har framförallt Moestafa El Kabir kommit på ett kontrakt fram till sommaren, för KFFs skull hoppas jag verkligen det är en El Kabir i form och med motivation man har värvat. För då är han en av allsvenskans bästa forwards, risken är dock att vi får se den Kabir som var i Häcken i våras på liknande premisser, då har man en helt okej allsvensk forward som kommer spotta in ett par mål utan att göra några större intryck.

10.

En annan ganska bespottad tränare är Jimmy Thelin, känslan är att det är dags för både honom och Elfsborg att lyfta denna säsong, annars har vi nog en Thelin i en annan miljö i typ en serie lägre nästa säsong. Poängskörden ifjol var inte munter och spelet lovade knappast mer heller. Nu har Thelin fått ännu mer tid med truppen och har dessutom återförenats med Pawel Cibicki på lån fram tills sommaren. Lägg därtill lånet på Jonathan Levi och norske mittbacken Stian Gregersen och jag tycker det vittnar lite om att Ellos ekonomi inte är där den en gång var och att man från sportledningens håll tänker ganska kortsiktigt och har sett till att man ska göra allt man kan för att undvika samma situation som ifjol där man faktiskt riskerade botten 3 placering ganska länge.

11.

Helsingborg tog hem fjolårets superetta tämligen enkelt och ses som den klart bästa nykomlingen trots AFCs fina cupspel. Det folk snackar om och vad jag kan hålla med om är att det är en väldigt oroande spelartrupp man har. Högsta snittåldern i allsvenskan och 14/22 spelare som är 27 år eller äldre säger sitt. Kortsiktigt är det helt okej då man kommer kunna bestämma vilka spelare man släpper och behåller då över halva truppen inte är säljbara. Men för att man ska etablera sig i allsvenskan långsiktigt krävs en riktig renovering av truppen då man måste liksom alla andra klubbar i allsvenskan sälja spelare för att utvecklas. Sålänge inte HIF får fram/värvar någon riktig guldklimp de kommande åren kommer man stöta på riktigt stora problem då ekonomin redan är kass och man har en föråldrad trupp. Granen som ser ut att bli sportchef i klubben efter hans spelarkontrakt går ut kommer ha en riktigt svårknäckt nöt att knäcka hur man ska hålla kvar detta lag i AS på sikt.

12.

Allsvenskan växer och lagen blir större och växer ekonomiskt, något som oroande är motpolen till det är ÖSK som det känns för varje säsong som går får sämre och sämre trupp och som tidigare år har minskat i omsättning. Inför denna säsong tappade man spets i Kennedy Igboananike och framförallt i Nahir Besara, båda gratis. Dem har man ersatt med Martin Broberg, Viktor Prodell och Agon Mehmeti, tre helt klart stabila allsvenska spelare. Men det är icke spetsspelare i åldern 28-31 som knappast kommer lyfta ÖSK till någon högre nivå och som inte heller kommer att inbringa några pengar i transfer den dagen dem lämnar. Tränare Axel Kjäll är spännande och har en fått en spelide funka på detta lag bra, förhoppningsvis är han också bra som sportchef då han nyligen blev manager istället för tränare. Detta år tror jag inte man riskerar någon nedflyttning, men fortsätter denna utveckling är ÖSK snart i superettan vill jag tro.

13.

AFC är som sagt en av försäsongens stora vinnare och jag hade knappast haft dem såhär högt upp om man inte gått så bra främst i cupen. Det gäller nu att AFC inte skevar till självbilden eller något nu efter denna cupframgång utan att man ser till att fortsatt göra jobbet och det primära målet bör fortsatt vara att hålla sig kvar. Man har en ganska spännande trupp med spännande inslag från bland annat Ukraina, Guinea och Spanien. Mest spännande på försäsongen har Felix Michel sett ut, under fjolåret bildade han mittbackspar med brorsan Alexander som stuckit till Qatar och cashen, denna säsong har man hittat en riktigt spännande mittfältsroll åt honom. Något truppen saknar är allsvensk rutin, där kan värvningen av Denni Avdic visa sig väldigt viktigt. En tung centertank bland rörliga lite vekare offensiva alternativ, som man kommer kunna spela den längre bollen på. Jag tror AFC har god chans att klara sig kvar, men vi ska komma ihåg att det är en ganska begränsad spelartrupp och inte sväva iväg efter cupframgångarna.

14.

Var AFC en av försäsongens segrare är Göteborg det inte. Resultatmässigt ser det helt okej ut men spelmässigt ser det liksom förra säsongen väldigt krampaktigt ut. Till råga på allt har fjolårets ljus i tunneln Giorgi Kharaishvili sett väldigt nonchalant och dålig ut. Ifjol hade man räddningsplankorna i nykomlingarna Dalkurd, BP och Trelleborg, i år vet jag inte om man har det på samma sätt. Det är en jätteung trupp man har där man i stort sett tvingats flytta upp en drös spelare, hur mycket detta har att göra med deras talang eller i brist av alternativ pga krisande ekonomi återstår att se. Sätter man försvarsspelet och får maxprestationer offensivt på någon/några av Kharaishvili, Söder, Nygren, Ohlsson och Abraham har Blåvitt tillräckligt bra trupp att klara sig ifrån nedflyttningstriden, men såhär på förhand med truppen, försäsongen och fjolåret i åtanke är man ett bottenlag som riskerar att åka ur.

15.

7 säsonger och 2 uppflyttningar blev det, sen försvann tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf till Djurgården. Ett jättejobb har dem gjort med förutsättningar som skulle få en tränare i div 2 förbannad. Man lämnar efter sig en ganska stor spelartrupp och framförallt innermittfältare, många ganska bra mittfältare dessutom som kommer få spendera ganska mycket tid på bänken. Helt i onödan då försvaret och anfallet pga detta är väldigt dåligt både kvalité och kvantitetsmässigt. ”Rit-Ola” Andersson har tagit över som sportchef och han har ett jobb att göra här med knaper ekonomi att kommande fönster omfördela denna truppsammansättning, för detta håller inte. Sirius har en lika bra eller till och med bättre trupp än vad Kim och Tolle gått in i under sina två tidigare säsonger i allsvenskan, men nu har man istället Henrik Rydström och Mirza Jelecak på tränarposterna. Inget ont om dem, och det är väldigt bra att man kunde behålla Mirza Jelecak i klubben, men det är minst sagt begränsad erfarenhet av tränaryrket och Sirius om man jämför med deras företrädare.

16.

Laget från havet som enligt all underliggande statistik som typ finns överpresterade under fjolåret där man fick mycket fin utdelning både offensivt och defensivt. Sen dess har man tappat den offensiva duon Chisom Egbuchulam och Erik Pärson som stod för mycket framåt. Denna säsong vilar därför mycket framåt på prestigenyförvärvet John Chibuike som trots ganska svaga sista år i skumme klubbar besitter en fantastiskt högstanivå, ganska sjukt att en klubb som FFF kunde lösa honom, antagligen har faktumet att kompisen Dominic Chatto är i klubben spelat in. Men truppen är bortsett från det för svag utan spets och det ska mycket till att man inte åker ur. Räddningen kan sjukt nog vara att man som ett av få lag har gräs på hemmaplan och därför kan utnyttja vanan av det, men det känns lite som när man letade positiva saker för TFF under fjolåret, och vi vet ju hur det gick.

Bästa oddsen till allsvenskan hittar du här.

Min spelbok med alla långtidsspel hittar du här.

Min twitter hittar du här.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.