Speltips: TPS - TPV - Två defensiva lag mot varandra

Fotboll 1/1

Gårdagens blogg slutade i en vinst och en förlust när Tadzjikistans U17 landslag vann med 2-0 mot Finlands dito. Vinst på huvudspelet Tadzjikistan +1.0 AH medan högoddsaren Tadzjikistan + BLGM fick rättas som en förlust. Såg inte själv matchen igår, men enligt rapporter som jag läst så skapade Finland en del med bra chanser, men hade återigen problem med att få bollen in i mål. Ett mål fick man underkänt i andra halvlek pga offside, tråkigt hade varit trevligt att sätta en 10 oddsare. Men nu lämnar vi, åtminstone för tillfället, Minsk bakom oss och återvänder till Finland var det idag kommer att spelas totalt 6 matcher i den Finska cupen. Har i denna blogg valt att ta fokus på matchen som spelas i kvalgruppen för lag från Ykkönen

TPS

Åbolaget TPS, som efter förra säsongen fick ta steget ner från Veikkausliiga efter att ha åkt ut på bortamål i kvalet mot KPV, inleder idag sitt äventyr i Finska cupen med en hemmamatch mot serienykomlingen TPV. Lagen håller till i grupp B var dom 3 övriga lagen är EIF, FC KTP & AC Kajaani.

Efter att förra säsongen slutade i degradering för TPS del från Veikkausliiga så har man genomgått en hel del med förändringar i truppen. Genast när det blev klart att laget får ta steget ner till Ykkönen meddelade dåvarande huvudtränaren Mika Laurikainen att han väljer att stiga åt sidan och inte kommer längre att träna laget. Ny huvudtränare för denna säsong är Tommi Pikkarianen som dom två senaste säsongerna har fungerat som huvudtränare för SalPa som håller till i Kakkonen. I spelartruppen har man också haft en hel del med spelare som försvunnit och nya som kommit in till laget. Man har för tillfället kontrakt med 16 spelare, varav 6 st är nya spelare för i år när följande har anslutit sig till laget:

  • Albijon Muzaci, SalPa
  • Eliécer Espinosa Calvo, Klubi 04
  • Anton Lepola, IFK Mariehamn
  • Alim Moundi, Ilves
  • Kristian Heinolainen, PS Kemi
  • Mika Mäkitalo, FC Inter

Av nyförvärven så tycker jag att Heinolainen och Mäkitalo är dom två intressantaste namnen. Heinolainen hade en bra säsong förra säsongen i PS Kemi och var också med i det finska U19-landslaget i förra sommaren hemma EM. Mäkitalo igen är en rutinerad mittfältare med flera års erfarenhet från Veikkausliiga, hålls han bara skadefri så kan han bli en viktig kugge på mittfältet hos TPS.

Från förra säsongens trupp har följande spelare valt att fortsätta sina karriärer i andra klubbar än TPS

  • Elias Ahde, FC Haka (var på lån från SJK)
  • Riku Sjöroos, IFK Mariehamn
  • Niklas Friberg, FC Haka
  • Juri Kinnunen, KPV
  • Miro Tenho, FC Inter
  • Jonathan Viscosi, San Antonio FC (USA)
  • Sterling Yateke, FK Austria Wien (Österrike)

I och med att dessa spelare har valt att flytta till andra klubbar har man blivit försvagade framförallt i defensiven när Viscosi förra säsongen var lagets självklare första målvakt och Friberg, Kinnunen & Tenho viktiga kuggar i backlinjen. Också det att man sålde Yateke försvagar TPS offensiva spel, medan det i sin tur gav klirr i kassan eftersom han ännu hade kontrakt med laget.

Överlag så tycker jag att TPS har i det stora hela en bra trupp, var en stor del av spelarna har spelat länge tillsammans och känner bra till varandras styrkor och svagheter. Kan man ännu få in någon förstärkning i defensiven så tror jag att man skall klara av att vara ett av lagen som i år kommer att vara med i toppen av Ykkönen och slåss om avancemang till Veikkausliiga.

TPS har under försäsongen hunnit med att spela en träningsmatch, när man i mitten av förra veckan mötte Finlands U21-landslag i en match som man vann med 1-0. Inför matchen mot TPV säger tränare Pikkarainen att man har som målsättning att spela ett disciplinerat försvarsspel och vara snabbara i sina omställningar till anfalla än vad man var i matchen mot Finlands U21.

TPV

Tammerforslaget TPV som efter förra säsongen tog steget upp till Ykkönen efter att i kvalet ha besegrat MyPa inleder liksom TPS sitt äventyr i årets upplaga av finska cupen. TPV har hunnit med att spela två träningsmatcher under januari. I den försat matchen förlorade man med 3-2 mot Veikkausliiga laget Ilves. För två veckor sedan vann man sin andra träningsmatch när man spelade mot FC HAKA som också inkommande säsong håller till i Ykkönen. Kännetecknande från båda matcherna har varit att man har spelat defensivt bra och väntat in kontringar var man kan göra mål på motståndar laget.

TPV har förresten en trupp var man har kontrakt med 21 spealre. Tränaren Antti Ylinen har en trupp var majoriteten av spelarna från förra säsongen fortsätter i laget. Detta är en TPV:s styrkor enligt mig att stommen av truppen har hållit ihop nu flera säsonger. Man har också fått in en del nyförvärv när följande spelare skrivit på för laget:

  • Tuomas Lähdesmäki, FC HAKA
  • Arjan Goljahanpoor, GBK
  • Riku Oras, Tampere United
  • Mauno Siren, Tampere United
  • Antti Kuusinen, Tampere United

Av dessa spelare så förväntar jag mig att främst Lähdesmäki & Goljahanpoor är spelare som kommer att vara ordinarie spelare i XI under denna säsong. TPV har inför säsongen som målsättning att klara av att förnya sitt kontrakt i Ykkönen, vilket man enligt mig också bör ha fullgoda möjligheter till, framförallt också när bara ett lag i år fallar till Kakkonen. Inför matchen mot TPS säger TPV:S tränare Ylinen att laget ser matchen mot TPS som en möjlighet var man får se hur bra ett förväntat topplag i Ykkönen är.

Speltips och analys

För tillfället håller spelbolagn TPS som rätt så klara favoriter när en hemmavinst ger odds runt 1.40 – 1.50. Håller med om att man skall vara favoriter i matchen, men ser inget värde i oddsen som dom är nu. Personligen så anser jag att TPV skall kunna ha bättre möjligheter här än vad spelbolagen anser. Det som talar för TPV är att man har haft en mindre spelaromsättning i sin trupp än vad TPS har haft samt att man har spelat flera träningsmatcher under säsongen vilket i sin tur betyder att deras spelare har hunnit samla på sig mera matchträning. Jämför vi spelmaterialen med varandra så är TPS trupp helt klart starkare än vad TPV:s trupp är. Var först inne på att spela + handikap på TPV, men oddset har sjunkit lite där. Tror att vi som matchbild kan få en match var ingetdera av lagen anfaller febrilt. TPV har i sina tidigare matcher i år visat att man priotierar det defensiva spelet och ser ingen anledning till att man som underdogs skulle gå ut med en all out attacking taktik idag. TPS i sin tur har inte dom senaste säsongerna heller varit känt som något offensivt lag, utan har själv också förlitat sig på en stark defensiv. Lägger vi ännu till att TPS enligt mig ser för tillfället rätt så svaga ut i det offensiva spelet så tycker jag att ett underspel i matchen ligger nära till hands. Mitt spel i dagens match kommer att vara under 3.0 mål till oddset 1.95 hos bet365.

Odds och statistik till matchen






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt