Speltips: HJK - HIFK - Årets första #StadinDerby

Fotboll 22/10

Söndagens bloggspel var inte mycket att hänga i julgranen när OLS vann med 2-1 mot JS Hercules i Kakkosen Cup. Kan väl lugnt säga att jag var rätt så fel ute i värderingen av den matchen när oddset på JS Hercules steg rätt så kraftigt jämfört med det som jag spelade. Försöker nu bryta den negativa trenden som jag har hade lördag-söndag med bloggspelen och tar fokus på årets första #StadinDerby som spelas under tisdagen i finska cupen.

HJK

Säsongen 2018 slutade för HJK:s del med att man återigen blev finska mästare när man vann Veikkausliiga i överlägsen stil med hela 16 poängs marginal före andra placera RoPS. I finska cupen tog man sig också säsongen 2018 till finalen, men där förlorade man något överraskande mot FC Inter. Inför säsongen 2019 har man satt upp 3 målsättningar inom laget:

  1. Vinna finska cupen
  2. Vinna Veikkausliiga
  3. Ta sig till gruppselet i Europa

Av målsättningarna är 1 och 2 fullt realistiska och sådana som normalt sett skall klara av att lösa också. Punkt 3 blir sen klart tuffare, var man behöver ha tur med lottningen i kvalomgångarna och få ut maximalt från sitt spel i matcherna. Man har dock en gång tidigare lyckats ta sig till gruppspelet i både Champions League (1998) och Europa League (2014), så fullt omöjlig är den målsättningen kanske inte.

HJK har nu under januari månad hunnit med att spela två träningsmatcher. Den 20 januari var man över till Skottland och spelade en match mot Glasgow Rangers, en match som man förlorade med 3-2. Förra lördagen hade man svenskt besök här i Finland när man mötte och vann med 3-1 mot Hammarby IF. Båda träningsmatcherna har varit bra matcher av HJK och man har fått bra med speltid åt spelarna som man har i truppen. I matchen mot Hammarby gjorde testspelaren Ivan Tarasov två mål, men han kan inte delta i dagens cupmatch eftersom han saknar kontrakt med HJK.

Ser vi på truppen som HJK för tillfället har till sitt förfogande inför stundande cupen och Veikkausliiga, så har man redan nu en stark trupp och i princip två spelare till varje plats. Genom detta kan man rotera rätt så friskt inom truppen från match till match, utan att laget i sig blir försvagat. Man har för tillfället gjort klart med 3 nyförvärv inför årets säsong.

  • Kaan Kairinen (FC Midtjylland, lån)
  • Jonas Vahtera (VPS)
  • Henri Toivomäki (KuPS)

Till matchen mot HIFK kan man ställa upp med närmast bästa manskapet, man saknar p.g.a. skador reservmålvakten Markus Uusitalo samt försvararna Daniel O’Shaughnessy & Roni Peipponen. Man har också ännu ett frågetecken för unge anfallaren Eetu Vertainen, som åkte på en skada i matchen mot Hammarby. Vertainen inledde förövrigt sin fotbollskärriär i fina Kyrkslätts IF

HIFK

HIFK som säsongen 2017 fick ta klivet ner från Veikkausliiga, när man förlorade i kvalet mot FC Honka hade en kort sejour i Ykkönen när man under Teemu Kankunens ledning vann serien och fick ta steget tillbaka till Veikkausliiga. Roligt för finsk fotboll att vi återigen har Helsingfors derbyn att se fram emot under säsongen.

