Senaste bloggspelet som spelades för två dagar sedan slutade i en halv vinst när HJK inledde sitt Champions League äventyr med en 2-1 bortavinst mot Vikningur Göta från Färöarna. I sanningens namn borde HJK ha vunnit matchen med klarare siffror än vad man nu gjorde. Inte många matcher idag här i Finland och hade först som avsikt att blogga om en match från Ettan Damer, vilket samtidigt hade varit ett maxbet, men tyvärr han AH linan ändras före jag hann sätta mig tillrätta framför datorn. Tar då istället fokus på en av dom 3 Europa League kvalmatcherna som spelas idag här i Finland

Ilves – Slavia Sofia spelstopp 12.07.2018 kl. 18:00

Dags för finska Ilves från Tammerfors att göra comeback i dom europeiska cuperna efter en kort frånvaro på 27 år. 1991 spelade man i cupvinnarcupen och åkte ut mot AS Roma med totalt 3-6. Detta blir den sjätte gången som Ilves deltar i europeiskt cupspel. Man har tidigare fått möta helt trevliga lag när man spelat mot Feyonoord (1980), Juventus (1984), Glasgow Rangers (1986), Glenovan (1991) och AS Roma (1991). I årets cupspel blev man i första omgången lottade mot bulgariska Slaiva Sofia.

Ilves ligger för tillfället på en 7:e plats i Veikkausliiga när man från 18 matcher har 6 vinster, 6 oavgjorda och 6 förluster med målskillnaden 17-22. Man förlorade sin senaste match i Veikkauliiga som spelades för 8 dagar sedan med 2-0 borta mot RoPS, även om det var första förlusten på 5 matcher för Ilves så gjorde man då en bra match. Problemet för Ilves i den matchen och under hela säsongen har varit att man har haft svårt med att få det att stämma i det offensiva spelet, vilket 17 gjorda mål på 18 matcher talar sitt tydliga språk om. Ilves har ett i det stora hela ett ungt lag och kan bli ett lag att räkna med inom några år om man får hållit majoriteten av spelarna inom laget. Till matchen mot Slavia Sofia kan man ställa upp med ett slagkraftigt lag när man endast saknar skadade försvararen Baba Mensah och Jusif Ali som denna vecka befinner sig på ett testläger med Dinamo Zagreb.

Slavia Sofia kommer från Bulgariens huvudstad och får väl räknas som det tredje största laget från staden efter CSKA Sofia & Levski Sofia. Laget kvalificerade sig för spel ute i Europa genom att vinna den bulgariska cupen efter straffläggning mot lokalkonkurrenten Levski Sofia för två månader sedan. Slavia Sofia slutade förra säsongen på en 7 plats i den högsta ligan i Bulgarien. Från 32 spelade matcher tog man 11 vinster, 10 oavgjorda och 11 förluster med målskillnaden 44-44. På bortaplan var saldot från 16 matcher 5 vinster, 5 förluster och 6 oavgjorda med målskillnaden 18-23. Lagets bäste målskytt förra säsongen var Ivaylo Dimitrov med 13 mål. Slavia Sofia ligger för tillfället i förberedelserna inför den bulgariska ligan som börjar den 20 juli. Man spelade en match förra veckans torsdag när man förlorade med 1-0 mot Ludogorets i den bulgariska Super cupen. Från vad jag har hört från den matchen så var man utspelade stora delar av matchen, men lagets 19-årige grekiske målvakt Antoni Stergiakis gjorde en grym match och höll ner siffrorna.

Matchen idag kommer inte att spelas på Ilves normala hemmastadion Tammela av den orsaken att den inte uppfyller kraven från UEFA. Detta har lett till att Ilves har flyttat hemmamatchen till Telia 5G-Areena i Helsingfors. Detta är såklart en liten nackdel för Ilves, dock har man hunnit med att spela en mängd med matcher på den arenan under åren och är bekanta med konstgräsunderlaget som finns där. Tror att detta sist och slutligen kan gynna Ilves, även om det såklart suger att man inte får spela på sina normala hemmastadion. En sak som jag också anser vara i Ilves fördel är att man är mitt uppe i säsongen och har en bra matchform på sina spelare, medan Slavia Sofia ännu är inne i försäsongen och lite oklara med hur formen är. Under dom senare åren har finländska lagen ute i Europa kunnat dra nytta av just detta och ser inte någon större orsak till varför inte Ilves skulle ha möjligheter till att inleda sitt äventyr ute i Europa med ett positivt resultat idag. Mitt spel i dagens match kommer att vara Ilves -0.25 AH till oddset 2.14 hos Pinnacle med 2.5/5 u.

Ett inlägg av
TWistbacka TWistbacka