Speltips: Guess who's back?

Vi lämnar en lång, kall, mörk vinter bakom oss. En vinter som har känts ännu mer deppig och innehålslös än tidigare, på grund av att internationell fotboll ständigt blir mindre och mindre spännande samt domineras av de rika klubbarna.

Därför kliar och sprattlar det i hela kroppen när det nu är dags för publik i världsklass, en risig matta på Örjans Vall, och intervjuer med tränare och spelare i halvtid.

Ja, jag är också tillbaka efter en rejäl torka på bloggen. Men det är inte det viktigaste. Svensk seriefotboll är fanigmej tillbaka!

Lite tidigare idag släpptes "Snöboll till miljonen", 1x2.se's sprillans nya podcast! In och lyssna på den om du vill höra mig och Marcus Lindén snacka upp Allsvenskans premiäromgång. Syftet är också att du ska kunna hänga med på vår resa mot miljonen, en omgång i taget. In och lyssna helt enkelt!

Poängen med det här inlägget är att dela med mig av mina skytteligaspel inför årets säsong. I fjol blev det bara ett enda långtidsspel, och det var på John Owoeri som skyttekung till 67 gånger degen. En sanslös succé, och ">här är beviset. Att jag ska kunna upprepa bedriften vore naivt att tro, men det allra bästa med långtidsspel är att de förhoppningsvis lever hela året.

Den här gången tänkte jag dela med mig av de spelare jag satsar en slant på, i Allsvenskan såväl som Superettan.

Att Paulinho, Alhassan Kamara, Karl Holmberg, Sebastian Andersson, Henok Goitom och Markus Rosenberg tillhör favoriterna är ingen skräll, men jag upplever också att det finns bra argument emot. Paulinho och Alhassan Kamara har haft problem med skador de senaste säsongerna och tillhör dessutom samma klubb. I Norrköping är det samma sak, bortsett från skador. Men där upplever jag att både Holmberg och Andersson skulle kunna vara aktuella för ett utlandsäventyr om de får det att lyfta i vår. Oavsett vad är det aldrig bra ur ett spelperspektiv med ett så tydligt delat målskytte i ett lag. Henok Goitom är inte i matchform ännu och AIK har visat tendenser till att man inte lär ösa in mål i år. För Markus Rosenberg blev det "bara" åtta baljor i fjol och som spelare är han mycket mer än en målskytt, vilket också speglar sig i den roll han har i dagens Malmö.

Jag väljer istället att blicka mot en ny skräll i GIF Sundsvalls Peter Wilson.

Joel Cedergren och Roger Franzén har blivit Joel Cedergren, som nu alltså är ensam huvudtränare i giffarna. Han hade hand om det offensiva i rollfördelningen med Franzén vilket tyder på att man kommer försöka vara spelförande även i år, oavsett om det tar dem ända ner i graven eller inte. I och med enorma spelartapp framför allt offensivt ser truppen skral ut, och en del av hoppet ställs till den talangfulle 20-åringen med Liberianskt påbrå. Wilson gjorde en stark höst och totalt blev det sex mål på 804 minuter i fjol.

Hemvändande Linus Hallenius har varit iskall i flera år och nyförvärvet Samuel Aziz har gjort ett ynka inhopp i Allsvenskan tidigare, utöver det har han huserat i lägre divisioner. Mycket talar för att Wilson får chansen på topp, samtidigt som att mycket talar för att Sundsvalls matcher kommer vara målrika. Spelet hänger på att Cedergren får laget att lyfta och att Wilson kan skörda frukt av det, eftersom jag precis som många andra tror att det blir en tuff säsong för Sundsvall.

Peter Wilson att vinna Allsvenskans skytteliga 2017 spelas till 67 gånger pengarna. Det finns en gräns för hur mycket man kan motivera ett sånt här spel, i slutändan handlar det om att ha rejält mycket flyt för att det ska gå in.

I Superettan var beslutsprocessen mycket enklare. Salif Camara Jönsson, ett av svensk fotbolls bästa namn, ser jag som den stora guldklimpen på den marknaden.

De största utmanarna som jag ser det är Oke Akpoveta, Mohamed Bangura och Johan Oremo. Det är svårt att snacka bort dessa, bortsett från att Oremo börjar bli gammal, Bangura väntas spela i en släpande roll, och i Akpovetas håll står hoppet till att Helsingborgs misär fortsätter. Eller att han öser in så pass många mål att han intresserar större klubbar.

Förra året blev det bara sex mål för Camara Jönsson, men det är en målskytt av rang vi talar om. 2014 stod han för 27 mål i Lunds BK i Division 1, säsongen efter 23 mål för Trelleborg i samma serie. Han har ännu inte bevisat att han håller på högre nivå men jag tror stenhårt på att det här blir hans säsong.

Truppmässigt har Trelleborg en bra uppsättning offensivt. Jag väntar mig att Marcus Pode används i en släpande roll precis som i fjol, men Camara Jönsson får konkurens av Freddie Brorsson, Filip Andersson och Dino Islamovic om den rena anfallspositionen. De två förstnämnda är födda 1997 och Islamovic 1994. Till stor del framtidsnamn, även om Brorsson och Islamovic håller bra nivå redan nu.

Med tre mål i Svenska Cupen tror jag dock att Patrick Winqvist får svårt att hålla Camara Jönsson utanför startelvan, och att han precis som jag hoppas att det här är året då Camara Jönsson gör över 20 mål i Superettan precis som han har gjort tidigare i Division 1.

Trelleborg hade en bra period i fjol, med tio raka matcher utan förlust. Historiskt har man byggt sitt spel kring en stor forward som Camara Jönsson är, och smeknamnet "Tjångavallen" (om deras arena Vångavallen) kommer inte av en slump.

Salif Camara Jönsson att göra flest mål i Superettan 2017 spelas till hela 50 gånger pengarna på Svenska Spel.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt