Hade som första avsikta att blogga idag om damernas VM-kvalmatch mellan Serbien och Finland, men oddset han sjunka för mycket på spelet som jag hade i tankarna så skippar den matchen och stannar istället kvar i Finland och i Veikkausliiga var vi idag har en full omgång. Har sedan tidigare ut en blogg om matchen SJK – TPS och väljer nu att ta fokus på följande match.

HJK Helsinki – IFK Mariehamn spelstopp 12.06.2018 kl. 18:30

Serieledande HJK får idag 8:e placerade IFK Mariehamn på besök till en av dagens Veikkasuliiga matcher till Telia 5G-Areena i Helsingfors. HJK har sakta men säkert börjat få igång maskineriet och har för tillfället 6 raka vinster i Veikkausliiga. I IFK Mariehamns maskineri har det sen igen funnits betydligt mera problem den senaste tiden när man från sina 4 senaste matcher har lyckats ta bara en poäng.

Favorittippade HJK som inledde säsongen aningen svagt och åkte inledningsvis på några överraskande förluster, framförallt på hemmaplan när man förlorade med 2-1 mot både KuPS och FC Lahti samt 1-0 i finalen i finska cupen har nu börjat pricka in formen och leder för tillfället Veikkausliiga med 10 poäng före andra placerade KuPS. Man har från 13 spelade matcher 10 vinster 1 oavgjord och 2 förluster med målskillnaden 24-10. Den enda frågan som nu finns kvar i årets Veikkausliiga ser ut att vara hur många poäng HJK kommer att vinna serien med i år, eftersom chansen att något lag skulle lyckas hämta in 10 poängs försprånget för ses som mindre än den att Finland skulle kvalificera sig för VM i Quatar 2022.

HJK har äntligen fått igång sin offensiv när man i sina 4 senaste matcher har lyckats göra hela 12 mål. Framförallt så har lagets bäste målskytt, brasilianske João Klauss (11 mål såhär långt in på säsongen), sett  stark ut när han har gjort 7 av dom 12 målen. HJK har som sagt vunnit sina 6 senaste matcher, en orsak till att man har varit så starka i dom matcherna är att man fick tillbaka skadade försvararen Juha Pirinen som är ett viktigt vapen i lagets offensiva spel. Som jag tidigare nämnt i mina bloggspel rörande HJK så har man ett material som är överlägset sett till dom övriga lagen i Finland och kan rotera rätt så friskt i sin öppningselva utan att bli nämnvärt försvagade. Till dagens match kommer man att få klara sig utan skadade Akseli Pelvas , Ville Jalasto & Riku Riski. HJK inleder idag med följande öppningselva:

Maksim Rudakov

Rafinha – Faith Friday Obilor – Daniel O’Shaughnessy – Juha Pirinen

Anthony Annan – Sebastian Dahlström – Mosa – Nikolai Alho

Eetu Vertainen – João Klauss

På bänken har man bl.a. offensiva spelare som Filip Valencic, Amr Gamal (varit dock helt värdelös såhär långt in på säsongen) och Evans Mensah.  

IFK Mariehamn har såhär långt haft en tung säsong i Veikkausliiga. Man inledde säsongen med att plocka endast 1 poäng från sina 4 första matcher. Efter det så spelade man upp sig aningen och plockade 10 poäng från sina 4 följande matcher. Landslagsuppehållet som nyligen varit kom i ett bra läge för IFK Mariehamn som före det plockade återigen bara 1 poäng från dom 4 senaste matcherna. Totalt har från 12 spelade matcher 3 vinster, 3 oavgjorda och 6 förluster med målskillnaden 17-22. Det stora problemet i år hos IFK Mariehamn har varit i det defensiva spelet var man släpper in alltför många mål. För tillfället är det bara PS Kemi som har släppt in flera mål (23 st) än vad IFK Mariehamn har gjort i årets Veikkausliiga. En orsak till den svaga defensiven är att man har två unga och orutinerade målvakter till sitt förfogande i Marc Nordqvist (10 matcher i år) och Anton Lepola (2 matcher i år) som idag får förtroendet att starta i målet. Lägger man till att man har haft en del skador i truppen och på sina försvarsspelare så underlättar det inte heller att få till en hållbar defensiv. Till dagens match så kommer man att få klara sig utan skadade Gabriel Petrovic och Simon Silverholt.

Ser vi på lite statistik mellan lagen så har IFK Mariehamn varit något av en favoritmotståndare för HJK i Veikkausliiga. IFK Mariehamns senaste vinst mot HJK är från år 2012. Efter det har lagen mötts totalt 17 gånger under årens lopp i Veikkausliiga och HJK har vunnit 13 av dom matcherna medan 4 har slutat oavgjort. På hemmaplan har HJK varit rent ut sagt förkrossande starka mot IFK Mariehamn som inte ännu har lyckats med att vinna en enda gång där under sin sejour i Veikkausliiga. Totalt har lagen mötts 19 gånger i Helsingfors och av dom matcherna har HJK vunnit 14 stycken och målskillnaden i är 43-8 i HJK:s favör.

Lagen har mötts engång tidigare i år, när HJK vann i inledningen av säsongen med 1-0 borta mot IFK Mariehamn. Matchen spelades då på Mariehamns lilla gräsplan som inte var i det bästa skicket, åtminstone enligt HJK:s tränare Mika Lehkosuo som efter matchen sa att det är omöjligt att spela fotboll på en potatisåker. Planen idag bör passa HJK klart bättre, eftersom Telia 5G-Areena är till ytan en stor konstgräsplan, vilket leder till att HJK kan rulla bollen klart bättre. Förväntar mig att HJK kommer att vara det spelförande laget idag som tröttar ut IFK Mariehamn med sitt passningsspel. För mig skall HJK vara idag rätt så klara favoriter i denna match och medan jag har svårt att se att IFK Mariehamn lyckas med att göra något mål framåt så förväntar jag mig att HJK kommer att göra minst 2-3 mål idag. Mitt spel i dagens match kommer således att vara HJK -1.75 AH till oddset 2.00 med 3/5 u hos SBObet.

Ett inlägg av
TWistbacka TWistbacka