Äntligen har det blivit dags för utslagsmatcherna i årets upplaga av finska cupen. Nu under fredagen kommer det att spelas två matcher här i huvudstadsregionen när två lag som normalt sett håller till i Kakkonen får två lag från Veikkausliiga på besök. Oturligt (läs idiotiskt) nog så har man beslutat att båda matcherna har avspark samtidigt, vilket betyder att dom som hade velat se båda matcherna får nu snällt lov att välja vilken man föredrar att kolla på. Matcherna under fredagen är

 • IF Gnistan – VPS
 • VJS Vantaa – KPV

Har i denna blogg valt att ta fokus på den senare av dessa två matcher.

VJS Vantaa

Säsongen 2018 var för VJS del en fullträff när man vann sin grupp i Kolmonen och fick ta steget upp till Kakkonen. Till slutspelet av finska cupen kvalade man sig genom att vinna Regions Cup 2018 när man i finalen vann med hela 4-0 mot FC Kiisto från Vasa.

VJS spelarmaterial består till stora delar av unga lovande spelare från huvudstadsregionen, var flertalet av dem också har fått sin fotbollsuppfostran hos VJS. Lagets klart viktigaste spelare är Marko Kolsi som tidigare i karriären har hunnit med att spelar för bland annat Willem II & NK Maribor. Från förra säsongens trupp har man tappat 3 viktiga spelare när målvakten Miikka Häkkinen avslutade sin karriär och mittfältaren Matias Pyysalo (19 matcher 12 mål) flyttade till Kickers Offenbach. På plussidan så har man fått in en del nya unga och lovande spelare när följande spelare har anslutit sig till truppen:

 • Elis Rintala (MPS/Atletico Malmi)
 • Abdulkadir Said Ahmed (PS Kemi)
 • Eetu Puro (KäPa)
 • Tino Soppi (HIFK/3)
 • Emongo Osongo (NJS)
 • Liridon Islami (TiPS)

Av dessa nyförvärv tycker jag att 19-årig försvararen Said Ahmed med erfarenhet från Veikkausliiga är det klart intressantaste namnet. Truppen i sig som man har för tillfället ser lite väl tunn ut ännu och man borde få in någon förstärkning ännu till både försvaret och mittfältet.

KPV

Veikkausliiga laget KPV som övertygade i gruppspelet av årets finska cup fick åtminstone på förhand sett en lätt lottning i cupen när man nu ställs mot VJS som håller till två divisioner lägre ner i seriesystemet. Från sina 5 spelade matcher i gruppspelet vann man 2 matcher, spelade 2 oavgjorda och förlorade 1 med målskillnaden 6-4. Det som framförallt imponerade hos KPV vara att man höll laget i hop bra defensivt i sina matcher.

Under förra helgen spelade KPV en träningsmatch när man mötte lokalkonkurrenten FF Jaro hemma och vann med 2-0. Även om man i den matchen roterade rätt så kraftigt i sin trupp så lyckades man visa upp säsongens bästa spel, framförallt under den första halvleken när man skapade ett flertal med goda målchanser.

&feature=youtu.be

Inför matchen mot VJS säger lagets tränare Jarmo Korhonen att man står inför en stor och viktig match, inte enbart av den orsaken att det är en utslagsmatch i cupen utan också för att det nu är bara 3 veckor kvar till Veikkausliiga drar igång. Enligt Korhonen så utvecklades lagets spel från varje match under gruppspelet och han förväntar sig att man skall fortsätta med samma trend i matchen mot VJS.

Till matchen kan KPV komma i det stora hela med en fulltalig trupp. Man får tillbaka viktiga mittfältarna Sebastian Mannström, Hendrik Helmke & Isaac Shaze som alla stod över förra helgens match mot FF Jaro. Under veckan gjorde man också klart med 2 nya mittfältare när Maksim Gussev & Benno Hanslia skrev på för laget, huruvida man hinner få dessa tvås speltillstånd klart till matchen mot VJS blir klart under fredag förmiddag. Dom spelarna som med säkerhet kommer att saknas från truppen är Honor Abdi & Santeri Mäkinen och långtidsskadade Patrick Poutiainen & Timo Rauhala.

Speltips och analys

Hur jag än vänder och vrider på matchen så har jag svårt att se att VJS skulle ha alltför mycket att sätta emot KPV under fredagen. VJS har inför denna match hunnit med att spela 5 träningsmatcher med saldot 2 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust. Lagen som man har mött har dock varit av en helt annan kaliber än vad KPV är. Kommer KPV någorlunda motiverade ut och ens nära upp till den nivå som man har lyckats visa i sina tidigare matcher under försäsongen skall man här ta en klar vinst mot ett klart svagare lag. Det att dom spelbolagen som har kommit ut med odds till matchen ger odds runt 1.30 för en KPV vinst tycker jag är på tok för högt, oddset kan jämföras med 1.07 som finns hos finska Veikkaus för tillfället.

Förväntar mig att KPV kommer ut gå ut med ett högt tempo i matchen vilket leder till att VJS kommer att vara ordentligt tillbaka pressade redan under första halvlek. Lyckas man skapa lika mycket chanser som man gjorde i förra helgens träningsmatch mot FF Jaro skall man också lyckas gå till en paus ledning. Med det sagt så kommer mitt huvudspel i matchen att vara återigen ett MAXSPEL när jag spelar:

KPV HT/FT till oddset 1.83 med 5/5 u hos bet365

Om KPV väljer och lyckas att spel ut under fulla 90 minuter av matchen så skall man klara av att ta en vinst med rätt så många måls marginal och därav kommer jag också att ta följande spel hos bet365 med mindre insatser:

 • KPV -2 EH till oddset 2.75 med 2/5 u
 • KPV -3 EH till oddset 4.75 med 1/5 u
 • KPV -4 EH till oddset 9.00 med 0.5/5 u

Hade som först avsikt att spela endast KPV -2 EH med 2.5/5 u men valde sen till slut att också plocka med -3 EH och -4 EH och riskera totalt 1 u mera. Klasskillnaden mellan lagen skall vara så pass stor här att KPV skall ha fullgoda möjligheter här att lösa en vinst med 5 måls marginal. Sen finns ju också alltid risken att jag blir fullständigt idiotförklarad också, men det får jag i så fall leva med. Vill man spela smart kan det dock vara skäl att skippa både -3 och -4 EH spelen, men jag har ju aldrig personligen varit känd för att vara den vassaste kniven i lådan så jag kör med detta denna gång.

Alla rekar
KPV HT/FT
2019-03-15 18:00
Vjs - KPV Kokkola
5.00 u
4.15 u
KPV Kokkola -2 (ej ahcp)
2019-03-15 18:00
Vjs - KPV Kokkola
2.00 u
3.50 u
KPV Kokkola -3 (ej ahcp)
2019-03-15 18:00
Vjs - KPV Kokkola
1.00 u
-1.00 u
KPV Kokkola -4 (ej ahcp)
2019-03-15 18:00
Vjs - KPV Kokkola
0.50 u
-0.50 u
Ett inlägg av
TWistbacka TWistbacka