Nu under försäsongen har HIFK genomgått en hel del med förändringar. Vi kan börja med tränarsidan, förra årets succé tränare Kankkunen får/kan inte fortsätta som huvudtränare för HIFK i Veikkausliiga, när han ännu för tillfället saknar tränarlicens för att få träna ett lag i Veikkausliiga. Kankuunen fortsätter som tränare i HIFK, samtidigt som han går UEFA Pro utbildningen. Ny huvudtränare för HIFK denna säsong blev norrmannen Tor Thodesen. Spelartruppen har också genomgått en hel del med förändringar och man har för tillfället fått in hela 11 nya spelare när följande har skrivit kontrakt med laget:

  • Njazi Kuqi (ATK, Indien)
  • Mauro Severino (Ilves)
  • Joel Mattson (IFK Mariehamn)
  • Samuel Haglund (Oskarshamns AIK, Sverige)
  • Silver Grauberg (FC Flora, Estland)
  • Hannu Patronen (HIFK)
  • Riku Selander (EIF)
  • Xhevdet Gela (FC Lahti)
  • Tobias Vibe (Tromsdalen UIL, Norge)
  • Hassan Sesay (FC Lahti)
  • Tino Palmasto (FC Honka)

Enligt mig finns det en hel del intressant nyförvärv här i listan. Patronen är en rutinerad mittback som förväntas bli den nye ledaren i försvaret. Mattson är en lovande mittfältare som var med i det Finska U-19 landslaget i hemma EM sommaren 2019. Gela spelade två säsonger med HIFK förra gången laget var i Veikkausliiga, och var då en av lagets ledande mittfältare. Kuqi är en rutinerad anfallare som tidigare gjort bra ifrån sig i Veikkausliiga, Kuqi i sig kan också vara en risk beroende på vilket humör han är på. Dom positionerna som jag ställer mig för tillfället mest tveksam till inom HIFK är målvakterna, när varken Daniel Kollar eller Atte Otronen enligt mig är vinnande målvakter i Veikkausliiga. Samtidigt så anser jag att man måste få in ännu en anfallare till truppen även om man har värvat in Kuqi & Severino. Kuqi håller bra i Veikkausliiga medan Severino är sen istället ett frågetecken.

HIFK har under försäsongen spelat endast en träningsmatch, när man den andra helgen i januari mötte Veikkausliigalaget Ilves på bortaplan och förlorade med 4-0. I den matchen spelade man med ett test betonat manskap och från det kan man inte dra några långtgående slutsatser inför dagens match.

Matchen mot HJK idag blir i princip den första matchen för nya HIFK som har många nya spelare i truppen jämfört med den trupp som vann Ykkönen säsongen 2018. Inför matchen har man inte några större skadeproblem i truppen. Man kommer dock att sakna nyförvärven Hassan Sesay & Tobias Vibe som ansluter sig till truppen först i februari samt avstängde Riku Selander.

Speltips och analys

Ser vi på läget i båda trupperna så anser jag att det på flera sätt skalla vara en rätt så stor fördel för HJK i dagens match. Man har inte haft närapå samma omsättning av spelarna i sin trupp som HIFK har haft. HJK har hunnit med att få mera matchträning när man nu under kort tid spelat två träningsmatcher mot bra motstånd i Glasgow Rangers och Hammarby IF. För mig skall HJK vara rätt så klara favoriter i dagens match, vilket spelbolagen och anser när en HJK vinst ger odds runt 1.20 och AH linan ligger på -1.75.

Som matchbild förväntar jag mig att HJK kommer att vara det bollförande laget, medan HIFK parkerar bussen och siktar in sig på att spela ett bra defensivt spel med snabba kontringar mot Kuqi i anfallet. Lyckas HJK med att göra ett relativt snabbt mål i matchen så måste HIFK i sin tur öppna upp sitt spel mera och börja anfalla friskare. HJK håller för tillfället med att spela in ett nytt spelsystem i 5-3-2, med 3 mittbackar och två snabba ytterbackar. Utgår från att HJK kommer att vinna dagens match, men avstår ändå spel på AH. Tror också att HIFK kommer att skapa tillräckligt med chanser för att lösa minst ett mål i matchen och väljer därför att spela HJK att vinna + båda lagen gör mål till oddset 3.20 med 3/5 u hos bet365.

Odds och statistik till dagens #StadinDerby






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt